Voor het eerst 100 kilometer op de fiets

100 Zuid-Hollandse kilometers op de fiets verkennen

Het is pas 6:00 uur wanneer mijn wekker gaat. Ik heb nog even de neiging om me om te draaien, maar als tien minuten later mijn tweede wekker gaat besluit ik er toch maar uit te gaan. De vorige avond heb ik alles al klaar gezet, zodat ik met mijn vermoeide hoofd niets essentieels kan vergeten. Ik eet mijn ontbijt, pak de laatste benodigdheden en dan spring ik op mijn fiets. Vandaag ga ik een poging doen om de magische 100 kilometer te fietsen!

Mijn allereerste toertocht op de fiets

De afgelopen twee jaar staan voor mij in het teken van fit worden. In januari liep ik nog mijn allereerste halve marathon en over een aantal weken fiets ik mijn eerste georganiseerde toertocht. Samen met jeugdvriend Pepijn doe ik mee met de Gerrie Knetemann Classic en gaan we maar liefst 120km fietsen. De laatste tijd heb ik daarom de hardloopschoenen al vaker ingewisseld voor de racefiets. Dit weekend is het tijd om eens echt te verkennen of ik zo’n grote afstand wel in mijn benen heb.

Zodra ik op de fiets zit weet ik waarom ik de wekker zo vroeg heb gezet. De zon hangt nog laag genoeg om af en toe tussen de huizen door te schijnen en de vogels worden zingend wakker. Maar bovenal: er is vrijwel niemand op de weg. Mijn benen moeten weliswaar nog even wakker worden, maar het eerste uur hoef ik werkelijk nergens voor te stoppen. De enige andere vroege vogel die ik tegenkom zeg ik vriendelijk gedag en ik krijg een gezellige “mogge” terug.

100km fietsen door Zuid-Holland

Dan is het tijd om te eten. In voorbereiding op deze rit heb ik een eet- en drink schema gemaakt. Het is me namelijk al iets te vaak gebeurd dat ik de laatste kilometers tegen de hongerklop moet strijden, en dat leek me met deze afstand niet zo handig. Voldoende eten en drinken mee dus, en elke 15 minuten een melding om te drinken en/of te eten. De eerste snack komt me iets te vroeg en werk ik met moeite weg. De rest van de rit ben ik echter blij met mijn doortastendheid: ik rijd de eerste twee uur zonder problemen. Tijd voor een pauze!

Een toevallige ontmoeting met nieuwe skates

Via Rijswijk, Zoeterwoude en Lansingerland ben ik inmiddels aan de Rotte belandt. Op een bankje in de zon werk ik een banaan, ontbijtkoek en een halve fles water naar binnen. Terwijl ik rustig zit bij te komen komt er een vriendelijke meneer naast me zitten. Hij vertelt dat ‘ie nieuwe skates heeft gekocht en ze vandaag uit gaat proberen. We raken in gesprek en ik kom erachter dat ‘ie vroeger regelmatig op de fiets van Rotterdam naar Drenthe fietste, maar liefst 250 kilometer! Zo gek ben ik dus nog niet..

Zodra ik op de fiets zit weet ik waarom ik de wekker zo vroeg heb gezet

Na een kwartiertje besluit ik toch maar weer op te stappen. Ik had nog uren naar zijn verhalen kunnen luisteren, maar ik ben bang dat mijn spieren teveel afkoelen. Terwijl ik opstap krijg ik nog een complimentje omdat ik, in tegenstelling tot velen, een fietsbel heb en dan zwaaien we elkaar gedag. Wat een fijne ontmoeting!

Langs de Rotte, tussen de weilanden en richting de kust

Ik vervolg me weg langs de Rotte, waar het inmiddels echt een fietsers hotspot is geworden. Ik hoop verderop, als ik in Midden-Delfland tussen de weilanden fiets, meer rust te vinden. Maar niets is minder waar, het is een echte fietsdag vandaag. Echt genieten van de omgeving is er dan ook niet bij, maar dit gebied ken ik inmiddels ook al. In de tussentijd is de wind aangetrokken en die heb ik volle bak tegen. De hele weg richting de waterweg tussen Rotterdam en Hoek van Holland voelt dan ook als een gevecht en ik ben blij als ik het water in zicht heb. Tijd om af te slaan en via de duinen terug naar huis te rijden.

In de duinen voel ik weer wat wind in de rug, Mijn eet- en drinkschema heeft gewerkt, want ik heb nog voldoende energie over om nog even aan te zetten. Met het zonnetje in de nek rijd ik mijn dorp in en ik zie op de teller 103 kilometer staan. 4 uur nadat ik ben vertrokken sta ik weer voor mijn voordeur. Het is me gelukt! Nu durf ik die 120 kilometer ook wel aan.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Ceka
    — 11 maanden geleden

    Fietsen is zo heerlijk. Er is voor mij niets lekkerders dan om na een drukke dag even op de fiets te stappen. In het weekend als ik echt even de tijd heb om een lange fietstocht te maken is dat een van de mooiste dingen in het leven voor me. 100 kilometer is een uitdaging, maar als je een beetje een (fiets)conditie hebt is het zeker wel te doen – ook op een gewone stadsfiets.

    Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.