Druk, je bent helemaal niet druk

Column: Druk? Je hebt het helemaal niet druk!

Een van de meest gehoorde antwoorden op de vraag “Hoe gaat het?” is toch wel het eeuwenoude “druk”. Soms voorafgegaan door een “goed” of “prima”, maar drukte speelt de boventoon. Een aantal jaar terug stonden de haren in mijn nek al overeind voordat zo’n zin was afgemaakt. Maar wat blijkt, steeds vaker zeg ik zelf precies hetzelfde. En dat moet over zijn. Want druk? Je bent helemaal niet druk!

Voor zover ik mij kan herinneren heb ik altijd de neiging gehad om mijn week redelijk vol te plannen. Mijn interesses zijn heel breed en ik ben altijd wel in voor een nieuwe uitdaging. Naast mijn studies werkte ik fulltime, nam ik steeds meer verantwoordelijkheid op me en was ik niet bang voor wat vrijwilligerswerk. Tel daar een gezonde passie surfen, schrijven en ontwerpen bij op en je hebt een goed gevulde week. Hoewel het me heel veel heeft gebracht, is het ook ontzettend vermoeiend.

De laatste jaren probeer ik het daarom anders aan te pakken. Iets vaker nee-zeggen, meer tijd reserveren om een stapje terug te doen en af en toe een weekendje weg. Niet dat ik de hele week uit mijn neus zit te vreten, want ik heb nog meer dan genoeg te doen. Maar nu het studentenleven achter me ligt is het niet meer nodig om fulltime te werken naast het al drukke lesprogramma en heb ik er bewust voor gekozen maar 4 dagen in de week te werken. Mijn tijd naast werk vul ik een stuk bewuster en ik blijf wat vaker thuis. Het resultaat is een stuk meer overzicht, rust en ademruimte. En toch hoor ik mezelf continue zeggen dat ik druk ben!

Het is ook zo’n makkelijke uitweg: “Hoe gaat het met je, je lijkt zo gestrest?” > “Oh goed hoor, gewoon even druk.” Of: “Hey man, lang geleden!” > “Ja, druk druk.” En het ergste is, zolang ik mezelf blijf vertellen dat ik het druk heb, voelt dat ook zo. Eigenlijk neem ik mezelf continue in de maling. Hoewel ik meer tijd voor mezelf heb gecreëerd blijf ik mezelf op deze manier voorhouden dat dat eigenlijk niet zo is. En daar ben ik eigenlijk wel klaar mee. Want druk? Man, je bent helemaal niet druk!

Het is dan ook hoog tijd om mezelf écht wat meer rust te gunnen en dat hoofd van mij af en toe even een standje lager te zetten. Vanaf nu zul je me dus niet snel meer horen zeggen dat ik het druk heb. Ik weet zeker dat als dat eenmaal uit mijn systeem is de rust van zelf volgt. Maar waag het niet om me last-minute mee te vragen naar een avondje uit, want tja, druk druk druk!

Meer columns lezen? Je vindt ze hier. Benieuwd naar wat er nog meer gaat komen of word je net zo blij als ik van mooie natuurfoto’s? Volg dan de facebook-pagina.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jolanda
  — 6 jaar geleden

  Mijn excuses dat ik nu pas reageer. Ik had het druk met een weekendje weg bij vrienden, waar ik het druk had met kletsen, eten, drinken, winkelen en slapen. Haha! Heel herkenbaar jouw blog. Nu ik door ziekte een stapje terug heb moeten doen erger ik me ook eerder aan mensen die zeggen dat ze het druk hebben, al zeg ik het zelf ook om de haverklap. Ik zie ze doen wat ik altijd deed: ze vullen zelf hun tijd met van alles en nog wat en zeggen vervolgens dat ze het zo druk hebben dat ze aan veel dingen niet meer toe komen. Ik word er ook steeds beter in om ‘nee’ te zeggen, al gaat het om leuke dingen, en ik probeer in m’n gedachten een ‘moet’ in een ‘mag’ om te zetten. De momenten waarop ik het rustiger aan doe bereik ik vreemd genoeg meer. Ik kan de inspiratie die ik tijdens de drukke dagen op heb gedaan verwerken en kom zo op nieuwe ideeen. Ook helpt het me tijdens rustmomenten m’n prioriteiten steeds weer te herzien zodat ik meer in lijn blijf met mijn gevoel en wat ik op dat moment belangrijk vind. Het is zo makkelijk om te verzanden in bezigheden waar een ander en ook ikzelf vaak weinig aan heeft. Bedankt voor je blog – ik had het nodig om weer eens te horen dat ik zelf de drukte opzoek, dat ik niet ‘lijd’, maar ‘leid’!

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 6 jaar geleden

   Mooi verwoord, dank! En leuk om te horen dat je er ook nog wat aan hebt, ik hoop dat je de balans weer goed weet te vinden.

   ps. Ik moest wel even hardop lachen door je eerste zinnen haha!

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.