Naar buiten op strand Scheveningen

Buiten spelen, afvallen en adem halen

Zoals velen ben ik geen groot fan van goede voornemens. Het idee dat we een bepaald moment nodig hebben om eindelijk grote veranderingen door te voeren, om daar dan na een maand weer mee te stoppen vind ik onzinnig en zonde van de moeite. Maar dit jaar vallen een aantal veranderingen en voornemens wel samen met het nieuwe jaar. Daarom toch maar een kort lijstje goede voornemens voor 2019.

Buiten spelen

Hoewel niet echt een nieuw voornemen staat het komende jaar voor mij nóg meer in het teken van de buitenlucht. Het afgelopen jaar is een bewogen jaar geweest (wanneer niet?), maar de vooruitzichten zijn iets rustiger. Zo hebben we een vast huis in Den Haag, hoef ik geen studie meer te combineren met werk en ben ik een dag minder gaan werken. En dat biedt mogelijkheden, met name om meer buiten te spelen.

Het afgelopen jaar zijn we, zeker in de eerste maanden, heel veel buiten geweest. We woonden immers midden in de natuur, buiten spelen was makkelijk. In de loop van het jaar werd dit echter snel minder. De druk van het afstuderen nam toe, ik ging weer werken en zat eigenlijk steeds meer op kantoor. De switch naar Den Haag, en dan met name naar de stad, maakte het naar buiten gaan minder vanzelfsprekend. Daarom probeer ik de komende maanden de routine er meer in te krijgen om ook hier sneller de deur uit te stappen en de mooie duinen op te zoeken. Maar ook even de stad uit, richting Biesbosch of Veluwe, wil ik vaker gaan doen. Als laatste wil ik voor mijn werk meer naar buiten, ik heb niet voor niets zo hard gewerkt om mij om te scholen naar het natuur-werkveld!

Afvallen

De grootste uitdaging dit jaar is het weer fitter worden. Niet heel lang geleden was ik fanatiek sporter. Zo werkt ik in 2010 nog als kitesurfinstructeur, reisde ik in 2011 Australië door om te golfsurfen en trainde daarna in Nederland voor de halve marathon. Al dat sporten is over de jaren heen steeds verder weggeëbd, zeker nadat een snowboardongeluk zorgde voor enorme last in mijn rug.

Kijk tip: Het prachtige wild van Europa in beeld gebrachtIn combinatie met slecht eten en heel veel zitten (kantoorwerk, je kent het wel) ben ik in korte tijd veel aangekomen. Niet dat dat mij veel doet, maar ik ben mij ook steeds minder fit gaan voelen. Pijntjes, vermoeidheid en minder zin om te ondernemen. Eind 2018 ben ik daarom begonnen bij een kleine gym, waar een personal trainer me niet alleen helpt met trainen, maar ook advies geeft op het gebied van voeding en routine. Dat is fijn, want zo is het niet kortstondig diëten, maar een werkelijke verandering in patronen. En het grappige is: ik vind het oprecht leuk!

Adem halen

Misschien wel het belangrijkste voornemen dit jaar is: adem halen! Letterlijk, door even de rust nemen om te zitten en rustig adem te halen. Maar ook figuurlijk, door meer aandacht te schenken aan mijn lijf en de rust die het nodig heeft. De afgelopen jaren heb ik keihard geknokt en gerend om te komen waar ik nu ben. En nu is het wel eens tijd om een stapje terug te doen. Iets meer genieten van de mensen om mij heen en wat vaker stil te staan.

Het sporten helpt daarbij, maar ook pak ik yoga weer op, ga ik wat vaker naar de boulderhal en mag mijn surfplank weer wat vaker te water. Op mijn vrije dagen blijft de computer uit en ga ik af en toe mediteren. Netflix ruil ik in voor het lezen van een boek en zo krijg ik weer inspiratie om zelf te schrijven. Het zijn de kleine dingen, en het mooie is: die zijn makkelijk te veranderen!

Op naar een mooi 2019!

