Kun je wonen in de Nederlandse natuur

Kun je leven in de natuur in Nederland?

Leven in de natuur, kan dat wel in Nederland? In 2018 had ik het geluk om naar een boswachterswoning te verhuizen en een winter door te brengen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Helaas kon ik daar niet blijven en moest ik toch echt weer wennen aan een leven in de stad. Op dat moment begon mijn zoektocht: kun je in Nederland leven in de natuur? 

De definitie van leven in de natuur

Om antwoord te geven om de vraag of je in Nederland kunt leven in de natuur is het handig om eerst te definiëren wat leven in de natuur precies inhoud. Of eigenlijk, wat wij daaronder verstaan. De definitie van natuur, maar vooral die van wat leven in de natuur betekent, zal voor heel veel mensen verschillend zijn. Een echt stadsmens zal wonen in een dorp met uitzicht op de polder misschien al classificeren als leven in de natuur, terwijl een ander pas tevreden is met een boshut dat niet is aangesloten op het net.

Zero waste leven in Nederland

Mijn ervaringen met wonen in de natuur liggen ergens in het midden. Ik groeide op in de stad en bracht mijn eerst 20 jaar zonder natuur door. Elk stukje natuur was daardoor voor mij al bijzonder. Inmiddels is de natuur een belangrijk deel van mijn leven en daarmee is ook mijn perceptie op een leven in de natuur wel wat verschoven. Ons jaar in de boswachterswoning kwam voor mij het dichtst bij, dus laten we dat voor het gemak als voorbeeld nemen.

Een aantal kenmerken waren daarbij voor ons essentieel om het gevoel te hebben in de natuur te wonen. Uiteraard hielp het feit dat er regelmatig herten, uilen en ander leven rondom het huis op zoek was naar voedsel, maar laten we de lat niet al te hoog leggen:

 • Geen directe buren
 • Geen kunstmatige belichting rechtstreeks op de woning
 • Niet gelegen aan een openbare weg
 • Een groene, natuurlijke omgeving

 

3 x leven in de natuur in Nederland

Nu komt natuurlijk de essentiële vraag: is het mogelijk om een plekje te vinden in ons kleine landje dat aan bovenstaande eisen voldoet? Ja, dat kan zeker! Nederland is een dichtbevolkt land en zeker mensen die in de stad opgroeien zullen het zich niet zo snel voor kunnen stellen, maar wonen in de natuur kan ook in Nederland. In mijn zoektocht ben ik tot nu toe drie manieren tegen gekomen die het mogelijk maken:

Tiny House

Een beweging die goed aansluit bij de toenemende wens om dichterbij de natuur te leven is natuurlijk die van de Tiny Houses. Met deze kleine, mobiele huisjes is het al een stuk makkelijker om dicht bij de natuur te wonen. Vaak is aansluiting op het net niet eens noodzakelijk en de woningen kunnen makkelijk verplaatst worden. Toch zijn plekjes om je Tiny House neer te zetten nog lastig te vinden, al lijkt het steeds toegankelijker te worden. Ook zal niet elke locatie voldoen aan de eisen hierboven. Op Tiny House Nederland vind je meer informatie over het bouwen van en vinden van een plekje voor je eigen Tiny House.

Recreatiewoning

Ben je iets minder avonturistisch aangelegd, maar vind je kleiner wonen niet per se een ‘dealbreaker’? Dan kun je ook kiezen voor permanente bewonen van een recreatiewoning, bijvoorbeeld op een camping. Wellicht is je eerste reactie hetzelfde als die van mij, namelijk: “maar dat mag toch helemaal niet?!” Er was inderdaad een nationaal verbod op permanente bewoning van recreatiewoningen, maar omdat dit in de praktijk voor veel gemeentes onmogelijk was om te controleren is het beleid veranderd. Iedere gemeente mag nu zelf bepalen of permanente bewoning van een recreatieverblijf is toegestaan. Natuurlijk zitten er haken en ogen aan, zo moet de woning bijvoorbeeld de juiste bestemming hebben. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer.

Eerst eens proeven van het leven in een huisje midden in de natuur? Dan kun je altijd een weekje (of langer) doorbrengen in een natuurhuisje. Deze prachtige huisjes zijn omringt door de natuur en kunnen je een goed beeld geven hoe dat zou zijn. In dit artikel heb ik een aantal mooie natuurhuisjes met open haard of houtkachel voor je op een rij gezet:

7x leuke natuurhuisjes met open haard voor de herfst in Nederland

Tot rust komen in de Gagel, Haaksbergen

Eigen land

Natuurlijk is er ook nog de optie die niet voor iedereen is weggelegd, namelijk het hebben van een eigen stuk land. Een perfect voorbeeld hiervan is het leven van Jan en Liesbeth Jannink, uit Haaksbergen. Als eigenaar van het land beheert Jan het omliggend bos en Liesbeth verzorgt de gasten van hun Bed and Breakfast, de Gagel. Het authentieke huis heeft Jan zelf gebouwd van hout uit eigen bos! Ze hebben geen buren, de openbare weg kun je niet eens zien vanaf het huis en ’s ochtends lopen de reeën bijna door de tuin, veel dichterbij wonen in de natuur kom je niet!

