5 manieren om meer naar buiten te gaan

5 manieren om meer naar buiten te gaan

Uit de reacties op dylangaatnaarbuiten.nl kan ik inmiddels concluderen dat er heel veel mensen zijn die graag meer tijd in de buitenlucht door willen brengen. Dat verbaast me niet, want het is heerlijk, goed voor je humeur en geeft energie. Maar zeker in de koude wintermaanden is het soms makkelijker om op de bank hangen. Het resultaat is een grondig tekort aan vitamine D en sommigen houden er een ware winterdepressie aan over. Maar dat is helemaal nergens voor nodig, want het is ook in de winter heerlijk om meer buiten te zijn.

Sommigen kunnen gewoon even gaan wandelen, maar daar ben ik zelf -en jij misschien ook wel- heel slecht in. Ik heb echt een doel nodig, een reden om naar buiten te gaan. Het afgelopen jaar heb ik een aantal goede redenen (opnieuw) gevonden en ben nu amper binnen te krijgen. Hieronder de 5 voor mij meest effectieve manieren om meer naar buiten te gaan.

#5 Data

Hoewel ik een absolute buitenman ben en graag een simpel leven zou leven zonder digitale apparaten en media, ben ik tegelijkertijd ook een data-nerd. Ik houd van cijfertjes en zie bijvoorbeeld graag hoeveel km ik heb gerend of wat mijn topsnelheid was tijdens het fietstripje naar Amsterdam. Het kan heel motiverend werken om te zien dat je al 5000+ stappen hebt gezet op een dag. Maar het kan ook een goede motivatie zijn om toch nog even die fiets te pakken na je werk, omdat je nog niet aan je dagelijkse beweging bent gekomen. Als ik na een lange kantoordag thuis kom en de app open zie ik hoe verbazingwekkend weinig ik heb bewogen. Dan gaat de jas nog even aan en knallen we die cijfers nog even omhoog. Of dat nou fietsend, rennend of rollend is.
Er zijn talloze apps beschikbaar en ik heb er al heel wat afgewerkt. Uiteindelijk zijn de meeste gericht op écht sporten (zie #4), maar werkt de simpele en standaard Health-app van de iPhone voor mij het best. Als je telefoon in je zak zit houdt de app automatisch bij hoeveel je beweegt, hoe snel je gaat en welke afstand je af legt. Hij is niet altijd even precies, maar het verschil tussen een dag op kantoor en een middagje wisenten zoeken wordt al heel snel duidelijk. Dus: pump those numbers up!

#4 Sporten

Misschien wel de sterkste haat-liefde relatie in mijn leven: sporten. En dan specifiek hardlopen. Ik vind het heerlijk, maar god, wat vind ik het soms verschrikkelijk. Als kind heb ik 9 jaar gevoetbald en ik vond het heerlijk. Sprinten, sliden en trappen, ik vond het geweldig en kreeg er energie van. Mijn conditie was uitstekend en ik trainde veel. Toen ik voetbal achter me liet verdween die conditie, ondanks dat ik ging surfen, al snel. Later pakte ik het hardlopen op. Het is een van de weinige momenten waarop ik even nergens aan denk en m’n hoofd leeg krijg. Het is waarschijnlijk omdat ik voornamelijk hardloop als ik stress heb dat ik er ook een beetje een hekel aan heb, maar het is een work-in-progress. Soms loop ik maanden niet hard, want dan heb ik er geen zin in. Soms vind ik het heerlijk en train ik ineens voor de halve marathon (zie: wederom een doel). Hoe dan ook heeft het me al heel wat uurtjes naar buiten gekregen, ook wanneer ik er eigenlijk geen zin in had. En elke keer was ik verdomd blij dat ik was gegaan, weer of geen weer.

