23 jul 5 verrassende boeken over buiten om in 2020 te lezen
Soms lees je boeken waar je stijl van achterover slaat. Waar je even van van slag bent of die je juist vol inspiratie achter laat. Deze boeken over buiten passen perfect in dat rijtje en inspireren je binnen de kortste keren om weer naar buiten te gaan. Ideaal om te lezen tijdens de regenachtige dagen of juist in het zonnetje in het gras!
De wijsheid van wolven – Elli H. Radinger
De gerenommeerde wolvenonderzoeker Elli Radinger gaat aan de hand van fascinerende verhalen in op de kenmerkende eigenschappen van wolven, zoals vertrouwen, geduld, familiebanden, leiderschap, omgaan met tegenslagen en de dood. Ze onthult verrassende en veelal onbekende inzichten in het leven van wolven en toont aan dat we heel wat van ze kunnen leren.
Over paden – Robert Moor
Zeven jaar reisde Robert Moor te voet over de wereld. Tijdens zijn tochten werd hem steeds duidelijker dat paden ons kunnen helpen om de wereld te begrijpen. De lezer volgt Moors ontdekkingstocht op de voet. Van onzichtbare mierenpaden naar paden die volledige continenten met elkaar verbinden, van snelwegen tot het internet: in alles volgen wij paden van hen die ons voorgingen.
Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben
In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, maar het is waar!
Darwin in de stad – Menno Schilthuizen
In Darwin in de stad laat bioloog en hoogleraar Menno Schilthuizen zien hoe verstedelijking de evolutie van de natuur en dieren stuurt. In de toekomst leeft immers driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naartoe? Naar de stad, toont Schilthuizen aan in dit wonderlijke en verrassende boek.
De buitenjongen – Paolo Cognetti
De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.
Zijn er nog boeken die echt in dit lijstje thuis horen? Laat het me weten in de reacties!
Dit artikel bevat affiliate links
Een ex-pessimist, altijd druk en pas 32. Ik ben verslaafd aan het opdoen en delen van kennis. Ooit was ik surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Je leest hier meer over mij en mijn reis naar een leven in de buitenlucht.
Irene Broer
— 4 jaar geledenMijn boektip is het Zoutpad van Raynor Winn. Dit autobiografische boek beschrijft de heroische wandeltocht van twee vijftigplussers over het South West Coast Path in Engeland. De man heeft net een ernstige diagnose gekregen en tot overmaat van ramp raken ze ook hun boerderij kwijt. Daarom besluiten ze met minimale bepakking en weinig geld de ruim 1000 km van dit kustpad te gaan lopen. Ze beschrijven hun tocht heel beeldend en je krijgt veel bewondering voor hun enome overlevingsdrift. Ik heb zelf een deel van dit pad gelopen in de negentiger jaren en zag het weer helemaal voor me! Een echte aanrader!