2 uur natuur challenge

Blij de herst in met de #2uurnatuur Challenge

De herfst is weer aangebroken. De dagen worden korter, we komen minder buiten en voor veel mensen zijn deze donkere dagen aanleiding om zich toch wat minder lekker te voelen. Maar wat gebeurt er nou als je juist wél naar buiten blijft gaan? Ervaar het zelf en doe mee met de IVN #2uurnatuur Challenge!

Waarom #2uurnatuur?

De reden voor de #2uurnatuur Challenge is simpel: het is wetenschappelijk bewezen dat buiten zijn gezond is en dat we er blij van worden. De zon verhoogt je vitamine D gehalte en groene omgevingen zorgen voor minder stress. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan deze 5 onverwachte redenen om naar buiten te gaan!

Oké, meer buiten zijn is dus voor je. Waarom dan toch een ‘2 uur challenge’ in plaats van een ‘zoveel mogelijk naar buiten challenge’? Omdat uit onderzoek blijkt dat mensen die minimaal 2 uur per week buiten zijn gelukkiger zijn! Boven de 2 uur is er geen aanzienlijk verschil meer, maar iedereen die minder dan 2 uur per week buiten doorbrengt geeft zijn leven een lager cijfer. Reden genoeg dus om aan die 2 uur te komen! En het mooie is, 2 uur per week is heel goed haalbaar.

Redenen om 2uurnatuur op te zoeken

Een schop onder je kont

Als het dan zo gemakkelijk is, waarom doen we het dan niet? Meestal zitten we vast in patronen, zijn we druk of hebben we er geen tijd voor. Maar we willen het wel! Sterker nog, dat veel mensen vaker buiten willen zijn is één van de redenen waarom ik dylangaatnaarbuiten.nl ben begonnen. De deelnemers aan mijn 30 dagen naar buiten challenge van vorig jaar bevestigde het gevoel alleen maar dat ik hier niet alleen in sta.

We gunnen het onszelf echter veel te weinig om die natuur in te gaan. En misschien voelt het ook wel als een enorme drempel, he-le-maal naar de natuur.. Gelukkig hoeft het helemaal niet ver en ook helemaal niet lang! IVN geeft ons daarom graag een “virtuele schop onder de kont” om in oktober de twee uur per week natuur wel te halen.

De #2uurnatuur Challenge in de praktijk

Enthousiast? Mooi! Ik doe sowieso mee, maar het liefst doe ik dat samen met jou. Mee doen is heel simpel, zo werkt het:

 • Meld je aan (gratis)
 • In oktober krijg je 2 keer per week om 14 uur een e-mail met een verrassende uitdaging die je prikkelt om naar buiten te gaan.
 • Je krijgt een online checklist om je ervaringen bij te houden
 • Om het écht samen te doen kunnen we op social media onze ervaringen delen met de hashtag #2uurnatuur. IVN plaatst elke week de leukste of opvallendste berichten.

Doe je met me mee? Laat het me hieronder weten!

Meer lezen over de natuur

14 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Huib
  — 5 jaar geleden

  Hey Dylan,

  Ik zag je filmpje op NOS en ben gelijk een paar uur naar meijendel gegaan.

  Heerlijk!

  Ik deed voorheen hardlopen maar door blessures doe ik dat al een tijdje niet meer, best wel onhandig want ik kom daardoor minder buiten en beweeg minder.

  Dus maar wat vaker gaan wandelen.

  Ik ga dus de Challenge aan !

  Misschien kom ik je nog wel een keer tegen.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Ha Huib, wat heerlijk om te horen dat de uitzending je gelijk naar buiten heeft bewogen! Dat is wat mij betreft het grootste compliment. Lekker blijven wandelen!

   Beantwoorden
 • Joris
  — 5 jaar geleden

  Mooie challenge!

  Beantwoorden
 • Jose
  — 5 jaar geleden

  Kom maar op met die challenge. Wij zijn graag buiten juist ook in de herfst. Maar extra prikkels die het nog verrassender maken zijn welkom.

  Beantwoorden
 • Rick
  — 5 jaar geleden

  Hi Dylan, kom net van een uur hardlopen door de natuur (ik heb in de buurt groenstroken die met elkaar verbonden zijn en waarlangs het goed rennen is) en ja, je weet van mijn blog dat ik veel wandel, zoals langs de Stelling van Amsterdam. Ik merk wel dat het zin heeft een doel te hebben. Bij het hardlopen steeds iets verder, bij het wandelen een A en een B. En ik zag je voorbij komen op NOS. Leuk! Blijf mensen stimuleren met je site. Misschien wandelen we een keer samen :-).

  Beantwoorden
  • Amy
   — 5 jaar geleden

   Ik wil mee doen!

   Ik haal de 2uur per week met gemak maar soms uit plichtsgevoel naar de hond ipv ook voor mezelf. Dus benieuwd hoe ik daar in geprikkeld kan worden!

   Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Heel herkenbaar hoor, dat een doel hebben helpt! Zo vind ik het altijd fijn om ergens naar op zoek te zijn of inderdaad een duidelijk A en B punt te hebben. Leuk trouwens, dat je het artikel op NOS hebt gezien! Volgens mij zijn er best wel wat mensen door geïnspireerd: doel bereikt!

   Beantwoorden
 • Anna berg
  — 5 jaar geleden

  Ik probeer het elke dag. Een halfuurtje naar buiten. Soms wat meer.

  Beantwoorden
 • Affodil
  — 5 jaar geleden

  Leuk! Ik ben dan wel dagelijks minstens 1-2 keer buiten, want de hond wil zijn uitje, en bovendien is het nu ganzenkijktijd (trekkerstijd, eigenlijk, maar die ganzen vallen in Zeeuws-Vlaanderen wel het meest op), maar ik vind dit best een aanstekelijk initiatief en dus doe ik mee.

  Beantwoorden
 • Cecile
  — 5 jaar geleden

  Ik ben voor het naar buiten gaan afhankelijk van mijn scootmobiel/ In mijn omgeving is er niets waar ik de natuur IN kan gaan.ik kan er alleen van af wegen of fietspaden van genieten. Ik voer me daardoor meer gehandicapt dan ik ben. En ook gediscrimineerd. 🙁 Zelfs al zijn de onverharde paden in een natuurgebied nog wel berijbaar ( zelden) dan og staat er vaan een fietssluis, waar je met een scootmobiel niet door kan. In het midden en westen van het land zijn soms wel toegankelijke wandelroutes, maar hier in Friesland geen een.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Oh daar mag dan inderdaad nog wat aandacht naar toe, wat balen zeg! Hier in het westen is er inderdaad meer aandacht voor. Hopen dat er wat meer aandacht voor komt binnenkort en tot die tijd maar gewoon naar buiten rond de natuur!

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.