Tips voor slapen in hangmat

Buiten slapen in een hangmat: uitkomst of verschrikking?

Misschien is het wel het meest gebruikte voorbeeld van een leven zonder zorgen: een wit strand, blauw water en met een licht briesje in een hangmat tussen twee palmbomen uit een kokosnoot drinken. Een beetje hangen en tot rust komen in een hangmat is waanzinnig. Maar na een uurtje liggen vind je lichaam het toch wel mooi geweest en verplaats je snel naar je handdoek op het zand. Laat staan dat je een nacht moet slapen in een hangmat…

Slapen in een hangmat

Toch is buiten slapen heerlijk. Als de temperaturen er naar zijn schommel je het liefst een beetje heen en weer terwijl je naar de sterren kijkt. Het opzetten van een tent is zo’n gedoe en vaak is de bovenkant bedekt. Slapen in een hangmat is dan de uitkomst, maar iedereen die het ooit heeft geprobeerd kent de struggles. Je gebruikt de verkeerde knoop en krijgt ‘m daardoor de volgende ochtend niet meer los. Hij hangt net te laag waardoor je ’s ochtends op de grond wakker wordt, of de zijkanten blijven maar in je gezicht snijden waardoor je geen nachtrust krijgt. Als zij-slaper is het helemaal een ramp; probeer je maar eens op je zij te draaien in een strak-hangende hangmat.

Tijdens een onderzoeksreis een paar jaar terug was slapen in een hangmat de enige optie. De eerste nacht was een ramp, tot vermaak van de doorgewinterde, hangmat-slapende locals. Wat bleek? Ik deed het helemaal verkeerd. Met wat simpele tips sliep ik de volgende nachten als een roosje en verplaats ik zelfs thuis af en toe naar de hangmat voor de nacht.

Leestip: 5 onverwachte redenen om naar buiten te gaan

Tip 1: Laat ‘m lekker hangen

Over de eeuwen heen zijn we gewend geraakt aan het slapen op vlakke ondergronden. De natuurlijke curve van een hangmat staat dwars op die gewoonte. Bij het zien van een loshangende hangmat krijg je haast al last van je rug, laat staan dat je ‘m zelf zo op hangt. Je probeert ‘m daarom zo strak mogelijk te spannen; de grootste en meest voorkomende fout in het wereldje van de hangmat-slapers. De hangmat zal, hoe strak je ‘m ook spant, nog steeds omlaag zakken op het punt waar je gaat zitten. Het gevolg is dat je als een cocon wordt ingepakt door de hangmat. De zijkanten komen omhoog als muren en sluiten je als het ware in. Erg ontspannend ligt dit niet en slapen in een hangmat is dan sowieso onmogelijk. Omdraaien of enig andere manier van verplaatsing is nu ook haast onmogelijk. Wanneer de hangmat losser hangt, heb je dit probleem niet. Bovendien verlaag je de kracht op de bevestigingspunten en heb je dus minder kans schade te brengen aan bijvoorbeeld de boom waar je de hangmat aan hangt. Dus tip 1: laat ‘m lekker hangen.

ReizenReizen

Tip 2: Lig lekker diagonaal

Ga je nu recht in de hangmat liggen maak je een curve die alles behalve comfortabel is. Deze houding is bovendien slecht voor je lichaam en is zeker niet aan te raden. Als je echter vanuit deze positie je benen en voeten zo’n 20 tot 30 centimeter naar de zijkant verplaatst lig je al heel wat vlakker. Doe je vervolgens hetzelfde met je bovenlichaam in tegengestelde richting lig je ineens zo goed als vlak! De ongemakkelijke zijkanten zijn verdwenen en de hangmat voelt drie keer groter aan. Bovendien zorgt de natuurlijke curve van de hangmat ervoor dat je hoofd iets hoger ligt dan de rest van je lichaam, de meest gezonde houding tijdens het slapen. Het schijnt zelfs dat slapen in een hangmat gezonder is dan op een vlak matras, maar daar over later meer.

Kooptip: Lichtgewicht reishangmat

Wakker worden met rugpijn en slapeloze nachten zijn verleden tijd, vanaf nu kun je rustig naar de sterren kijken terwijl je heerlijk buiten in slaap valt in je hangmat. Bovendien heeft de hangmat tijdens het reizen nog andere voordelen: geen zware tent meer aan de rugtas tijdens het hiken, geen zorgen over een natte, koude grond na een vochtige nacht en je kunt zelfs in de boom slapen na een lange klim omhoog! Buiten slapen in een hangmat, dat opent nog eens deuren.

Meer van dit soort tips lezen? Eerder beschreef ik:

Ga je het slapen in een hangmaten uitproberen? Laat me weten hoe het is gegaan!

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ellard
  — 6 jaar geleden

  Dag Dylan, Dank voor je uitleg hoe te slapen in een hangmat. Ik ga binnenkort verhuizen en kan mijn waterbed niet meenemen. Ik denk er serieus over na om een hangmat set aan te schaffen. Vriendelijke groet Ellard.

  Beantwoorden
 • fialas
  — 6 jaar geleden

  ik heb wel gewoon op de grond geslapen, ergens in de Hautes Fagnes, wel in een tent want er sloop daar allerlei snuivend gedierte rond. voorwaarde is wel een bodem zonder stenen en je moet horizontaal kunnen liggen.

  Beantwoorden
 • Marylou
  — 6 jaar geleden

  Iki ben heel graag buiten maar een hangmat vind ik niet leuk

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.