Duurzame cadeaus voor onder de kerstboom

5 groene cadeaus voor onder de kerstboom

Drie jaar geleden schreef ik de column Het beste cadeau voor kerst is helemaal niets. In een uitvoerig betoog deelde ik waarom het verplicht kopen van cadeaus met feestdagen zoals kerst hét voorbeeld is van een destructieve consumptiemaatschappij. En hoewel ik het daar nog steeds grotendeels mee eens ben, zie ik ook in hoe de kerstdagen een feest kunnen zijn om naar uit te kijken en hoe het uitpakken van cadeautjes bijdragen aan een speciale sfeer. Want zeg nu zelf, hoe leuk is het om net dat ene boek te krijgen dat je al maanden voor jezelf wilde kopen, maar het steeds maar niet deed?!

Toch vind ik het moeilijk om cadeaus te vragen, want heb ik wel echt iets nodig? Doet het niet enorm af van mijn pogingen om duurzamer te leven? Daarom ging ik op zoek naar een aantal “groene” kerstcadeaus die ik zonder schuldgevoel onder de kerstboom durf te leggen.

Foodhuggers

Vorige jaar kreeg ik een drietal foodhuggers als kerstcadeautje van mijn werkgever. Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, maar toen ik ze eenmaal had uitgepakt was ik helemaal blij! Met foodhuggers kun je overgebleven groente of fruit afsluiten zodat ze langer goed blijven. Een goede vervanging voor aluminium folie en het mooiste: je kunt ze gewoon wassen en opnieuw gebruiken. Je schijnt er bovendien flessen, potten en andere opbergbakjes mee af te kunnen sluiten. Praktisch en leuk!

rCUP

Je cappuccino of thee to-go halen zonder papierenbekers weg te hoeven gooien? Dat kan met een herbruikbare to-go beker zoals de Rcup. De Rcup kreeg ik net als de foodhuggers vorig jaar voor kerst en heeft me al menig treinritje een goede koffie opgeleverd. Het mooiste van deze beker is dat het gemaakt is van gerecyclede koffiebekers! Hij is er in meerdere maten en kleuren, maar ik ben zelf erg blij met de standaard 8oz maat, precies goed voor één cappuccino of koffie.

Herbruikbare gerecyclede koffiebeker to go

Notitieboekje van steenpapier

Een aantal jaar terug steunde ik een crowdfunding voor een notitieboekje met papier van steen. Een waanzinnig concept waarvan ik niet wist dat het mogelijk was. Helaas kan ik niet meer terugvinden welk merk dit was, maar ik mijn zoektocht kwam ik Moyu tegen. Met hun Notepad gaan ze nog een stapje verder: het steenpapier is ook uitwisbaar en herschrijfbaar! Ideaal voor al je duurzame gedachtes en notities.

Duurzaam tuinieren & de luie tuinier

Met het kopen van een huis in het vooruitzicht droom ik al van mijn eigen tuin. Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook je tuin op een duurzame manier aanlegt en onderhoud? Inheemse planten, bladeren laten liggen en slakken lekker hun gang laten gaan: deze twee boeken vol duurzame tuiniertips vond ik in mijn zoektocht. Ze staan in ieder geval op mijn lijstje:

Tuiny Forest

Wil je echt uitpakken en iemand (of jezelf!) een groenere tuin of balkon cadeau doen? Dan kun je nog denken aan een Tuiny Forest: een inheems bos van 6m2! Goed tegen hittestress en verdroging, goed voor vlinders, vogels en bodemleven. Je moet wel even geduld hebben, want als je nu bestelt wordt het pakket pas in maart bezorgd.

Natuurhuisje

Naast fysieke cadeaus kun je natuurlijk ook een ervaring of uitje cadeau doen. En wat is er nu lekkerder dan een weekend of weekje verdwijnen in een prachtig huisje midden in het bos of in de duinen? Op natuurhuisjes.nl boek je de meest bijzondere huisjes midden in de Nederlandse natuur. Kun je niet kiezen of weet je niet waar je moet beginnen? Ik zette 7 leuke natuurhuisjes met open haard voor je op een rij.

Tips van de lezers

Na publiceren van bovenstaande vijf tips en de oproep op de lijst vooral aan te vullen kreeg ik een aantal hele mooie cadeautips. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:

Lezerstips: Boc’n’roll Foodwrap

Een prachtige aanvulling van een lezer: een herbruikbare foodwrap. Brood, fruit, snacks, je kunt het allemaal meenemen zonder plastic boterhamzakjes nodig te hebben. De wrap vouw je rond je lunch of snack, de klittenband houdt het bij elkaar en na gebruik kun je de wrap eenvoudig schoonmaken.

Lezerstip: Koop een stuk natuur

In Noord-Holland kan je een stuk natuur kopen! Je kunt jezelf of een ander een stuk natuur cadeau geven vanaf € 7,50 per m2. Met de opbrengsten koopt Landschap Noord-Holland grond en maken er natuur van. Meer info op

Lezerstip: Eco-egg wasbol

Ik had er nog nooit van gehoord, maar ook je was kun je duurzamer doen! Een eco-egg vervangt waspoeder of vloeibaar volledig en is net zo effectief, aldus Eco-egg zelf. Het ei is goed voor maximaal 70 wasbeurten en je kunt een navul bestellen van 210 wasbeurten.

Tweedehands winkel

Wil je nu echt een duurzaam cadeau geven? Dan kun je natuurlijk altijd eens gaan shoppen in een tweedehands winkel. Hier vind je vaak de leukste hebbedingen en het mooiste is: er is niet speciaal voor jouw cadeau iets nieuws geproduceerd! Spullen een tweede (of derde, of vierde) leven geven is uiteindelijk de meest duurzame optie, al moet je soms wel iets langer zoeken.

Heb jij nog tips voor duurzame cadeaus?

Dit artikel bevat affaliate links. Koop je iets via deze links dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Dat kost jou niets extra en het helpt mij deze website te onderhouden.
No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.