#3 Illustreren

De actieve volger weet inmiddels dat ik mij een aantal jaar terug in puur creatieve kringen bevond. Maar ook als kind was ik al dol op tekenen, en dan vooral het natekenen van cartoons zoals Daffy Duck en Tweety. Die liefde is weliswaar wat op de achtergrond geraakt, maar nooit helemaal verdwenen. Zo af en toe gaat Adobe Illustrator weer open en pers ik er een nieuwe creatie of animatie uit. Maar de combinatie van natekenen en echt illustreren heb ik gevonden in de natuur. Botanische illustraties of het natekenen van de dieren waar ik mee werk, dat is een echte uitdaging. Je vindt me daardoor dan ook regelmatig buiten met m’n neus in de bosjes of kruipend op het gras, op zoek naar die nieuwe plant of bloem om na te tekenen. Fotootje maken en ik kan weer aan de slag. Het resultaat is een mooie afwisseling van buiten zijn en binnen je compleet verliezen in de tekening.

#2 Waarneming.nl

Als je regelmatig buiten bent zie je vaak een nieuwe vogel, plant of ander natuurlijk verschijnsel. Ik leg dat soorten dingen graag vast (zie #3 en #1), maar zoek het ook graag na op een later tijdstip. Dat is waar waarneming.nl bij komt kijken. Deze verzamelwebsite maakt het heel simpel om wat je tegen komt “in te checken” en op te slaan. Je kunt zelfs een app downloaden (iObs voor iPhone) en op je telefoon alles invoeren. Zo heb je een duidelijk overzicht van alles wat je gezien hebt en nog wilt zien. Voor mij een gezonde verslaving en genoeg reden om net even dat uurtje extra buitenlucht te pakken, want elk seizoen heeft zo z’n eigen soorten en de lijst is nooit! compleet.

#1 Fotografie

De absolute nummer 1 reden waardoor ik meer tijd naar buiten ga is fotografie. Voor m’n tijd aan de academie was ik verliefd op fotografie, maar gefrustreerde docenten wisten al snel m’n enthousiasme weg te nemen. Bovendien kikte de drukte van het “echte” leven in. M’n camera ging stuk en verloor ik m’n oog voor de camera. Jaren later keek ik terug naar oude afdrukken van m’n reis door Australië en werd voelde ik de liefde weer borrelen. Ik kocht een nieuwe camera en stapte de natuur in. Het vastleggen van de natuurlijke schoonheid werd een kleine obsessie en geeft bijna elke dag genoeg reden om naar buiten te gaan. Een nieuwe diersoort, prachtig licht door de dennenbossen of een bijzondere zonsondergang, er is altijd iets moois vast te leggen. Maar uiteraard pas ik wel op dat ik niet een verschrikkelijke natuurfotograaf word.

Zo, nu weet je mijn top 5 manieren waardoor ik vaker naar buiten ga. Waarschijnlijk werken sommigen ook voor jou, anderen wellicht niet. Maar er zijn nog zoveel meer redenen en manieren om jezelf te motiveren net even iets meer buiten te zijn. Lukt het jou al, en wat zijn jouw motivaties? Ik hoor ze graag! Deel het in de comments of op de Facebook-pagina, en wellicht kan ik ze later bundelen en delen met de rest van de lezers.

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Alexandra
  — 6 jaar geleden

  Het is goed dat ik je blog lees. Ik heb de laatste weken het wandelen verwaarloosd, jouw blog brengt de fijne herinnering van het wandelen in de natuur terug. Dat had ik nou net nodig. Thanks, ik heb weer zin om te gaan wandelen. Dat appje ga ik ook eens bekijken, net als mijn camera die in de kast ligt. Goeie tips, thx ????????

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 6 jaar geleden

   Wat ontzettend fijn om te lezen Alexandra, dat is precies waarom ik ben begonnen met mijn verhalen delen. Ik hoop dat je een aantal fijne wandelingen maakt de komende tijd!

   Beantwoorden
 • Sara - groenmetsaar.nl
  — 6 jaar geleden

  Heel herkenbaar allemaal ???? Ik ga de app van waarneming.nl downloaden, die kende ik nog niet.
  Zelf ging ik tijdens mijn afstuderen vaak als pauze even naar buiten om zwerfafval op te ruimen! Ideaal, het is rustgevend en de wijk en het park zijn meteen weer wat schoner!

  Beantwoorden
  • Dylan
   — 6 jaar geleden

   Oh daar ga je heel veel plezier aan beleven! En dat is inderdaad een goede. Ik ga graag naar het strand om wat stukjes te rapen. Maar daar komt binnenkort ook een stukje over!

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.