Onverwachte redenen waarom buiten zijn goed voor je is

5 onverwachte redenen om naar buiten te gaan

Dat buiten zijn goed voor je is mag inmiddels duidelijk zijn. De zon verhoogt je vitamine D gehalte, groene omgevingen zorgen voor minder stress en je komt nog eens ergens. Maar wist je dat er nog veel meer redenen zijn waarom naar buiten gaan goed voor je is? Ik zet 5 onverwachte redenen om naar buiten te gaan voor je op een rij:

1. Het is vaker lekker weer als je buiten bent

Het was één van de eerste dingen die mij opviel toen ik voor mijn werk als wisenten-onderzoeker maanden hele dagen in het veld doorbracht: het is zo veel vaker lekker weer dan ik dacht! Om mij heen hoorde ik geluiden over een slechte nazomer en “alleen maar regen”, terwijl ik zelf nog nooit zo vaak de zon had zien schijnen. Door hele dagen buiten te zijn zie je niet alleen dat ene buitje, maar juist ook al die momentjes van zonneschijn, droogte en windstilte. En dat is toch wel een heel fijn gevoel!

2. Buiten zijn helpt bij afvallen

Persoonlijk eet ik minder als ik actief buiten ben, en wandelen is toch al snel een gebruikelijke activiteit in de buitenlucht. Maar ook wetenschappelijk is er bewijs waarom buiten zijn helpt bij het afvallen. Onderzoek van oa. de Universiteit van Maastricht wijst uit dat sporten bij lagere omgevingstemperatuur (in de sportschool staat toch vaak de verwarming op standje tropisch) helpt bij het verbranden van lichaamsvet!

3. Buiten zijn voorkomt longklachten

Longklachten voorkomen, hoe dan? Heel simpel: de lucht in de buurt van planten en bomen is een stuk schoner! En wat is er nou fijner dan een stukje wandelen, hardlopen of bootcampen in het groenste park van de buurt?

4. Je slaapt stukken beter na een dag buiten

Ken je dat, dat je na een dag buiten helemaal voldaan op de bank neer ploft en eigenlijk direct kan slapen? Dat komt vooral door het natuurlijke licht, dat vele malen sterker is dan kunstmatige verlichting. Zo helpt buiten zijn bij het afstellen van je biologische klok én de productie van het slaaphormoon Melatonine. Dat betekent dus heerlijk slapen na een goede dag buiten!

5. Naar buiten gaan stimuleert je zintuigen

Buiten kun je heerlijk dwalen. Je kunt bovendien veel verder kijken dan binnen, en geluiden en geuren zijn er in overvloed. Ken je dat moment dat je buiten komt na een regenbui in de zomer en de natte zomergeur ruikt? Zeker in de buurt van naaldbossen is die geur heel aanwezig, fantastisch! Je zintuigen worden buiten altijd geprikkeld en het helpt je gedachten even weg zetten.

Bonus: buiten zijn maakt gelukkig!

Uit menig onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die meer tijd buiten besteden gelukkiger zijn. Daar zijn meerdere redenen voor gevonden, waaronder die ik hierboven heb genoemd. De nummer #1 is echt de aanmaak van Vitamine D onder invloed van de zon. Het UV-licht van de zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt, welke essentieel is voor je immuunsysteem. Bovendien helpt het bij de aanmaak van Dopamine, één van de zogenoemde gelukshormonen. Do I need to say more?

15 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Affodil
  — 5 jaar geleden

  Ik kan dit enkel beamen. Sinds ik met pensioen ben en niet meer binnen zit van 9 tot 5, klopt – op dat gewichtdingetje na – je hele betoog. Zal dus wel aan mij liggen dat ik niet afval …

  Beantwoorden
 • sophia
  — 5 jaar geleden

  toen ik klein was bleef ik graag buiten spelen als het ging regenen, omdat het dan zo lekker ging ruiken. Ik dacht toen dat het de straatstenen waren, maar wat is de echte bron van die geuren, het bacterium onder die stenen, schimmels, sporen, algen? Wie het weet mag het zeggen.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Goede vraag eigenlijk, ik zou het antwoord niet weten.. Misschien eens leuk om op te zoeken.

   Beantwoorden
 • Leen
  — 5 jaar geleden

  He-le-maal mee eens!!

  Beantwoorden
 • roadlaura1969
  — 5 jaar geleden

  Het klopt allemaal, ik heb chronische depressie en kan mijzelf vaak moeilijk daar toe motiveren maar eenmaal buiten is het heerlijk ☀️

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Wat goed dat de buitenlucht je op dat soort momenten goed doet. Op de lange termijn is het een mooie motivatie om steeds sneller die schoenen aan te doen, al blijft het soms lastig. Zeker met winters weer.

   Beantwoorden
 • Anuscka
  — 5 jaar geleden

  Ik kan wat je schrijft uit ervaring beamen! Niets zo fijn als de hele dag buiten te zijn… <3

  Beantwoorden
 • AnneMarie
  — 5 jaar geleden

  Helemaal mee eens. Wat ik mezelf nog niet aangeleerd is dat ik bij stress naar buiten moet. Ik vergeet het, zit zo in mijn hoofd dat ik vergeet naar buiten te stappen.
  Stap ik dan (vaak)onverwachts toch naar buiten, lucht het zo enorm op. Pffft. Buiten zijn lost veel problemen vanzelf op.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Precies hetzelfde hier. Met stress vind ik mezelf vaak zielig en “mag” ik met wen zak chips op de bank hangen. Terwijl dan juist naar buiten gaan zoveel meer helpt.. gaat steeds beter.

   Beantwoorden
 • Rick
  — 5 jaar geleden

  Als ik wandel, en dat doe ik vaak, dan eet ik minder. Geen trek, maar de trek wordt ook gestild door mijn omgeving. Die is vaak vol natuur, met planten en dieren die mij boeien. Moet zeggen dat ik graag van een punt A naar punt B wandel. Mijn wandelingen langs de stelling van Amsterdam voorzien in die behoefte. Los van een paar etappes (waar de bebouwing de geschiedenis van de stelling geweld heeft aangedaan) zie je tijdens die tochten langs de stelling natuur en cultuur hand in hand gaan.
  En slecht weer? “There is no such thing as bad weather, only inappropriate clothing.”

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Helemaal mee eens, met al je punten! Sinds ik vaker buiten ben eet ik sowieso een stuk minder én is het vaker mooi weer. Een goede regen/outdoorbroek doet wonderen.

   Beantwoorden
 • Matroos Beek
  — 5 jaar geleden

  Ik kan mij er helemaal in vinden. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter zorg ik voor voldoende buitenlucht. En om de dag te starten ga ik nu buiten onder de ijskoude douche staan. Een onmisbaar ritueel om de dag te starten, weer of geen weer. Heerlijk!

  Beantwoorden
  • AnneMarie
   — 5 jaar geleden

   Matroos. Wat ben jij een bikkel zeg.
   ???? ???? ????

   Beantwoorden
  • Anuscka
   — 5 jaar geleden

   Ik sluit me bij AnneMarie aan. Stoer! En zo goed voor je gezondheid! Hm… ik weet een nieuw klusje voor manlief geloof ik….

   Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Oh wauw, inderdaad een bikkel zeg! Dat lukt mij echt niet, maar een duik in de zee vind ik dan weer de perfecte start van de dag.

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.