Van 0 naar 24 boeken lezen in een jaar

Hoe ik 24 boeken ga lezen in 2023

Als kind was ik een ware boeken verslinder. Pagina na pagina, boek na boek. Je kon me in een kamer vol mensen op de bank zetten, boek op schoot en niets of niemand kon me nog afleiden. Tegenwoordig is dat een ander verhaal. Ik begin nog steeds regelmatig aan een boek, maar zelden lees ik er één uit. Dit jaar ga ik daar verandering in brengen!

Van 0 naar 24 boeken in een jaar

De laatste maanden voel ik een groeiende wens om minder achter schermen te zitten, meer te bewegen en een natuurlijker ritme te volgen. Een wens om me een krachtiger mens te voelen. Met het bewegen ben ik al goed onderweg. Ik schreef eerder al over mijn reis richting de halve marathon. Om minder achter schermen te zitten en een natuurlijker ritme te volgen kan ik nog wat hulp gebruiken. Opnieuw leren om boeken te lezen, in rust en met focus, kan me daar enorm bij helpen. Althans, dat denk ik.

Daarom wil ik in 2023 maar liefst 24 boeken lezen. Gemiddeld zijn dat er zo’n twee per maand. Voor de fervent lezer is dat niet veel, misschien zelfs heel weinig. Over de jaren heb ik echter geleerd geen absurde doelen te stellen. Op dit moment kan ik me niet eens herinneren wanneer ik een boek voor het laatste helemaal heb uitgelezen. Het idee dat ik het komende jaar elke maand twee boeken helemaal uit zal lezen maakt me al heel blij. Ik ga in een jaar tijd van 0 boeken lezen, naar 24.

Simpele stappen om meer te lezen

Voor dit jaar heb ik daarom vijf simpele richtlijnen voor mezelf opgeschreven. Geen regels of wetten, maar hulplijnen om de drempel te verlagen. Ik wil immers het plezier terugvinden, niet mezelf kostte wat kost verplichten te lezen. De richtlijnen:

 1. Elke dag lees ik minimaal 2 bladzijdes van een boek. Zo bouw ik routine op en wordt het een vast onderdeel van de dag, zonder dat het een hele hoge drempel is. Meer lezen mag, maar dat hoeft niet.
 2. Als ik de neiging heb te scrollen op social media of een nieuwssite ga ik eerst 10 minuten in een boek lezen. Deze richtlijn neem ik over van mijn oefening om gezonder te eten. Elke keer als ik trek krijg en iets wil snoepen, drink ik eerst een glas water. Frustrerend, maar zeer effectief!
 3. Tussen 21.00 en 22.00 uur plof ik neer op de bank (of bed) zonder telefoon, laptop of televisie, met een boek binnen grijpafstand. Zo sla ik twee vliegen in één klap. Enerzijds bouw ik aan een natuurlijker ritme. Ik wil me dit jaar verdiepen in mijn circadiaans ritme (daarover later meer) en afbouwen van licht en activiteit aan het eind van de dag past daar helemaal bij. Anderzijds biedt ik mezelf de laagdrempelige ruimte om, zonder verplichting en in alle rust een aantal pagina’s te lezen.
 4. Ik word weer lid van de bibliotheek en leen elke maand minimaal twee nieuwe boeken. Zo kan ik experimenteren met nieuwe boeken, genres en schrijvers zonder dat het me veel geld kost. Ik koop graag boeken, maar dat zijn vaak informatieve boeken. Die lezen niet altijd even lekker of zijn niet erg ontspannend. Een simpele roman waarvan ik niet weet ik of het leuk ga vinden koop ik dan weer niet zo snel. Bij de bibliotheek kan ik gerust uitproberen en als het niet bevalt breng ik het gewoon weer terug.
 5. Mijn noise cancelling headphones komen weer bewuster uit de kast en ik maak er thuis heldere afspraken over. Deze koptelefoon (de Sony WH-1000XM3) helpt me prikkels te verminderen en thuis in mijn eigen wereldje te kruipen. Toen ik ‘m net had hadden we thuis een hele duidelijke afspraak: als ik ‘m op heb wil ik niet gestoord worden. Ik heb het soms echt even nodig om de hele wereld uit te schakelen en met mezelf te zijn. Doordat we samenwonen is alleen-tijd soms beperkt, maar deze koptelefoon helpt me zo’n plek te creëren. Over de tijd heen ben ik ‘m standaard gaan dragen (want hij is zo fijn!), maar daardoor is die “regel” ook op de achtergrond geraakt. Door de afspraak weer te verscherpen en ‘m alleen te dragen wanneer ik het echt nodig heb, kan ik ‘m goed gebruiken om mijn focus naar mijn boek te brengen.

 
Met deze vijf overzichtelijke richtlijnen denk ik voor mezelf de drempel om te lezen flink te verlagen. Mijn eerste stappen heb ik al gezet. Ik ben lid geworden van onze lokale bibliotheek en heb in twee avonden rustig op de bank al een half boek verslonden. Het komende jaar hoop ik, ook tijdens een drukke werkweek, de rust en ruimte te creëren om vaker te lezen. Met het ultieme doel om het plezier in lezen terug te vinden.

Uiteraard kan ik daar nog mooie boektips bij gebruiken. Ken jij een heerlijk boek dat je zo verslond? Of een boek dat je direct inspireerde om naar buiten te gaan en avonturen te beleven? Of juist een boek waar je normaal niet zo snel aan zou denken, maar die wel echt een aanrader is? Ik hoor je tips heel graag, hieronder of op !

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze links een product koopt, krijg ik daar een klein percentage van. Dat kost jou niets extra’s en het helpt mij om dylangaatnaarbuiten.nl te blijven onderhouden.
6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sharon
  — 1 jaar geleden

  Middernachtbibliotheek
  Zoals al genoemd dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
  Lichteffecten
  Het meisje dat de wereld veranderde
  Niet te breken
  Hongerige geesten
  Wij waren,ik ben

  Beantwoorden
 • Teuni
  — 1 jaar geleden

  Af en toe een mooi kinderboek tussendoor! Zoals Lampje, Nils Holgersson of De geheime tuin 🙂

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 1 jaar geleden

   Oooh wat een goed idee! Volgens mij heeft Marije twee van deze drie boeken, dus die ga ik er ook maar eens bij pakken. Weer eens wat anders dan mijn alltime favorite kinderboek De brief voor de koning.

   Beantwoorden
 • Eddy
  — 1 jaar geleden

  Tof, ik probeer ook wat meer te lezen de laatste tijd. Dit zijn wel tips die ik ga proberen, thanks

  Boeken van Edith Eger vind ik mega interessant

  En ‘dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ van Harmin Sunim vond ik erg mooi. Zeker een boek om in te komen qua lezen. Korte ‘verhalen’ en veel mooie levens quotes. Gaat soms wel wat veel naar de religie kant toe vond ik zelf. Daar heb ik niet zo veel mee. Maar al met al ook een aanrader

  ‘omringd door idioten’ van Thomas Erikson ben ik nu aan het lezen. Ook mooi om wat meer inzichten te krijgen in 4 persoonlijkheidstypes van mensen om ons heen.

  Succes met lezen kerel

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 1 jaar geleden

   Die gaan sowieso op de lijst er bij, klinkt goed, thanks! En ben benieuwd of het meer lezen gaat lukken bij je, ik heb mijn eerste boek al uit!

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.