Tot rust komen in de Gagel, Haaksbergen

Compleet tot rust komen bij B&B De Gagel in Haaksbergen

Tot op heden leef ik, net als vele anderen, een veel te druk leven. Hoewel ik m’n best doe om de drukte te verminderen, onder andere door wat vaker nee te zeggen, is het soms heel fijn om gewoon even een weekendje weg te gaan. Om even te doen alsof de drukte niet bestaat en even helemaal niets te hoeven. Of dat lukt is vaak grotendeels afhankelijk van de locatie en de omgeving. Je kunt je dan misschien ook wel voorstellen hoe blij we vorig jaar waren toen we in november een heus pareltje ontdekte, gewoon in onze eigen landje.

We hadden drie simpele ingrediënten bedacht voor een lekker weekendje weg: (1) overnachten in het bos, (2) heel veel rust en (3) niet te ver van huis. Zo kwamen we al snel uit bij B&B De Gagel. Op nog geen twee en een half uur rijden van Den Haag vind je de gemeente Haaksbergen, een kleine gemeente in het zuiden van Twente met slechts 25.000 inwoners. Hier woont de familie Jannink, Jan & Liesbeth, in een prachtig, zelf gebouwd huis midden in het bos. In hun eigen woorden is het “een gastvrije plek in een karaktervolle omgeving”. Hoewel ik het daar absoluut mee eens ben, vind ik dit nogal een understatement. De bed and breakfast, gerund door de waanzinnig lieve Liesbeth, is een waar paradijs.

Tot rust komen in de Gagel, Haaksbergen
Om het huis te vinden moet je wel even goed opletten. De B&B ligt dus echt tussen de bomen en om er te komen moet je een zandpaadje over. Eenmaal bij het huis worden we vriendelijk begroet door de hond des huizes en Liesbeth verwelkomt ons met open armen. De kamer is warm en doet idyllisch aan. Het is voorzien van alle gemakken, inclusief heerlijke douche voor na de lange wandelingen door het bos. Liesbeth zet ’s ochtend een heerlijk, uitgebreid ontbijt (met zelfgebakken brood!) op tafel en ’s avonds kun je eten bij één van de restaurants in het dorp. Een T.V. is er niet, en dat is maar goed ook! Je wilt hier geen minuut missen van al het moois in en om het huis.

B&B de Gagel midden in natuur

Zonsopkomst in het bos
Waar Liesbeth zorgt voor de B&B is Jan iedere dag bezig met het bos, hij beheert en onderhoud het zelf. Het bos is een mooie combinatie van productie-, naaldbos en natuurlijk, gemengd bos waar Jan een natuurlijke diversiteit terug laat komen. Dit zorgt niet alleen voor een gezonder bos, maar ook een prachtige afwisselende omgeving. Daarnaast heeft hij het huis waarin je verblijft zelf gebouwd, met hout uit het eigen bos! Omdat ik, zelf werkzaam in natuuronderzoek en op weg richting ecoloog, graag meer wilde weten over de praktische kant van het beheer heeft Jan ons op de laatste dag rondgeleid en van alles verteld over “zijn” stukje natuur. Simpelweg geweldig!

Maar er is nog veel meer dan alleen bos. De openslaande deuren geven de B&B directe toegang tot een prachtige mix van heide, bos, gagelveld en weide. Zowel ’s ochtends als ’s avonds kun je zomaar een ree spotten en met een beetje geluk land er een buizerd in de tuin. En dan heb ik het nog niet eens over de tientallen vogeltjes die op en af vliegen, pal voor de deur. Trek je je schoenen aan, dan loop je zo het natuurgebied in. Mocht je er iets langer verblijven: op steenworp afstand vind je het Buurserzand, waar de oude heidevelden ruimte bieden aan de jeneverbes, bos en graslanden. Hier vind je naast reeën bovendien grotere grazers, zoals de Hereford runderen. Daarnaast zijn er prachtige fietsroutes, de Lange Afstands Wandelpaden en Hengelo of Enschede zijn ook goed bereikbaar. Je verveelt je er in ieder geval nooit, een boek op het terras lezen is al puur genieten.

Overnachten in de natuur, Nederland
De meesten zullen vooral in de zomer naar dit soort plekjes zoeken, maar in de winter is het net zo mooi, misschien nog wel magischer. Hoewel ik er nog pagina’s over vol kan schrijven, wil ik ook niet te veel weg geven. Je moet het vooral zelf gaan ontdekken en je laten overdonderen door dit mooie plekje, gewoon in ons eigen landje. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op de website van B&B de Gagel en aarzel vooral niet om een weekendje, mid-week of week te boeken. Een absolute aanrader!

Meer verborgen schatten vinden? Ik deelde eerder oa. al 6x prachtige natuurhuisjes voor de lente in Nederland en Slapen in een pipowagen – bijzonder overnachten op de Veluwe.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.