Column: Het beste cadeau voor kerst is helemaal niets

Dylan schreef dit 1 maand geleden

Kerst, misschien wel mijn minst favoriete tijd van het jaar. Het is de combinatie van dingen. Het verplichte samenkomen, de neppe gezelligheid, het overbodig vele vreten en de nutteloze cadeaus. Vooral dat laatste, het kopen om te kopen, omdat het hoort. Waarom toch? Ik zeg: geef dit jaar eens helemaal niks!

Het is niet dat ik niet van cadeaus houd, in tegendeel zelfs. Het idee dat een familielid speciaal aan mij heeft gedacht, iets heeft gevonden dat ik waarschijnlijk leuk vind en daarvoor naar de winkel is gegaan, dat vind ik geweldig. Of dat een vriend toevallig iets tegenkwam en dacht: dat is iets voor Dylan! Dat zijn toch de mooie kleine dingen in het leven. Maar het kopen van cadeau’s omdat dat nou eenmaal bij een feest hoort, dat vind ik zo’n onzin. Het is een mooi voorbeeld van de destructieve consumptiemaatschappij, waarbij bezit belangrijker is dan gewoon zijn en goed contact hebben.

En dat contact is nou net het mooie deel van kerst. Hoewel ik een ongeëvenaarde hekel heb aan geforceerde gezelligheid, ben ik stiekem wel gaan houden van de donkere dagen, de warme chocolademelk en het samenkomen met fijne mensen. Ik heb het idee moeten loslaten dat de bezoekjes verplicht zijn en als het echt niet uitkomt (zoals dit jaar, in mijn geval), dan kom ik op een moment wel even m’n gezicht laten zien. Het is even wennen, maar dat maakt de dagen ook ineens een heel stuk fijner en een bezoek wordt dan ineens heel oprecht. Het draait dan niet meer om het uitgebreide eten of de cadeau’s, maar om het samen komen en genieten van elkaar. Het cadeau, dat is jouw aanwezigheid!

Geef dit jaar eens helemaal niets

Bovendien kan ik 9 van de 10 dagen niets bedenken dat ik nog niet heb of echt wil hebben. Waar ik als kind de cadeau-lijstjes voor sinterklaas en kerst al maanden van te voren was begonnen en nooit af kreeg, zou ik nu niet weten wat ik wil hebben. In tegendeel zelfs, de afgelopen jaren ben ik mij steeds beter gaan voelen naarmate ik minder spullen in huis had.
Hoe moet een ander dan ooit weten wat hij/zij voor mij kan kopen? Toen Marije en ik voor het eerst onze verjaardagen met elkaar vierden hebben we daarom afgesproken niet speciaal voor die gelegenheid cadeaus te moeten kopen. Als we ergens tegenaan lopen waarvan we weten dat de ander dat graag wilt, of kan gebruiken, dan geven we elkaar een spontaan cadeau. En dat is altijd extra leuk, want niemand die het verwacht. En met kerst drinken wel lekker een glaasje wijn of trekken we er een dagje samen op uit.

Dus mijn kerstboodschap van dit jaar is: het beste cadeau voor deze kerst is helemaal niets! Behalve als je een whisky voor me wilde kopen, whisky mag altijd ; )
Of als je m’n webshop wilt helpen testen door een gratis wallpaper te downloaden, want daar word ik ook heel blij van.

The following two tabs change content below.
Een ex-pessimist, altijd druk en pas 26. Ik ben verslaafd aan kennis opdoen én delen. Ooit was ik surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Vroeger grafisch vormgever, gewerkt als schrijver en bedrijfsleider, en inmiddels bijna omgeschoold tot ecoloog.

Vergelijkbare verhalen

Leave a Reply

Reacties ( 2 )


Hi Dylan als ik een suggestie mag geven? Zorg dat de link naar je shop opent in een nieuw tabblad, dan is het voor klanten makkelijker om naar je website terug te keren. De link naar je shop werkt overigens goed en ik heb een van je gratis foto's gedowmload. Gek op bomen, ik deed bosbouw eerst in Arnhem en later in Velp toen dat nog de HBCS heette ( Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School.


    Suggesties zijn altijd fijn, Cécile. En dat is een goed punt, had ik even niet bij stil gestaan. Heb het direct aangepast! Ik zag de download, ook daarvoor bedankt. Zo kan ik de webshop nog even testen voor ik er afdrukken te koop op zet. Dat klinkt heel gaaf! Ben ook groot boomliefhebber en hoop in de toekomst naast werk de deeltijd opleiding bos- en natuurbeheer te gaan doen.


© 2017 Dylan gaat naar buiten

Alle rechten voorbehouden

error: Content is protected !!