Hoe de zoektocht naar een huis een fulltime baan werd

Dylan schreef dit 1 maand geleden

De afgelopen maanden zijn spannend geweest. Naast mijn werk bij de universiteit loop ik stage bij een natuurbeheerder en rond ik mijn master af. Dat betekent ook dat het tijd wordt om verder te kijken en op zoek te gaan naar een eigen plekje in onze mooie Den Haag. Die zoektocht blijkt echter niet zo gemakkelijk, het kost tijd en energie. Sterker nog, het is inmiddels een fulltime baan.

Misschien ken je het wel: je hebt de laatste jaren hard gewerkt en het wordt tijd voor een vast en eigen plekje. Of misschien ben je op reis geweest en heb je bij thuiskomst niet een eigen woning op je wachten. Of je woont ergens waar je teveel betaald, het niet naar je zin hebt, noem maar op. Kortom, je bent op zoek naar een nieuwe woning en het hoeft niets perfects te zijn. Gewoon een dak boven je hoofd, genoeg ruimte om met z’n tweeën te leven en heel misschien wil je zelfs een kleine buitenruimte. Een beetje frisse lucht, dat moet toch niet te veel zijn gevraagd?

Zo dachten wij er tenminste over. In 2015 waren we op zoek naar iets dergelijks, maar al snel kwamen we erachter dat het niet zo gemakkelijk is. Uiteindelijk vonden we een prachtig hoekappartement met een kleine tuin. Nou ja, “tuin”… eerder een grote tegel en 4 hele hoge muren. Het huis leek zo mooi, maar al snel was de pret gedrukt. De woning had een vochtigheidsgraad van tropische kwaliteit, met schimmel ontwikkeling waar je een goed ecosysteem jaloers mee maakt. Er kon geen raam open en natuurlijk betaalden we er de hoofdprijs voor. Toen we de kans kregen om tijdelijk naar Noord Holland te verhuizen grepen we die kans natuurlijk met beiden handen aan.

Nu zijn we echter wederom op zoek en het is er niet makkelijker op geworden. De huizenmarkt is ontploft en de huisjesmelker profiteert er van. De huurprijzen zijn omhoog geschoten: voor een simpele, enigszins verzorgde 2-kamer/1-slaapkamer woning moet je toch al snel 850 excl. neertellen. Maar het meest frappante is de inkomenseis van menig makelaar/verhuurder. 3 tot 4 keer de huurprijs netto moeten verdienen is geen uitzondering. Sterker nog, laatst wist een makelaar ons zelfs uit te lachen omdat zij voor een tweede bewoner dezelfde inkomenseis stellen. Oftewel, je moet met z’n tweeën minimaal 6 keer de huurprijs op je rekening gestort krijgen om ook maar voorgesteld te kunnen worden aan de verhuurder! Voor een huis van 800 excl. komt dat dus neer op 4800 netto per maand gezamenlijk verdienen. Voor dat geld gaat toch niemand een huis van 40m2 huren?

Maar, we houden ons hoofd koel en zijn stug door blijven zoeken. Uiteindelijk vonden we ‘m dan, het pareltje tussen het schroot. Geen villa in het bos, dat zoeken we niet. Een simpel 2-kamer appartement op de 2e verdieping met een mooi terrasje. Een gedeelde voordeur, kleine badkamer en hoge huur, maar wel in “ons” Den Haag en alles wat we nodig hebben. De bezichtiging ging goed en ik schreef op aanvraag van de makelaar een leuk stuk om ons voor te stellen, wie we zijn, wat we doen en waarom we zo enthousiast zijn. We werden voorgesteld aan de verhuurder, maar wel met een andere geïnteresseerde kandidaat. Vandaag kregen we het verlossende woord: zij was het geworden, niet wij. Zij, een vrijgezelle expat met een goed betaalde baan, kreeg de voorkeur boven ons.

En zo zijn we weer terug bij af, zoekend naar die speld in de hooiberg. Ik hoor fulltime aan m’n afstuderen te werken, maar in plaats daarvan zoek ik makelaars-websites af, plan bezichtigingen en maak documenten in orde. En telkens als we er lijken te zijn, dan kaatst de bal weer van de muur. Niet dat ik op geef, oh reken maar van niet, maar wat een leuke zoektocht moest zijn naar een droomhuisje is inmiddels veranderd in een helse speurtocht naar een acceptabel dak boven ons hoofd. We zetten door, maar het moet en kan toch zoveel leuker?!

