Definitief de stad uit

De knop is om: we gaan de stad (weer) uit!

Twee jaar geleden keerden we terug naar de stad. We hadden net een jaar in een oude boswachterswoning gewoond, midden in de natuur bij Bloemendaal, en we waren klaar om weer wat dichter bij de mensen te zijn. Toch zei ik op dat moment al dat de stad waarschijnlijk niet ons eindpunt is en inmiddels hebben we de knoop doorgehakt: we gaan (weer) de stad uit!

Opgroeien in de stad

Zowel Marije als ik zijn opgegroeid in de stad. Niet altijd even dicht bij het centrum, maar de drukte van de stad was nooit ver weg. Er zat een supermarkt op de hoek, een café op loopafstand en overal buren en auto’s. Ik heb de stad altijd interessant gevonden en vind het geroezemoes van een druk café één van de fijnste plekken om even weg te dromen. Toen ik op de kunstacademie zat heb ik zelfs het geluid van één van mijn favoriete plekjes, de September, opgenomen om thuis af te spelen terwijl ik aan mijn opdrachten werkte.

Lees ook: Van wonen in de natuur naar een leven in de stad

Nu heb ik ook altijd een enorme behoefte gehad aan rust. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar de combinatie van die twee heb ik altijd fijn gevonden. Door de drukte van de stad af te wisselen met uiterste stilte, zoals in zee, blijft mijn creativiteit stromen en blijf ik energiek. Soms kan ik een vol hoofd helemaal legen tijdens het surfen, terwijl de andere dag het juist beter helpt mijn eigen gedachten te overstemmen met de geluiden van een druk terras.

Meer behoefte aan rust

Toch is er een hoop veranderd de laatste jaren. Mijn verlangen naar de natuur is groter geworden, veel vrienden uit de stad spreek ik niet meer of zijn geëmigreerd en ik heb een drukke baan die veel van me vraagt. Tegelijkertijd kan ik steeds beter accepteren wie ik ben en waar ik behoefte aan heb. De grootste behoefte? Meer rust!

Definitief de stad uit

Diep van binnen weet ik dat natuurlijk al sinds ik klein was, maar dat accepteren is een tweede. In onze samenleving is het de standaard dat je sociaal bent, onder de mensen wilt zijn en behoefte hebt aan uitdaging. Ook ik heb natuurlijk in bepaalde mate die behoeftes, maar inmiddels weet ik wel dat ik dat een stuk minder heb dan gemiddeld. Ik weet ook dat ik oplaad van alleen zijn, van stilte en van ruimte om me heen. En in plaats van daar tegen te vechten -en dus moe te worden en nog meer behoefte aan rust te hebben-, heb ik besloten het te omarmen. De eerste stap: de stad uit.

Verhuizen naar de natuur

Gelukkig sta ik daar niet helemaal alleen in, ook Marije ziet wel wat in het verhuizen naar een plek met meer ruimte en rust. Na onze terugkeer naar Den Haag was het idee al snel geboren om, op termijn, een huis te kopen. Niet direct, want er moest nog wel wat gebeuren voor we daar (financieel) klaar voor waren. We hadden allebei een tijdelijk contract, we verdienden niet veel en ik zou waarschijnlijk snel van baan wisselen. Nu twee jaar verder is er een hoop veranderd en staan we er een stuk beter voor.

Leestip: 7x leuke natuurhuisjes met open haard voor de herfst in Nederland

Tijd dus om naar huizen te kijken. Eerst nog in Den Haag, maar langzaam waagden we ons buiten de stadsgrenzen. Meer ruimte, minder drukte en als kers op de taart: beter betaalbaar! Toch is het niet makkelijk, want ik blijft heel graag dicht bij zee en het liefst kunnen we wel redelijk eenvoudig bij ouders op bezoek. Waar we uiteindelijk terecht gaan komen weten we dus nog niet, maar dat het buiten de stad zal zijn… daar zijn we inmiddels wel uit. Deze week gaan we bovendien onze eerste bezichtiging doen en de knop is definitief om.

De volgende uitdaging

Natuurlijk zijn we er dan nog niet. Al weten we waar we heen willen moeten we het ook nog financieel rond krijgen. Hoewel ik me de laatste maanden al flink heb ingelezen en een eerste gesprek met de hypotheekadviseur wat duidelijkheid heeft gegeven, vind ik het wel nog wat zoeken. Hoeveel hypotheek kunnen we krijgen, hoe zit dat met de hypotheekrente en kunnen we hier ook een duurzame keuze in maken? De komende weken zal ik dus nog heel wat uurtjes huizen zoeken op funda, hypotheken vergelijken op sites als Geld.nl en dorpen afrijden in de hoop ons nieuwe plekje te vinden, maar één ding is zeker: er staat meer rust in het verschiet!

Herkenbaar? Laat hieronder weten hoe jij de balans weet te vinden. Ook tips voor duurzame hypotheken zijn meer dan welkom!

Een deel van dit artikel is gesponsord door Geld.nl
4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Mieke
  — 4 jaar geleden

  Hoi Dylan, goed plan! Toen ik drie jaar terug mijn eerste huis kocht, heb ik alle hypotheekvergelijkers laten zitten en alleen gekeken naar Triodos en ASN, omdat ik een duurzame bank belangrijker vond dan een iets gunstigere rente. Nu gaan we verhuizen en doe ik dat weer. Wij raakten in onze zoektocht aardig de weg kwijt omdat er zo weinig huizen beschikbaar waren die binnen onze zoekcriteria passen (klein huis, tuintje, fietsafstand van trein en bos). Uiteindelijk hebben we besloten zelf een huis te bouwen. Een kavel vinden was ook niet makkelijk, maar geeft uiteindelijk wel meer vrijheid.
  Heel veel succes ermee!

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 4 jaar geleden

   Wat een goede tip, zo voorkom je ook dat je alsnog gaat twijfelen en staat duurzaamheid gewoon voorop! En wat mooi dat jullie een eigen huis bouwen, krijgt het al vorm?

   Beantwoorden
 • Pieter Dierckx
  — 4 jaar geleden

  Ik hoop dat je zowel rust als een huis vindt. Je timmert immers hard aan de weg. Je weet ook goed wat je wil en dat is niet iedereen gegeven.

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.