13 sep Hoe start je met natuurfotografie?
Via sociale media, maar ook van vrienden en familie, krijg ik regelmatig de vraag welke camera je moet kopen om te starten met natuurfotografie. Mijn grootste advies is dan meestal: geen één. Dat is natuurlijk niet het antwoord wat je verwacht en vereist wat toelichting. Daarom neem ik je graag mee in de grote vraag: hoe start je met natuurfotografie?
Beginnen met natuurfotografie
Als je net als ik veel inspiratie haalt uit foto’s van anderen, bijvoorbeeld door platformen zoals Instagram, dan kun je ook overvallen worden door de massaliteit. De enorme hoeveelheid natuurfoto’s én -fotografen, de creativiteit, maar ook juist de eenheidsworst, en de dure camera’s en lenzen die gebruikt worden. Beginnen met natuurfotografie kan dan als een enorme drempel voelen.
Tijdens een fotografieopdracht in een Duits industriegebied zag ik voor het eerst hoe de natuur de verlaten gebouwen overnam en zo begon mijn interesse voor de natuur te groeien.
Gelukkig is dat nergens voor nodig, want starten met natuurfotografie, of fotografie in het algemeen eigenlijk, is heel simpel. Begin met foto’s maken! Gebruik wat je in de kast hebt liggen, of dat nu een hypermoderne iPhone met ingebouwde 12 MP-camera is, of een oude polaroid. Foto’s maken gaat namelijk veel meer om wat je vast legt, de gedachte die je erachter hebt en hoe je dat overbrengt, dan welk materiaal je gebruikt. Als je het geld hebt kun je natuurlijk ook direct professionele gear zoals Nikon Z of Canon objectieven kopen, maar het is zeker niet nodig om te beginnen.
Creativiteit en natuurfotografie
In het begin zal je wellicht niet de meest originele foto’s maken en dat is helemaal oké. Kijk naar fotografen die jij gave foto’s vindt maken: wat doen zij? Hoe gaan ze om met licht, vanuit welk perspectief maken ze hun foto’s, welk verhaal vertellen ze? Daar kun je mee gaan experimenteren en gaandeweg leer je steeds meer. Zeker in het begin kan het zelfs fijn zijn om niet eerst alle technische snufjes van je camera te hoeven leren, maar je gewoon kan focussen op de creativiteit. Neem ook de tijd om te ontdekken waar je echt blij van wordt. Wat fotografeer je graag en wat vind je minder interessant?
Zodra je je gaat specialiseren kan het zijn dat je tegen wat limitaties aanloopt van je iPhone of analoge camera. Ben je in de ban geraakt van vogels of ander “wildlife”, dan heb je wellicht een camera nodig die meer foto’s per seconde maakt. Maak je graag foto’s van weidse landschappen, dan is een groothoeklens misschien meer wat je zoekt. Door de tijd te nemen om te ontdekken wat je leuk vindt, verklein je dus ook de kans op miskopen.
Kan ik dus gewoon beginnen?
Ja! Houd er wel rekening mee dat iets nieuws leren tijd kost en dat je niet direct dezelfde foto’s maakt als die wereldberoemde fotograaf. Maar beginnen kan vandaag nog. Wel wil ik je meegeven dat respect voor de natuur bovenaan je lijst moet staan. Blijf dus op de paden, behalve als er expliciet is aangegeven dat dat niet hoeft. Houd afstand van (wilde) dieren en verstoor de natuur niet. Zo houden we het leuk voor iedereen, inclusief de natuur. Veel plezier en ik ben benieuwd naar je creaties, dus deel ze vooral!
Dit artikel is gesponsord door Foto de Vakman
Een ex-pessimist, altijd druk en pas 32. Ik ben verslaafd aan het opdoen en delen van kennis. Ooit was ik surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Je leest hier meer over mij en mijn reis naar een leven in de buitenlucht.
No Comments