Zero waste leven in Nederland

8 maanden lang leven zonder afval

De meesten weten dat er de afgelopen jaren heel veel veranderd is in mijn dagelijkse leven. Zo zette ik de stap van grafisch vormgeving naar een studie in de natuurwetenschappen. Ik landde mijn eerste baan als ecologisch onderzoeker en mocht werken met geweldige dieren: wisenten. Vorige week was ik zelfs nog aanwezig bij het nationale symposium “10 jaar wisenten in Nederland”! Binnenkort zet ik de laatste stap in de studie en ga ik afstuderen met een onderzoek naar natuurbeheer-mogelijkheden binnen het “ecology-of-fear”-principe. Wat dat precies inhoud zal later uitgebreid aan bod komen, maar voor dit project verhuis ik tijdelijk naar het bos. En in dat bos gaan we 8 maanden lang proberen te leven volgens het zero-waste principe, oftewel: leven zonder afval.

Wellicht denk je direct: dan kan toch helemaal niet, geen afval produceren? Dat was in ieder geval mijn eerste gedachte toen ik voor het eerst las over het principe. Het belicht daarmee ook direct het grootste probleem van deze tijd: consumeren zit zo diep vastgeroest in de maatschappij dat we ons niet kunnen voorstellen hoe het anders kan. En dat is precies waarom we de stap nemen. Want het kan namelijk wel!

Zelf eten verbouwen en zonder afval leven

In de praktijk betekend dat, zeker in het begin, dat we overal twee keer over na moeten denken. Komkommers in plastic laten we liggen, solid douchegel in plaats van vloeistof in plastic flesjes en wijn direct in zelf meegebrachte flessen laten tappen. Wellicht verbouwen we zelfs ons eigen eten in de kas in de tuin. Het zal niet makkelijk worden, maar de mogelijkheden zijn inmiddels uitgebreid aanwezig en verscheidene mensen zijn ons al voor gegaan. Het zal niet vanaf dag 1 lukken 100% afval vrij te zijn en dat is ook niet het doel. Het zal een reis worden naar een leven met minder afval, met minder overbodige producten en een leven meer in balans met de natuur. Simpelweg: een bewuster leven.

Naast de gebruikelijke blogs zal ik deze site gebruiken om onze reis met iedereen te delen. Per 1 november verhuis ik alvast die kant op, maar vanaf 1 december wonen we er samen. We streven naar een immense vermindering van ons afval aan het eind van de 8 maanden en hopen een inspiratie te zijn voor anderen om dezelfde stap te nemen. De blog volgen kan op Facebook of via de nieuwsbrief.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.