Vogels en vlinders herkennen

4 essentiële veldgidsen voor in Nederland

Buiten valt ongelofelijk veel te ontdekken, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke vogels zie je nu steeds door je verrekijker en welke vlinders kom je in het duin steeds tegen? Eerder vertelde ik al hoe je vogels kunt herkennen in 3 eenvoudige stappen en met een goede veldgids op zak kun je het zelf ter plekke uitzoeken. De volgende vier veldgidsen zijn voor mij onmisbaar geworden bij een veldbezoek in Nederland.

Alle vogels van Europa

Een aantal jaar geleden werd ik ineens gepakt door het vogelaarsvirus: ik wilde alle vogels in Nederland kunnen herkennen én opsporen. Natuurlijk wilde ik zo snel mogelijk een veldgids vogels hebben en via Google kwam ik al snel uit bij de ANWB Vogelgids en Alle vogels van Europa uit. Omdat de winkel op de hoek alleen de laatste had, heb ik deze aangeschaft en daar heb ik geen moment spijt van gehad. De veldgids is niet te groot, bevat 860 vogelsoorten met duidelijke foto’s en een duidelijke omschrijving van uiterlijk, habitat en verspreiding.

Het enige minpuntje vind ik de omschrijving van de zang, die voor mij totaal niet praktisch en toepasbaar zijn, maar in alle eerlijkheid zal ik dat met elke omschrijving van zangen hebben. Ik bedoel, wie snapt nu precies hoe iets klinkt als de zang staat omschrijven als een wat rauw en herhaald kierri of pi-trr-tsjr?! Gelukkig zijn er voor geluid talloze apps die je daar bij kunnen helpen en dat is dan ook niet waar je een vogelgids doorgaans voor koopt.

Veldgids Dagvlinders

De eerste vlinders herkennen lukte me eigenlijk prima zonder veldgids, maar naar mate ik meer op zoek ging werd het steeds uitdagender. Op het kantoor van de boswachters waar ik destijds wekelijks was lag de Veldgids Dagvlinders en ik wist gelijk dat ik die moest hebben. De vlinders zijn gesorteerd op kleur en van elke soort zijn boven- en onderkant afgebeeld. De duidelijke illustraties zijn bovendien aangevuld met foto’s in het veld, wat mij betreft een essentiële toevoeging voor de vaak gedetailleerde vlinders.

Veldgids Diersporen

Misschien is dit wel mijn leukste veldgids: de Veldgids Diersporen. Ik kocht deze veldgids in een opwelling toen ik dacht martersporen te hebben gevonden in onze toenmalige tuin. Hoewel de gids daarna even op de plank verdween, heb ik ‘m door de jaren heen goed afgestoft. Het is een heerlijk boek om verschillende sporen van vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen te herkennen en te determineren. Prenten, uitwerpselen en afgeknaagde takken, maar ook een kas op een boom of een haar in prikkeldraad: het staat er allemaal in. Foto’s en illustratie vullen de uitgebreide toelichting uitstekend aan en de gids is heerlijk om een dierspoor in het veld terug te leiden naar zijn eigenaar.

Libellen van Europa

Deze veldgids is de laatste toevoeging aan mijn selectie veldgidsen geweest. Net als bij de Veldgids Dagvlinders zijn de soorten in Libellen van Europa gesorteerd op kleur, wat zorgt voor een eenvoudig begin van je zoektocht. Elke soort is prachtig geïllustreerd weergeven, met waar nodig boven-, zij- en onderaanzichten. Daarnaast vind je bij veel soorten een foto uit het veld en zijn handige kenmerken, gedrag, voorkomen en vliegtijd duidelijk uitgeschreven. Een onmisbare veldgids voor als je aan je libellen-soortenkennis wilt werken!

Heb jij de hele verzameling al compleet of heb je juist een toevoeging aan bovenstaand lijstje? Laat het me hieronder in de reacties weten!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.