Elli H. Radinger, auteur De Wijsheid van wolven

Een bijzondere ontmoeting met wolvenexpert Elli H. Radinger

Weken keek ik er naar uit, ik mocht Elli H. Radinger ontmoeten! Normaliter ben ik niet snel onder de indruk van anderen, laat staan dat er echte idool-figuren in mijn leven bestaan. Toch heeft Elli iets in mij geraakt waardoor ik haar graag wilde ontmoeten. Afgelopen zaterdag was het zo ver.

Wie is Elli H. Radinger?

Voordat ik over onze ontmoeting vertel, zijn er vast mensen die nu denken: “Wie de f*ck is Elli H. Radinger?”. Niet geheel onbegrijpelijk, want tot een jaar geleden had ik nog nooit van haar gehoord. In het kort: Elli H. Radinger is wolvenexpert en auteur van het boek ‘Die weisheit der wölfe’. Het boek is inmiddels een echte bestseller en word verkocht in 15 landen. In Nederland luidt de titel ‘De wijsheid van wolven‘.

De afgelopen 30 jaar heeft Elli het gedrag van wolven geobserveerd en bestudeerd, voornamelijk in Yellowstone National Park, Amerika. In haar boek neemt ze je mee in haar bijzondere ervaringen en vertelt bijvoorbeeld over familierelaties in een roedel en de bijzondere samenwerkingen met raven. Over de jaren heen besefte Elli zich dat wolven eigenlijk heel erg op mensen lijken. Sterker nog, we zouden als mensen best wat kunnen leren van de wolf..

Van advocaat tot wolvenexpert

Maar Elli is niet zomaar een auteur of wolvenonderzoeker. Waar haar verhaal mij het meeste mee raakte was het feit dat ze helemaal niet opgeleid was tot ecoloog, onderzoeker of wolvenexpert. In tegendeel zelfs, ze had een prima carrière als advocaat! Toen ze toch iets bleef missen is ze haar passie gaan volgen en uiteindelijk bij de wolven terecht gekomen. Een verhaal waar ik mij natuurlijk heel erg in kan vinden.

De ontmoeting met Elli Radinger

Toen ik een aantal weken terug zag dat Elli naar Nederland zou komen om te vertellen over haar boek en haar ervaringen was ik gelijk enthousiast. Diezelfde dag waren de tickets nog in huis en vanaf dat moment keek ik uit naar deze zaterdag. En dat terwijl ik eigenlijk geen idee had wat de dag precies in zou houden.

De wandeling werd georganiseerd door Spring College, een organisatie met een aanbod van “original walking events & courses on environmental issues, economics and value systems, philosophy, arts and ethical living”. De wandelingen en ‘courses’ vinden uiteraard grotendeels plaats in mooie gebieden in Nederland. Zo ook onze wandeling met Elli, waarvoor we naar Nationaal Park Veluwezoom zijn afgereisd.

Bij aankomst bleek al direct dat het geen normale wandeling zou zijn. We werden ontvangen door Li An Phoa, eigenaar van Spring College. Zij vroeg al snel door naar mijn onderzoek naar het gedrag van de Europese bizons en stelde me gelijk voor aan Elli, die geduldig stond te wachten tot iedereen gearriveerd was. Nog voor de wandeling was begonnen stond ik de vrouw die mij zo inspireert te vertellen over mijn ervaringen in het veld!

De wandeling in Nationaal Park Veluwezoom

Tijdens de wandeling waren meerdere rustmomenten ingepland om naar Elli te luisteren en plenair te bespreken, bevragen en te verwonderen. Maar ook tijdens het wandelen zelf werden we ‘aan het werk’ gezet. Wat heb je nodig om je wilde zelf te zijn, wat zou je in jouw familiestructuur kunnen leren van wolven en hoe kunnen we als mensen beter met elkaar leven? Het waren vragen die aanzetten tot denken en het gesprek met wildvreemden aanwakkerde. Alhoewel, wildvreemden.. Hoewel we elkaar niet kenden, waren we allemaal mensen met een gedeelde interesse: Elli en haar verhaal over wolven.

