5 ultieme manier om tot rust te komen

5 ultieme manieren om tot rust te komen

Tot rust komen is vaak moeilijk, zeker in een hectisch leven. Tel daar een verantwoordelijke baan en een druk sociaal leven bij op en het is vrijwel onmogelijk. Of toch niet?
Met deze 5 ultieme manieren is het ook voor jou weer mogelijk om even écht tot rust te komen.

1. Wandeling door het bos

Echt tot rust komen doe je niet tussen de computers, televisieschermen en mobiele telefoons. Al die indrukken zorgen voor een continue stroom van prikkels waardoor de rust vaak lang wegblijft. Dat verdwijnt echter allemaal bij een goede wandeling door de natuur, en dan specifiek in het bos. Je zicht beperkt door de bomen: even geen gebouwen, mensen of veel te veel indrukken. Het is er vaak muisstil, behalve als je echt goed luistert. Dan hoor je de natuur: de vogels, een druppel hars dat uit een den valt of vallende beukennootjes. Maar boven alles staat toch de geur van het groen, zeker net na een voorjaarsbuitje. En als je dan af en toe naar boven kijkt, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Dat is écht tot rust komen.

2. Naar vogels kijken

Oké, toegegeven: tot rust komen door naar vogels te kijken, dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar eigenlijk doel ik op elke manier van de wereld om ons heen observeren. Het verplaatsen van je visie en je puur focussen op de (rustige) omgeving. Vogelen is daar een ultiem voorbeeld van, het zet je zintuigen op scherp want waar zit wat? Jij, de vogels, een verrekijker en hooguit een vogelboek. Zelf moet ik nog wel eens de neiging onderdrukken om mijn telefoon te pakken, om bijvoorbeeld een soort in te checken of op te zoeken. Maar als dat lukt, dan verdwijn ik helemaal in een andere wereld.

3. Op zee naar de horizon staren

De natuur is wel een terugkerend thema in deze top 5, maar dat is ook niet zo vreemd. De natuur is goed voor je en ontspant, zo blijkt uit ook deze 11 wetenschappelijke reden waarom de natuur goed voor je is van Business Insider. Een gedeelte van de natuur die vaak wordt vergeten is echter de zee. In de zee, of je dat nu op een boot, een surfplank of zelfs zwemmend doet, komt de rust haast van zelf. Het is er vaak vrijwel stil, behalve het rustgevende kabbelende water (als het niet windkracht 7 langs komt vliegen ten minste). Misschien wel het beste van de zee is het staren in de oneindigheid. De horizon is (grotendeels) leeg en de meesten van ons kunnen dat niet goed verwerken. Oriënteren lukt niet echt, er is geen focus en eigenlijk geen einde. Heerlijk! Zelf ga ik het liefst met mijn SUP een eindje de zee op, weg van de strandgasten en dan in kleermakerszit naar de leegte staren. Als dat je ook wel wat lijkt kun je altijd een keertje met mij mee SUPpen op zee.

4. Boekje lezen

Terug naar het vaste land en terug naar de basis: het ouderwetse boek. Had je dat ook, dat je als kind helemaal kon verdwijnen in je boek? Alles om je heen vergeten en lekker een eigen fantastiewereld creëren. Als volwassenen doen we dat niet zo snel, maar het is eigenlijk te heerlijk om niet te doen. Trek dus vooral eens op die zondagmiddag een spannend, makkelijk leesbaar boek uit de kast. Even wegduiken uit de realiteit om uren later plots op te merken dat de zon onder is gegaan, het bezoek weg is en de chips van tafel is verdwenen.

5. Kampvuur met goede vrienden

Last but not least, nummer 5. Het is misschien wel de allerbeste manier om tot rust te komen: met een klein groepje vrienden samen komen, wat lekkers drinken en een kampvuur bouwen! Met z’n allen heerlijk samen staren naar de vlammen, een beetje poken in het vuur en kletsen over de mooie dingen in het leven. Elke zomer probeer ik dit toch minimaal 1 keer per week te doen en je zult compleet versteld staan van de rust. Je kunt het bovendien mooi combineren met mijn tips hoe je een nachtje goed kunt slapen in een hangmat, of natuurlijk met een massage op het strand!

Dat waren ze al weer, de 5 ultieme tips om tot rust te komen. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren en iedereen heeft zo zijn eigen methodes om tot rust te komen. De boventoon is meestal wel hetzelfde: elektrische apparaten uit! Na het schrijven van deze tips is dat dan ook precies wat ik ga doen, maar je kunt natuurlijk altijd de blog op facebook volgen voor de laatste updates.
En, heb je wat aan de tips? Of heb je nog mooie aanvullingen en slimme trucjes? Laat het me hier onder weten!

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Martinette
  — 5 jaar geleden

  Heerlijk verhaal en heel herkenbaar. De beloning van naar buiten gaan is er altijd!
  Om Haagse kinderen in contact te brengen met de natuur en ze creatief uit te dagen is er School in Bos. Met een werkweek in School in Bos, een stukje Den Haag in Drenthe, wordt de kiem gelegd. Er is een prachtig boek dat kinderen laat genieten en ze uitdaagt in de mooie groene stad Den Haag zelf er op uit te trekken. Geïnteresseerd? Neem contact op met de vrienden van School in Bos en ik vertel graag meer!

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Wat leuk! Ik heb zelf de Vledder week net moeten missen toen ik van school wisselde, maar heb er altijd mooie verhalen over gehoord. Mooi ook dat er een boek is om juist in de eigen stad van de natuur te genieten. Er valt zoveel in de buurt te ontdekken, daar hoeven we niet helemaal voor naar Drenthe gelukkig!

   Beantwoorden
 • francky
  — 5 jaar geleden

  Ik heb wat oude lektuur van onder het stof gehaald voor de zondagnamiddag.
  Hier vlakbij is een bos. Meestal is het druk bezocht, maar nu het weer minder is zal er niet veel volk meer zijn. Daar ga ik ook maar eens een wandeling maken.

  Beantwoorden
 • fialas
  — 5 jaar geleden

  zeker, de zee geeft rust, maar dan wel onze eigen zee. Ik sliep ooit in de Camargue in een klein hotel aan het strand maar bleef de hele nacht wakker doordat er buiten een aggregaat stond te ronken….dacht ik….
  Maar het was de zee.

  Beantwoorden
 • AnneMarie
  — 5 jaar geleden

  Misschien een beetje oubollig maar ik speel heel graag een potje golf. De geur van het veld, de vogels die rond vliegen, sporen van dieren en het spel hoe frustrerend het soms ook kan zijn laaten mij helemaal tot rust komen.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Golfen heb ik nog nooit gedaan, maar ik kan het me zo helemaal voorstellen! Lijkt mij best fijn om een keer te proberen.

   Beantwoorden
 • rebbeltje
  — 5 jaar geleden

  Ha ik ga voor de 3, alleen jammer dat het alleen op vakantie is… 🙂

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.