Winter Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Fotoverslag: Winter in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wie mij ook op Instagram volgt of mijn 5 tips om vaker naar buiten te gaan heeft gelezen (dat kan hier), weet dat ik regelmatig met de camera op stap ben. Een hele kleine selectie deel ik als enkel beeld op Instagram, maar ik leg nog veel meer vast. Vaak doe ik daar niets mee en belanden ze in het archief. Vanaf nu zal ik ze ook af en toe op de blog delen, in de vorm van een fotoverslag. Met vandaag een overzicht van de winter in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid Kennemerland ligt in Noord-Holland, ten westen van Haarlem. Het gebied is verrassend afwisselend, van weelderige buitenplaatsen tot woeste duinen (aldus het park zelf). De meeste mensen zullen voornamelijk zomers de natuur in duiken, maar de winter is er minstens net zo mooi, al dan niet mooier. Hoewel het vastleggen van een winters landschap tot mijn grootste uitdagingen behoort en het me tot noch toe niet lukt zoals ik wilt, heb ik wel een klein overzicht van de afgelopen weken gemaakt.

In december is er in korte tijd heel wat sneeuw gevallen. Het landschap kleurde wit en de dennenbossen veranderde in een sprookjesland.

Nationaal Park Zuid Kennemerland kleur groen
Wandelen door de bossen in Bloemendaal
Witte bossen van PWN nabij Bloemendaal
Ook de paden kleurde snel wit en waren al snel niet meer zichtbaar. De groene vrijwilligerskeet van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, één van de beheerders van NPZK, steekt mooi af bij al dat wit en valt goed op. Daarmee vormt het bovendien een mooi herkenningspunt voor de verdwalers.

Wandelen door de sneeuw in Bloemendaal

Grazers in Zuid-Kennemerland

Het gebied is ook de verblijf plaats van heel wat grote grazers, zoals damherten, Schotse hooglanders en (wilde) paarden. De shetlanders bijvoorbeeld, laten zich geregeld zien op en nabij het pad. Deze rustige, zwarte pony’s vielen goed op in de witgekleurde omgeving en zijn opvallend fotogeniek.

Wilde paarde in Nederland

Terwijl de shetlanders rustig graasden, was dit damhert minder rustig. De toppen van dennenbomen werden door de sneeuw topzwaar en bezweken regelmatig onder het gewicht. Flinke takken braken met enorm geweld af en donderden naar beneden. Het kabaal dat daarbij geproduceerd werd, liet menig damhert schrikken. Enkele keren schoten ze uit de bosjes, over het pad, het volgende bosje in.

Wilde dieren spotten in Nederland

Na de sneeuwpret was het al snel oud & nieuw. Voor het eerst ben ik het jaar gestart met een nieuwjaarsduik, in de rustige Oosterplas. Weg van de gekte van de Unox-duiken, heerlijk in m’n eentje. En hoewel het koud was, ik kan het iedereen aanraden! Zeker met dit uitzicht.

Winter zwemmen Oosterplas Bloemendaal

Meer fotoverslagen lezen? Volg de blog op Facebook of schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. Nieuw op de blog en geen tijd om alle verhalen te lezen? Hier vind je de 5 meest gelezen verhalen van 2017.

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Melissa
  — 6 jaar geleden

  Zo mooi die, plaatjes van sneeuw en dieren al heb ik niks met die kou haha

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 6 jaar geleden

   Haha, dankjewel! Daar zijn foto’s ook een beetje voor, toch? Om te genieten van de beelden zonder zelf in die kou rond te hoeven lopen.

   Beantwoorden
 • Marylou
  — 6 jaar geleden

  De natuur intrekken is zalig.Alles achter je laten en je volledig focussen op het buiten zijn.Je gaat nadien als herboren naar huis

  Beantwoorden
 • Marylou Van den Brande
  — 6 jaar geleden

  Wat een mooi natuurverslag

  Beantwoorden
 • Anoniem
  — 6 jaar geleden

  Wat een mooi natuurverslag

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.