Een leven in de stad zonder afval

Help, wij zijn niet meer afvalvrij!

Afvalvrij leven; het is een prachtig streven. Vorig jaar schreef ik vanuit ons huisje in het bos nog hoe goed het ons af ging te leven zonder afval en wat een enorme stappen we hadden gezet. Niet veel later verhuisden we terug naar Den Haag (dat lees je hier) en werd het allemaal iets moeilijker. We hielden nog even vol, maar al snel vielen we onopgemerkt in oude gewoontes. Deze week realiseerde ik het me: we zijn niet meer afvalvrij!

Van (bijna) afvalvrij naar overvolle prullenbak

Vanuit ons huisje in de natuur ging het bijna vanzelf. Elke zaterdag schuifelden we over de markt met eigen tasjes, bakjes en eierdozen. We haalden genoeg boodschappen voor de hele week waardoor we tussendoor niet vluchtig langs de supermarkt hoefden. Soms oogstten we eten uit de kas en groente- en fruitresten gingen in de compostbak in de tuin. Zelfs voor wijn, douchespullen en diverse andere huishoudelijke producten hadden we een duurzaam, afvalvrij alternatief. Maar dat veranderde drastisch toen we terugkeerden naar de stad.

Leestip: Ons leven zonder afval, een jaar later

 

Het vrijstaande boswachtershuis ruilden we in voor een tijdelijk appartement op de 1e etage. Ik begon aan een nieuwe baan (ver) buiten Den Haag en Marije ging naast haar eigen massage- en coachingspraktijk ook weer een paar dagen voor een baas aan het werk. De markt op zaterdag ruilden we in voor uitslapen, bankhangen en netflix kijken. Avondeten lieten we regelmatig bezorgen en met een supermarkt op elke hoek was een zak chips snel gehaald na een stressvolle dag. Uiteindelijk gingen we, puur uit luiheid, zelfs bij een online supermarkt eten bestellen. Toen vrijwel alles in plastic werd bezorgd stopten we hier direct mee, maar de prullenbak blijft zich maar vullen. Plastic, karton, glas, het stapelt zich maar op.

Een afvalvrij leven in de stad, onmogelijk?

Betekent dit dan dat een afvalvrij leven in de stad onmogelijk is? Absoluut niet! Door het verhuizen naar ons oude stadje vielen we in oude routines. Ons sociale leven kreeg weer een boost, de nieuwe banen kosten energie en de stadse cafétjes trekken steeds eerder. Daardoor lopen we liever ’s avonds even langs de supermarkt op de hoek dan dat we een (halve) vrije dag opofferen om duurzaam boodschappen te doen. Maar met een uitpuilende prullenbak, wekelijkse wandelingen langs de gemeentelijk afvalcontainer en een huis vol plastic gaat de schakel nu toch om.

Nu we weer wat gesetteld zijn hoeven we niet meer wekelijks in het café te hangen en is uitslapen om zaterdag niet meer een noodzaak. Een bezoek aan de Haagse markt wordt langzaam routine en hoewel we daar nog veel in plastic tasjes krijgen begint ook daar verandering in te komen. De nachtelijke uitstapjes langs de avondwinkel voor een ongezonde snack beperken we steeds meer tot een minimum en ik wil er weer in z’n geheel van af. In Bloemendaal hadden we die mogelijkheid niet en we hebben dat ook totaal niet gemist!

Maar een uitdaging blijft het natuurlijk wel. Alles is binnen handbereik en Den Haag lijkt nog wat achter te lopen op het gebied van afvalvrij inkopen doen in vergelijking met Haarlem. Op ons kleine balkon is een grote compostbak geen optie en de gemeente haalt bij ons geen GFT op. Tegelijkertijd biedt de stad juist mogelijkheden! Winkels zoals de Lush, die verpakkingsvrije douchespullen verkopen, zijn op fietsafstand en met een enorm winkelaanbod is er altijd wel iets verpakkingsvrij te vinden.

De eerste stappen

De komende tijd gaan we dus weer aan de slag. Gelukkig is het niet de eerste keer en weten we goed waar te beginnen. De eerste stap hebben we al gezet: wekelijkse boodschappen op de markt. Naast de mogelijkheid om verparkkingsvrij in te kopen is het bovendien erg goed voor de portemonnee! Avondeten laten (bijna) niet meer bezorgen en in plastic verpakte artikelen laten we liggen. Voor ons groente- en fruitafval ben ik wel nog op zoek naar een oplossing, dus tips zijn van harte welkom!

Benieuwd hoe wij vorig jaar nog (vrijwel) afvalvrij leefden? Je leest het hier.

27 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Lies
  — 5 jaar geleden

  ‘k Heb een tuintje van slechts 2 vierkante meter, en een terras-pottentuintje. Boontjes, selder, patatjes, …, en redelijk veel vergeten groenten staan hier te groeien/bloeien. In een klein hoekje staat een grote pot te composteren, die een jaar nadien in het tuintje terecht komt. Zo wordt/blijft de grond vruchtbaar(der).
  Heel veel restafval blijft hier ook niet over.
  Lie(f)s.

  Beantwoorden
 • fialas
  — 5 jaar geleden

  je zegt het goed, op de markt kun je plasticvrij boodschappen doen.Ik las laatst dat de supermamkten ook allerlei artikelen zonder plastic willen aanbieden, veel te weinig nog, maar het is een begin. Ik vraag mij af hoeveel afval je krijgt met een baby die nog niet zindelijk is. Of als je incontinent bent. dat moet toch wel tonnen afval geven en hoe recycle je dat?

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Ik heb begrepen dat er in ieder geval wasbare luiers zijn, dat zal al een hoop schelen. Maar een hoop extra afval levert een kind natuurlijk sowieso op. Alleen al het verpakkingsmateriaal van babyvoeding bijvoorbeeld. Gelukkig hebben wij daar zelf geen last van haha.

