Gestopt met Instagram

9 maanden zonder Instagram: dit is wat er gebeurde

Negen maanden geleden stopte ik met Instagram. Ik was helemaal klaar met het dwangmatig levens vergelijken en foto’s beoordelen. Voor mezelf legde ik, oa. door het rap groeiende aantal volgers, de lat steeds hoger en het voelde steeds meer een verplichting om hoge kwaliteit foto’s te delen. Van de een op andere dag besloot ik er mee te stoppen en zonder Instagram door het leven te gaan.

Inmiddels heb ik dus negen maanden zonder Instagram geleefd en er geen moment spijt van gehad. Het heeft me goed gedaan en durf ik het te zeggen: m’n leven is er beter op geworden. Wat gebeurde er toen ik stopte met Instagram?

In het moment leven

De grootste verandering toen ik stopte met Instagram gebeurde vrijwel direct: ik kon veel meer in het moment leven. Toen ik nog regelmatig foto’s publiceerde was ik eigenlijk altijd bezig met Instagram. Welke foto post ik vandaag? Waar kan ik vandaag een mooie foto maken? Kan ik mijn tijdlijn beter indelen? Al die vragen vielen weg toen ik besloot te stoppen met Instagram en ik had ineens tijd over. Tijdens wandelingen en andere uitjes was ik bovendien niet meer bezig met de perfecte foto maken. Sterker nog: de eerste paar maanden is mijn fotocamera niet uit de kast gekomen!

Blijer met mijn leven

Eén reden waarom ik besloot te stoppen met Instagram was het continue vergelijken van elkaars leven. Hoewel ik me er zeker van bewust was dat al die schijnbaar perfecte levens echt niet zo perfect waren, merkte ik toch dat al die foto’s iets met mijn gemoedsrust deed. Door er niet meer naar te kijken en gewoon mijn eigen leven te leiden, had ik daar geen last meer van en werd ik uiteindelijk blijer met mijn leven!

Minder stress

Doordat ik niet meer zo bezig was met Instagram kon ik veel beter tot rust komen. Tegelijkertijd gunde ik mezelf meer tijd om leuke dingen te doen en bijvoorbeeld eindelijk het boek De Buitenjongen van Paolo Cognetti (echt een aanrader!) te lezen. Hierdoor kon ik ook weer beter omgaan met de alledaagse uitdagingen die op mijn pad kwamen, zoals stress op mijn werk of de kleine teleurstellingen van het leven. Het resultaat was een stuk minder stress en veel meer ontspanning in mijn lijf.

Toch besloot ik na negen maanden zonder Instagram deze week weer de app te installeren. Niet meer om perfecte plaatjes te gaan posten of mijn leven met die van anderen te vergelijken, maar om af en toe leuke momenten met vrienden te delen. Tegelijkertijd vind ik het heerlijk om te zien waar anderen zich mee bezig houden en hoe het bijvoorbeeld gaat met die goede vriend die naar Australië is geëmigreerd.

Inmiddels is de camera weer uit de kast en heb ik mijn plezier in fotografie weer teruggevonden. Vanaf deze week zal ik langzaam weer actief worden en af en toe leuke plaatjes delen van mijn avonturen en de prachtige Nederlandse natuur. Benieuwd? Volg Dylan gaat naar buiten op Instagram!

Dit artikel bevat affaliate links
5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Lisette
  — 4 jaar geleden

  Mooie keuze! Ik deed dat jaren geleden met Pinterest. Ik verving dat door mijn schetsboek. Ik ben wel benieuwd hoe het je nu vergaat. Weet je die kalmte vast te houden of word je weer in de ‘race’ gezogen? Ik twijfel ook weleens over Insta maar op dit moment brengt het me ook veel.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 4 jaar geleden

   Tot nu toe gaat het goed. Ik plan af en toe een post in via Houtsuite op de computer en heb vooral het aantal likes helemaal lost gelaten. Ook het totaalplaatje doet me nu veel minder, ik deel vooral leuke momenten of verhalen. Het heeft mij ook veel gebracht, oa. een klus en aantal gastlezingen, dus vind het leuk om weer aan de slag te zijn.

   Beantwoorden
   • Tuttiefruttie
    — 4 jaar geleden

    Eerst benoem je precies alle voordelen, om het vervolgens tóch weer te installeren, omdat je het toch wel heerlijk vindt om te zien wat anderen bezighoudt. Denk je niet dat je dan vervolgens weer op het punt komt dat je anderen op instagram dwangmatig gaat beoordelen? 😂

    Beantwoorden
 • rebbeltje
  — 4 jaar geleden

  Helaas doe daar niks mee en vind alleen bloggen al druk genoeg 😉

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.