Huis huren in Den Haag

Hoe de zoektocht naar een huis een fulltime baan werd

De afgelopen maanden zijn spannend geweest. Naast mijn werk bij de universiteit loop ik stage bij een natuurbeheerder en rond ik mijn master af. Dat betekent ook dat het tijd wordt om verder te kijken en op zoek te gaan naar mooi huurhuis in Den Haag. Die zoektocht blijkt echter niet zo gemakkelijk, het kost tijd en energie. Sterker nog, het is inmiddels een fulltime baan.

Tijd voor een nieuw huis

Misschien ken je het wel: je hebt de laatste jaren hard gewerkt en het wordt tijd voor een vast en eigen huis, huur óf koop. Of misschien ben je op reis geweest en heb je bij thuiskomst niet een eigen woning op je wachten. Kortom, je bent op zoek naar een simpele nieuwe woning. Een dak boven je hoofd, genoeg ruimte om met z’n tweeën te leven en heel misschien wil je zelfs een kleine buitenruimte, dat moet toch niet te veel zijn gevraagd?

Zo dachten wij er tenminste over. In 2015 waren we op zoek naar iets dergelijks, maar al snel kwamen we erachter dat het niet zo gemakkelijk is. Uiteindelijk vonden we een prachtig huurhuis in Den Haag, mét een kleine tuin. Nou ja, “tuin”… eerder een grote tegel en 4 hele hoge muren. Het huis leek zo mooi, maar al snel was de pret gedrukt. De woning had een vochtigheidsgraad van tropische kwaliteit, met schimmel ontwikkeling waar je een ecoloog jaloers mee maakt. Er kon geen raam open en we betaalden er de hoofdprijs voor. Toen we de kans kregen om tijdelijk naar Noord Holland te verhuizen grepen we die kans met beiden handen aan.

Nu zijn we wederom op zoek en het is er niet makkelijker op geworden. De huurprijzen zijn omhoog geschoten: voor een simpel huurhuis ben je in Den Haag al snel 850,- kwijt. Maar het meest frappante is de inkomenseis van menig makelaar: 3á 4 keer de huurprijs netto moeten verdienen is geen uitzondering. Laatst lachte een makelaar ons zelfs uit omdat we met z’n tweeën niet 6 keer de huurprijs gestort krijgen! Voor een huis van 800 excl. moesten we bij hen dus 4800 netto per maand gezamenlijk verdienen!

Ons huurhuis in Den Haag?

Maar, we hielden ons hoofd koel en zijn stug door blijven zoeken. Uiteindelijk vonden we ‘m dan, het pareltje tussen het schroot. Een simpel 2-kamer appartement met een mooi terrasje. Een gedeelde voordeur, kleine badkamer en hoge huur, maar wel in “ons” Den Haag en alles wat we nodig hebben. En het huis was te huur! De bezichtiging ging goed en ik schreef een leuk stuk om ons voor te stellen. We werden samen met een andere kandidaat voorgesteld aan de verhuurder. Vandaag kregen we het verlossende woord: zij, een vrijgezelle expat met een goed betaalde baan, kreeg de voorkeur boven ons.

En zo zijn we weer terug bij af, zoekend naar die speld in de hooiberg. Ik hoor fulltime aan m’n afstuderen te werken, maar in plaats daarvan zoek ik makelaars-websites af, plan bezichtigingen en maak documenten in orde. En telkens als we er lijken te zijn, dan kaatst de bal weer van de muur. Niet dat ik op geef, oh reken maar van niet, maar wat een leuke zoektocht moest zijn naar een droomhuisje is inmiddels veranderd in een helse speurtocht naar een acceptabel dak boven ons hoofd. We zetten door, maar het moet en kan toch zoveel leuker?!

En ja, nu ga ik weer naar buiten!

Ben je benieuwd naar de rest van onze zoektocht naar een huurhuis in Den Haag of ben je benieuwd hoe mijn reis naar een leven in de buitenlucht verloopt? Volg dan de Facebook-pagina en lees wanneer het jou uit komt.

17 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Pieter Simons
  — 6 jaar geleden

  Stug volhouden! Soms heb je geluk. Hebben jullie de mogelijkheid om buiten de stad te wonen? Daar valt soms nog wat betaalbaars te vinden. Mijn dochter heeft net zo’n zoektocht achter de rug en ze heeft eindelijk iets gevonden.