En ja, nu ga ik weer naar buiten!

Ben je benieuwd naar het resultaat van onze zoektocht of ben je benieuwd hoe mijn reis naar een leven in de buitenlucht verloopt? Volg dan de Facebook-pagina en lees wanneer het jou uit komt.

The following two tabs change content below.
Een ex-pessimist, altijd druk en pas 27. Ik ben verslaafd aan het opdoen en delen van kennis. Ooit was ik surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Opgeleid tot grafisch vormgever, gewerkt als schrijver en bedrijfsleider, en inmiddels bijna omgeschoold tot ecoloog.

Vergelijkbare verhalen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties ( 17 )


Of je nu koopt of huurt, het is niet makkelijk iets leuks te vinden! Ik hoop dat de volgende voor jullie is.


ik wens je heel veel geluk op je zoektocht en ik schrok van wat je schreef.Wat mag ik me dan gelukkig prijzen met een grote woning maar vooral met erg grote tuin dicht bij de stad.


En het is overal zo. Of je nu in de randstad woont of in het midden van het land een leuk huisje huren voor niet te veel geld is als een lot uit de loterij winnen. Soms lukt het via via maar niet langs de reguliere weg. Erg veel succes met zoeken.


  Dat is inderdaad een mooie omschrijving! We hebben inmiddels een makelaar gevonden die het ons enorm gunt, dus nu is het hopen op een mooi huisje. We gaan er komen, sowieso!


In mijn straatje staan er twee oude huisjes te koop, helaas niet te huur... Ze zijn oud en moeten gerenoveerd of volledig opnieuw opgetrokken worden. Van de prijs vielen we achterom. Ik kan me voorstellen dat het heel moeilijk is om iets geschikt te vinden. Ik wens jullie alle succes daarbij.


  Het is bizar, is het niet? Dankjewel en het gaat lukken. We zijn niet veeleisend en willen heel graag terug. Op een gegeven moment dwing je het af, denk ik zo.


Tja, waarom dan in hemelsnaam in Den Haag. of all places??? Vieze lucht, duur in alle opzichten... En behalve wat strand en duin geen echte natuur in de buurt. Waarom niet een huisje in het Groene Hart, centraal voor waar je ook een baan krijgt....


  Haha heel simpel: omdat m’n hart in Den Haag ligt. Ben er geboren en getogen, heb een redelijk deel van de wereld én Nederland gezien, maar Den Haag is mijn plek. Mijn vrienden wonen er, ik surf er fijn en er is weldegelijk prachtige natuur. Je moet de plekjes kennen, en laat ik dat nou doen. Ik pas bij Den Haag en Den Haag past bij mij.


Mazzel! Er is een huis voor jullie en het gaat wel gebeuren.


Hoi Dylan, in de oude boomgaardstraat, centrum DH, staat benedenwoning te huur met tuin. En daar om de hoek komt er 1 van een (keine)particuliere verhuurder vrij binnenkort weet ik toevallig. Mocht je wilen dat ik het navraag hoe je daar naar meedingt, mail me dan even op namtrah at gmx.com (alleen voor Dylan bestemd aub)


Stug volhouden! Soms heb je geluk. Hebben jullie de mogelijkheid om buiten de stad te wonen? Daar valt soms nog wat betaalbaars te vinden. Mijn dochter heeft net zo'n zoektocht achter de rug en ze heeft eindelijk iets gevonden.


  Wat fijn dat ze iets gevonden heeft inmiddels! Wij geven ook zeker niet op, er zijn echt wel wat pareltjes te vinden. Wonen buiten de stad is zeker een mogelijkheid, hoewel daar niet de voorkeur naar uit gaat.


   Toevoeging: We zijn er van overtuigd dat er een huisje bij moet zitten waar we na meerdere jaren zwerven echt in vinden wat we zoeken. Mocht het echt niet lukken wijken we zeker uit naar buiten de stad.