   Beantwoorden
 • Tracey
  — 5 jaar geleden

  Je bent goed bezig. Suces ermee!

  Beantwoorden
 • Joanne
  — 5 jaar geleden

  Goed bezig dat jullie er bewust mee bezig zijn. Wij scheiden momenteel plastic, glas, papier en gft. Maar ik moet eerlijk zijn dat er soms ook nog wel eens wat in de restafval verdwijnt zonder dat het daar hoort…

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Ook hier gebeurt dat regelmatig hoor, ik denk juist die flexibiliteit er voor zorgt dat het op lange termijn een verandering oplevert! Dus ik kan alleen maar zeggen: goed bezig!

   Beantwoorden
 • Mandy
  — 5 jaar geleden

  Pff lijkt me een hele klus om afval vrij te leven. Ik heb helaas geen tips voor je maar vind het super tof dat je dit doet!

  Beantwoorden
 • An
  — 5 jaar geleden

  Ik heb geboeid je artikel gelezen. Mensen zijn gewoontedieren hé. Nu, goed dat het beset er is. Succes ermee!

  Beantwoorden
 • Joyce
  — 5 jaar geleden

  https://www.wormenbak.nl/index.php/composteren

  Een wormenbak is een optie. Dat kan klein zijn, maar je kunt er iet al je gftafval in kwijt en ik hoor wel dat het redelijk lastig is om een goed evenwicht te krijgen. Dus niet te veel of te weinig wormen. Ik woon gelukkig in Haarlem, dus ik heb een (grote) gft bak, jeej! Succes met jullie ontdekkingsreis

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Nice! Een wormenbak is een mooie tip, dankjewel. Daar gaan we in ieder geval naar kijken. Een andere tip die ik kreeg was het zoeken naar een buurt-gft-bak, die schijnen er ook steeds vaker te zijn. Er zijn mogelijkheden in ieder geval!

   Beantwoorden
 • Wanda
  — 5 jaar geleden

  Bijzonder toch dat een verhuizing naar de stad dan direct andere gewoontes met zich mee brengt. Mooi dat je je er nu weer bewust van bent en dat de eerste stappen alweer zijn gezet!

  Beantwoorden
 • Danielle
  — 5 jaar geleden

  Afvalvrij leven lijkt me echt heel lastig. Goed dat je er zo mee bezig bent!

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Dankjewel! En het is gelukkig makkelijker dan het vaak lijkt, het is dan ook één van de redenen dat ik er graag over schrijf. Alelen nu is het even aanpassen aan de nieuwe (of oude) omgeving.

   Beantwoorden
 • Skincarebynaomi
  — 5 jaar geleden

  Bizar dat het je gelukt is om afvalvrij te leven! Klinkt heel erg onmogelijk.. Ik ben benieuwd of het jullie lukt om weer zoveel mogelijk afval vrij te gaan leven ook in de stad.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   We zijn erg optimistisch! Het was eerder veel minder ingewikkeld dan gedacht, en ik denk dat als we hier onze draai ook weer vinden dat het zeker moet gaan lukken.

   Beantwoorden
 • Lodi
  — 5 jaar geleden

  Ik snap goed dat het lastiger is in de stad en helemaal wanneer je net weer opstart en je ritme moet vinden. Goed dat jullie het weer proberen.

  Beantwoorden
 • Vanessa
  — 5 jaar geleden

  Een stad die geen gft ophaalt, kijk dat snap ik dus niet….
  Verder veel succes met verpakkingsvrij leven. Is er geen verpakkingsvrije winkel in je stad? Fijn je ervaring te kunnen lezen. Groetjes Vanessa

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Dankjewel! De Gemeente Den Haag haalt wel gft op, maar vrij selectief. Blijkbaar is er vroeger in onze straat wel gft opgehaald, maar werd er te weinig aan de straat gezet om dit voort te zetten. Eeuwig zonde, m.i.

   Beantwoorden
 • Rick
  — 5 jaar geleden

  Weet dat ik al jaren aanloop tegen bewust afvalminderen in een grote stad? Hergebruik staat hoog op onze we-do-list, maar wij (zonder tuin) kunnen bijvoorbeeld geen gft-afval kwijt. Plastic is helemaal een probleem, en karton en glas moet dan maar naar een recycle-bak. Ik ben niet roomser dan de paus, maar wel oplettender dan veel anderen die hun afval zelfs gewoon op straat gooien. Ik ben bezig met een langdurig kunstproject waarbij ik afval op straat fotografeer, waarvan ik denk: hoe kun je dat nou hier achterlaten? Denk doos van uit supermarkt, bakjes voor vleeswaren. Hou vol! 🙂

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Wauw, goed bezig! Plastic en gft lopen wij inderdaad (in de stad) ook steeds tegen aan, maar ook daar lijken wel mogelijkheden te liggen. Maar alle beetjes helpen, zeker zo!

   Beantwoorden
 • Melanie Hoogvliet
  — 5 jaar geleden

  Afvalvrij jeetje dat lijkt me toch best lastig! Nu doen wij het niet heel erg slecht gemiddeld gaat hier de afvalbak 1x in de 2-3 maanden aan de straat eerder zit die echt niet vol. Maar toch neem je nog vaak blikjes pakken en flessen mee uit de super markt. We wonen in een klein stadje dus echt verpakkingsvrije winkels heb je hier helaas niet.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   1 volle afval bak per 2 á 3 maanden is zeker niet slecht, zeg! Helemaal afvalvrij is bovendien vrijwel onmogelijk, zeker in een klein stadje. In ieder geval heel lekker bezig!

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.