  Beantwoorden
  • Dylan
   — 6 jaar geleden

   Wat fijn dat ze iets gevonden heeft inmiddels! Wij geven ook zeker niet op, er zijn echt wel wat pareltjes te vinden. Wonen buiten de stad is zeker een mogelijkheid, hoewel daar niet de voorkeur naar uit gaat.

   Beantwoorden
   • Dylan
    — 6 jaar geleden

    Toevoeging: We zijn er van overtuigd dat er een huisje bij moet zitten waar we na meerdere jaren zwerven echt in vinden wat we zoeken. Mocht het echt niet lukken wijken we zeker uit naar buiten de stad.

    Beantwoorden
 • D
  — 6 jaar geleden

  Hoi Dylan, in de oude boomgaardstraat, centrum DH, staat benedenwoning te huur met tuin. En daar om de hoek komt er 1 van een (keine)particuliere verhuurder vrij binnenkort weet ik toevallig. Mocht je wilen dat ik het navraag hoe je daar naar meedingt, mail me dan even op namtrah at gmx.com (alleen voor Dylan bestemd aub)

  Beantwoorden
 • Tracey Bacic
  — 6 jaar geleden

  Mazzel! Er is een huis voor jullie en het gaat wel gebeuren.

  Beantwoorden
  • Dylan
   — 6 jaar geleden

   Absoluut, daar twijfelen wij ook geen moment aan! Geduld is een schone zaak, zeggen ze toch altijd?

   Beantwoorden
 • Cecile
  — 6 jaar geleden

  Tja, waarom dan in hemelsnaam in Den Haag. of all places??? Vieze lucht, duur in alle opzichten… En behalve wat strand en duin geen echte natuur in de buurt. Waarom niet een huisje in het Groene Hart, centraal voor waar je ook een baan krijgt….

  Beantwoorden
  • Dylan
   — 6 jaar geleden

   Haha heel simpel: omdat m’n hart in Den Haag ligt. Ben er geboren en getogen, heb een redelijk deel van de wereld én Nederland gezien, maar Den Haag is mijn plek. Mijn vrienden wonen er, ik surf er fijn en er is weldegelijk prachtige natuur. Je moet de plekjes kennen, en laat ik dat nou doen. Ik pas bij Den Haag en Den Haag past bij mij.

   Beantwoorden
 • Matroos Beek
  — 6 jaar geleden

  In mijn straatje staan er twee oude huisjes te koop, helaas niet te huur… Ze zijn oud en moeten gerenoveerd of volledig opnieuw opgetrokken worden. Van de prijs vielen we achterom. Ik kan me voorstellen dat het heel moeilijk is om iets geschikt te vinden. Ik wens jullie alle succes daarbij.

  Beantwoorden
  • Dylan
   — 6 jaar geleden

   Het is bizar, is het niet? Dankjewel en het gaat lukken. We zijn niet veeleisend en willen heel graag terug. Op een gegeven moment dwing je het af, denk ik zo.

   Beantwoorden
 • AnneMarie
  — 6 jaar geleden

  En het is overal zo. Of je nu in de randstad woont of in het midden van het land een leuk huisje huren voor niet te veel geld is als een lot uit de loterij winnen. Soms lukt het via via maar niet langs de reguliere weg. Erg veel succes met zoeken.

  Beantwoorden
  • Dylan
   — 6 jaar geleden

   Dat is inderdaad een mooie omschrijving! We hebben inmiddels een makelaar gevonden die het ons enorm gunt, dus nu is het hopen op een mooi huisje. We gaan er komen, sowieso!

   Beantwoorden
 • Marylou
  — 6 jaar geleden

  ik wens je heel veel geluk op je zoektocht en ik schrok van wat je schreef.Wat mag ik me dan gelukkig prijzen met een grote woning maar vooral met erg grote tuin dicht bij de stad.

  Beantwoorden
  • Dylan
   — 6 jaar geleden

   Dank! Uiteindelijk vinden we sowieso wel iets!

   Beantwoorden
 • Anoniem
  — 6 jaar geleden

  Of je nu koopt of huurt, het is niet makkelijk iets leuks te vinden! Ik hoop dat de volgende voor jullie is.

  Beantwoorden
  • Dylan
   — 6 jaar geleden

   Dankjewel! We houden ons hoofd omhoog en weten zeker dat we ons nieuwe thuis snel gevonden hebben. Honderd procent.

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.