Al met al kijk ik uit naar de komende maanden waarin ik mijn eigen plekje in de drukte van de stad weer vind en steeds iets meer rust ervaar. Het sporten is hartstikke leuk en ik krijg er energie van. Daardoor ga ik weer makkelijker buiten spelen en de zon op mijn gezicht zorgt weer voor een boost. Je ziet het al: het is een vicieuze cirkel de goede kant op. Lekker!

Heb jij nog goede voornemens voor het nieuwe jaar? Of leuke plannen waar je naar uit kijkt? Laat het me weten in een reactie hieronder, ik ben benieuwd!

Ben je benieuwd of ik me wel houd aan de goede voornemens? Volg mij dan op facebook of instagram en blijf op de hoogte! Ken je mensen die inspiratie kunnen gebruiken om meer naar buiten te gaan? Deel dan vooral de link naar de blog of facebook-pagina!

10 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Rob Alberts
  — 5 jaar geleden

  Goede voornemens

  Succes met het vervolg

  Vrolijke voorjaarsgroet,

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Dankjewel! Tot zo ver gaat het redelijk goed gelukkig.
   Jij nog mooie voornemens voor dit jaar?

   Beantwoorden
 • omabaard
  — 5 jaar geleden

  Je logje zou ook recht uit mijn hart kunnen komen.
  Zelf deed ik er veel meer jaren over om dit te beseffen.
  Prachtig dus voor jou om de kern nu al te begrijpen en vast te houden

  Beantwoorden
 • AnneMarie
  — 5 jaar geleden

  Meer buitenspelen ik ben het helemaal met je eens.
  Zit de laatste tijd veel te veel met m’n tablet op schoot.
  Netflix heb ik maar nog nooit naar gekeken maar boeken lezen komt er eigenlijk ook niet van.
  Veel succes met alle plannen.

  Beantwoorden
 • Affodil
  — 5 jaar geleden

  Kon mijn lijstje zijn. Voor “meer naar buiten” is de aanloop al genomen: een Sovon-engagement, waarvoor ik me gisteren al tot op het hemd liet doornat regenen. “Weer fit” was eigenlijk vorig jaar al begonnen, maar omwille van een hardnekkige bronchitis en ademnood noodgedwongen op een laag pitje geraakt. Weer opnemen, dus. Net als weer serieus aan mijn gewicht werken. Was zo goed bezig en dan laat ik de feestdagen ertussen komen. Tss, tss, tss…

  Beantwoorden
 • Mieke
  — 5 jaar geleden

  Ja, meer naar buiten, meer bewegen, meer aandacht en minder beeldscherm. Ik ga er ook voor!

  Beantwoorden
 • vanessa
  — 5 jaar geleden

  Ik sluit me aan bij jouw voornemens. Buiten spelen is iets dat me absoluut kan bekoren en daar zal ik zeker nood aan hebben. Het afvallen, daar moet ik ook écht mee aan de slag. Het ademen, nou ja, ik ben toevallig in een reiki-opleiding beland en dat geeft me de nodige momenten van rust, zodanig dat ik even op adem kan komen. En wat ik nog wil toevoegen aan dit lijstje: stoppen met mijn haren te kleuren (ben benieuwd hoe snel reactie ik zal krijgen op mijn enkele grijze haren) en keuzes te maken die beter passen bij mijn waarden. oh ja en… oeps, … laat ik het maar even hierbij houden….

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Dat klinkt ook als fijne vooruitzichten! Is het stoppen met je haar kleuren een grote uitdaging?

   Beantwoorden
 • Matroos Beek
  — 5 jaar geleden

  Ook ik heb mij voorgenomen om nog meer in de buitenlucht te vertoeven en te stappen. Daarnaast wil ik minder grote hoeveelheden eten. Het gevoel van 80 % in de maag is voldoende. Vlees wordt zo veel mogelijk gebannen. Dat zijn mijn voornemens voor het nieuwe jaar. Tot nu toe slaag ik er aardig in. Nu nog volhouden.

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.