Outdoor podcasts voor de winter

3 outdoor podcasts voor de winterse dagen

Stel je voor: je hebt een dagje vrij en hebt besloten lekker naar buiten te gaan, een dagje de outdoors in. Je trekt vlak na het wakker worden vol enthousiasme de gordijnen open en tot je schrik blijkt het typisch Nederlands winterweer te zijn. Het regent pijpenstelen en de wind doet het raam trillen. Helaas een regelmatig voorkomend verschijnsel in ons koude kikkerlandje en voor sommigen zelfs genoeg reden om voor een binnenbaan te kiezen.

Hoewel naar buiten gaan altijd leuk kan zijn is dat met dit weer vaak niet de eerste keus. Gelukkig kun je in dat soort situaties buiten een klein beetje naar binnen halen. Hoe, vraag je je af? Met een selectie van de beste outdoor podcasts! Wat is er nou heerlijker dan op zo’n koude dag even te genieten van de avonturen van anderen en je connectie met de natuur weer even aan te wakkeren. Met verhalen vanaf 5 minuten tot wel 3 uur kun je even wegdromen naar verre landen, de prachtigste landschappen en meest uitdagende avonturen. Je doet je oordopjes in, neemt plaats in je hangmat en ontspanning is gegarandeerd. Om je op weg te helpen in het doolhof van podcasts zet ik vast mijn 3 favorieten van dit moment op een rij:

3. Out There

In 2015 nam NPR reporter Willow Belden ontslag om in 5 weken de Colorado-trail te hiken. Daar verwerkte ze het overlijden van haar moeder, vond ze het vertrouwen om een nieuwe weg in haar carrière in te slaan en hervond ze haar liefde voor het leven. Zelf vat de podcast zelf heel goed samen: We try to answer big question through intimate stories in the great outdoors. Dat straalt door in de hele podcast en is dan ook precies wat je krijgt, intieme verhalen die in het grotere plaatje passen.
Elke episode is relatief gelijk opgebouwd. Een korte introductie van de podcast en de nieuwe gast, gevolgd door een heerlijk verteld verhaal. Geen onderbrekingen door ongepaste vragen, puur luisteren en genieten. Het verhaal wordt soms afgewisseld met korte, fijne muziek en zorgen ervoor dat je even een pauze krijgt. De intimiteit van de verhalen en manier van vertellen zorgen er voor dat je je compleet kunt verplaatsen in het verhaal en mee leeft met de verteller. Bovendien duren de episodes niet te lang, gemiddeld tussen de 15 en 30 minuten.2. The Season

Weinig tijd of eigenlijk te moe voor een lang verhaal? Dan is er The Season. Met episodes van maar 5 minuten is de podcast uiterst geschikt voor de kleine momentjes tussendoor. Maar ik waarschuw je wel: voor je het weet ben je 3,5 uur verder, luister je 44 episodes achter elkaar en ben je door de podcast heen. The Season heeft namelijk maar twee seizoenen en is al geruime tijd afgelopen.
Elk seizoen verteld het verhaal van 5 verschillende personen, verdeeld over verschillende episodes. 5 levens, 5 dromen en 1 seizoen om ze waar te maken. En zo volg je de karakters ook, in hun reis om die dromen of doelen waar te maken. Het luistert heerlijk weg, geen poespas, maar échte verhalen en elke aflevering eindigt met een redelijke cliffhanger. Je kunt niet wachten tot het volgende deel en de podcast is daarom redelijk verslavend. Het voordeel: omdat de podcast gestopt is missen er geen afleveringen en staat alles online! Een kleine extra: elke episode heeft ook een video, dus naast luisteren kun je ook meekijken.


1. The Dirtbag Diaries

Mijn ultieme favoriet en de oudste podcast uit deze lijst. Begonnen in 2007 is The Dirtbag Diaries uitgegroeid tot één van de grootste outdoor podcasts en met alle reden. Zelf omschrijven ze de kern van de podcast als de kampvuur verhalen die het meestal niet redden tot aan de magazines. Misschien wel het fijnste van de podcast is dat ze verschillende type verhalen hebben. Zo zijn er The Shorts, Mileposts, Tales of Terror en ga zo maar door. Bij elk kun je je wel een redelijke voorstelling maken en dat is het mooie. De verhalen zijn erg toegankelijk en dekken alle aspecten van het buitenleven. Van de mooiste mijlpalen tot aan de meest enge of verdrietige momenten. Wat ooit begon als een experiment is inmiddels uitgegroeid tot een samenwerk van schrijvers, fotograven, outdoor professionals en zelfs de luisteraars.
Ik zou uren kunnen praten over The Dirtbag Diaries en waarom ik zo ontzettend blij ben dat een goede vriend me er ooit op heeft gewezen, maar met 9 jaar en 150 episodes op de lijst kun je beter zelf een begin maken en oordelen. Je zult niet teleurgesteld worden.

Uiteraard is dit slechts een kleine selectie, en ook ik heb nog niet alles geluisterd. Daarom zal ik je binnenkort gewoon nog een keer updaten met een nieuwe lijst outdoor podcasts. Daar kan ik ook jouw hulp bij gebruiken. Mocht je goede, fijne of juist een hele slechte podcast weten? Laat het me weten in de comments!
Op de hoogte blijven? Volg dan even de facebook-pagina. Maar nu eerst: veel luisterplezier!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.