15 apr Week van de Teek: hoe zit dat ook alweer met die teken?
Het is de week van de teek. Een goed moment om nog eens bij dit minuscule beestje stil te staan. Hoe zit dat nou eigenlijk met die teken? Met een klein beetje kennis kun je een hoop ellende voorkomen!
De teek is een klein, zwart spinachtig beestje, ongeveer 1-3mm lang. Hoewel ze het gehele jaar actief kunnen zijn, vergroot het warme weer de kans op een tekenbeet aanzienlijk. Met warmer weer zijn teken actiever en tegelijkertijd lopen wij vaker met blote benen.
Een tekenbeet doet geen pijn. Sterker nog, negen van de tien keer zul je een beet in eerste instantie niet opmerken. Het gevaar zit ‘m echter in de ziekte die de teek met zich mee kan brengen. Als de teek besmet is, kan ‘ie namelijk de ziekte van Lyme overbrengen. De ziekteverschijnselen lopen erg uiteen, maar voorkomen is in ieder geval beter dan genezen. Recent is ontdekt dat teken ook nog een andere ziekte kunnen overgedragen.
Maar wanneer loop je nu een teek op? Het risico om een tekenbeet op te lopen is het grootste in natuurgebieden, maar ook in de stad is een tekenbeet niet uit te sluiten. Het is vooral opletten geblazen als je door of langs hoge grassen en kleine struikgewassen loopt. De teek bevindt zich op dit soort beplanting en blijft als het ware plakken aan je been wanneer je er langs loopt. In tegendeel tot wat veel mensen denken laten teken zich niet uit bomen of hoge struiken vallen!
Een tekenbeet voorkomen
Dit maakt het gelukkig ook makkelijker om een tekenbeet te voorkomen. Zo draag ik voor werk in het veld tekenwerende kleding. Hier zit een speciaal middel op dat voorkomt dat teken blijven hangen. Maar een goedkopere oplossing is er ook: je broek in je sokken! Omdat teken vaak via benen op een lichaam komen, kun je voorkomen dat een teek rechtstreeks op de huid komt door je broek in je sokken te stoppen. Mocht de teek omhoog kruipen is er natuurlijk wel nog een risico. Het is dus hoe dan ook goed om na een lange wandeling een goede controle te doen.
Mocht je ondanks alle maatregelen toch een tekenbeet hebben opgelopen, kun je de tekenbeet eenvoudig verwijderen. Dit doe je het liefst binnen de eerste 24 uur, dan verkleint de kans op een besmetting aanzienlijk. Een tekenbeet verwijderen? Of weet jij niet hoe je een tekenbeet kunt herkennen? Hier leg ik je dat kort uit:
Hoe een tekenbeet herkennen en verwijderen
Een ex-pessimist, altijd druk en pas 32. Ik ben verslaafd aan het opdoen en delen van kennis. Ooit was ik surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Je leest hier meer over mij en mijn reis naar een leven in de buitenlucht.
AnneMarie
— 5 jaar geledenGoed om nog weer eens te lezen.
Dylan Haanappel
— 5 jaar geledenKan nooit kwaad, toch?