Die gedeelde interesse zorgde voor mooie momenten. Zo vertelde Elli over de pedagogische capaciteiten van een wolven roedel. Als een deel van de roedel te traag loopt, zal de rest een aantal keer wachten. Als de hekkensluiters dan nog steeds achter blijven trekt de rest van de roedel door. In paniek zullen de achterblijvers janken, maar pas als de avond valt worden ze weer opgehaald. Dat doen ze niet nog een keer! De groep legde al snel de link met onze eigen opvoeding. Moeten we kinderen wel continue vertellen wat ze mogen en vooral niet mogen doen? Of kunnen we ze af en toe niet beter laten ervaren waarom bepaalde dingen beter anders kunnen?

Elli H. Radinger, auteur De Wijsheid van wolven

Wat mij vooral opviel was het bijzondere karakter van Elli en de rust die zij uitstraalt. Bij de vraag “wat heb je nodig om je wilde zelf te zijn?” volgde uit de groep al snel antwoorden als ‘de bergen’, ‘wilde natuur’ en ‘de ocean’. Maar niet bij Elli. Zij antwoordde direct en zonder nadenken “helemaal niets”. Later voegde ze daar aan toe dat ze heeft geleerd dat ze overal en altijd haar wilde zelf kan zijn, daar heeft ze verder niets voor nodig. Het was een antwoord waar de rest wel even stil van was.

Eén van haar grootste lessen die ze leerde van de wolf? Stop nooit met spelen!

Never meet your heroes

Een bekend Engels gezegde luidt: ‘never meet your heroes’. Eigenlijk komt het er op neer dat je personen waar je tegenop kijkt in je gedachten vaak beter maakt dan ze daadwerkelijk zijn. Ze ontmoeten zou dan maar tegenvallen. Gelukkig maakt de uitzondering de regel, want man, wat ben ik blij dat ik Elli Radinger heb mogen ontmoeten. Vanaf het moment dat ik haar boek heb gelezen inspireert ze me. Niet alleen om mijn eigen verhalen te blijven schrijven en te delen, maar ook om op een andere manier naar de wereld om mij heen te kijken. De ontmoeting met deze bijzondere vrouw heeft dat gevoel alleen nog maar versterkt. Het feit dat ik 1 op 1 met haar heb kunnen kletsen over mijn ervaringen bij de wisenten en haar vergelijkbare (maar veel uitgebreidere!) ervaringen met de wolven was een kers op de taart, dat zal ik nooit meer vergeten.

Heb jij haar boek al gelezen? Ben je net zo geïnspireerd geraakt als ik? Bestel het boek eenvoudig online: De wijsheid van wolven – Elli H. Radinger

Dit artikel bevat affaliate links
4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Art Heinis
  — 5 jaar geleden

  ik heb het boek uitgelezen en niet weg gelegd .Na verloop van tijd ben ik het gaan her lezen en weer verbaasd het mij hoe de wolven en mensen gelijken op elkaar in opvoeden van Pups en Kinderen leren door ervaren onder toeziend oog van ouders. En de onderlinge verbondenheid van de Roedel . Dat het heel jammer is dat ik toen niet wist dat E H Radinger in Nederland zou komen mag duidelijk zijn. Maar er zijn altijd haar inspirerende boeken

  Beantwoorden
 • Mieke
  — 5 jaar geleden

  Wat inspirerend. Ik kende de titel van het boek wel, maar door jouw verhaal krijg ik ook zin om het te lezen!

  Beantwoorden
 • Paul Milo
  — 5 jaar geleden

  Heb niet gauw spijt van dingen, maar nu wel spijt van dat ik niet gegaan ben… Ben natuurliefhebber, en woon op de Veluwe, en vind het geweldig dat de wolf weer terug is! Dank voor je verslag!

  Beantwoorden
 • Marga
  — 5 jaar geleden

  Zo te lezen heb je n fantastische dag/ontmoeting gehad!!! Weer 1 voor in de boeken!

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.