Dus: ben je op zoek naar een leven in de natuur en wil je liever Nederland niet uit? Je zult er even naar moeten zoeken, maar het is zeker mogelijk! Heb je in jouw zoektocht nog aanvulling gevonden op bovenstaande tips? Laat het me vooral weten in de reacties hieronder, ik vul het artikel graag aan. 

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Linda Borghouts
  — 4 jaar geleden

  Jeetje, Ik zie dat het bericht al enige tijd geleden is. Maar ik ben al jaren mee bezig om mijn droom te volgen maar wat is dit moeilijk in Nederland. Ik ben bij Minie topia in Den Bosch geweest wat totaal niet aan mijn ideaal beeld verwachte van een dorp Tiny Houses op letterlijk industriële grond. Hutje me tutje op elkaar. Dan Ecodorp Boekel letterlijk in een Woonwijk die ze aan het bouwen zijn. En toch weer huizen naast elkaar.

  Dan agrarische grond waar de mogelijkheid om Tiny house te plaatsen maar de gemeente niet akkoord op geeft.
  Pffff ik verlang enorm back to basic hout krakend huis met kachel zoals in zweden canada noem maar op. Weg uit de geprogrammeerde gaos en mogen zijn wie je bent. Rust eigen groente tuin. Maar diertjes alles off grid geen instanties meer nodig dan leven in de natuur.

  Het is dat ik aan Nederland gebonden ben door mijn kinderen. Eigenlijk specifieker Veghel en 15 km eromheen ivm Kinderen. Anders was ik vertrokken uit Nederland waar dit wel had gemogen.

  Veel liefs,

  Linda Borghouts
  ps als iemand tips heeft omgeving Veghel wat niet de hoofdprijs kost omdat ik het in mijn eentje moet betalen haha let me know

  Beantwoorden
 • Jos
  — 4 jaar geleden

  Klinkt mooi. Leven in de natuur . Wat is er mooier.

  Beantwoorden
 • dionne
  — 4 jaar geleden

  hallo,
  zijn er nog bepaalde tips hoe je aan een stuk natuurlijk grond kunt komen , moet je hiervoor bij de gemeentes zijn? wij zijn met een klein groepje mensen opzoek hoe wij hier mee kunnen beginnen. wij willen graag een woonwerkplek creëren voor spirituele activiteiten ben al op zoek geweest naar verschillende opties maar we willen graag echt onze eigen plek hebben en dan liefst in de natuur waarbij idd de punten die jij op noemde ook van toepassing zijn. geen licht vervuiling geen buren geen verkeer etc.

  alle tips zijn echt welkom.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 4 jaar geleden

   Een stuk natuurgrond kopen is in Nederland volgens mij wel erg lastig. Particuliere grond is vaak erg duur en gemeentes doen ze vaak niet weg. Er zijn echter een aantal fora en facebook-groepen, zoals “Living off the grid” waar mensen veel kennis en tips delen. Je moet het toch een beetje van de “insight information” hebben denk ik. Ik kan me wel voorstellen dat als je een mooie groep mensen hebt, een duidelijk initiatief en een plan, dat gemeentes wel open staan om mee te denken.

   Beantwoorden
 • Els
  — 4 jaar geleden

  Land in Nederland is zo duur. In Frankrijk koop je zo 1 hectare bos/weiland waar je mag verblijven (niet permanent) voor 10.000 ongeveer (ligt uiteraard ad plek etc). Misschien dat ik dat nog eens doe, maar dan het liefst mét iemand, bijv een handig gezin met jonge kids…

  Beantwoorden
 • Mieke
  — 4 jaar geleden

  Een herkenbaar vraagstuk! Wij zijn nu bezig met een soort tussenoplossing, een kleine woning dicht bij de natuur. Zodat we iets hebben waar we permanent kunnen blijven, waar we iets op kunnen bouwen, veel buiten kunnen zijn en een kleine tuin kunnen aanleggen om groenten te verbouwen, zonder de kosten en tijdsbeslag van een groot stuk grond.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 4 jaar geleden

   Dat klinkt heel goed zeg, hebben jullie al iets op het oog? Een huis of een richting, provincie, etc.?

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.