Eemlepel leert lepel snijden

Lepels leren snijden uit vers hout

Het stond al een jaar of zes op mijn verlanglijstje, maar nu is het eindelijk zo ver: ik volg een workshop lepel snijden. Na jaren twijfelen, uitzoeken en weer vergeten kreeg ik vorige zomer de workshop cadeau van Marije. Ik haalde een vriend over om met me mee te gaan en toen was het zoeken. Veel workshops worden er in Nederland niet gegeven en de meesten zitten snel vol. Een eerste geboekte workshop werd last minute geannuleerd. Uiteindelijk een geluk, want dat bracht ons bij vandaag, bij Maurits van Eemlepel.

Workshop lepel snijden

Hoewel de workshop pas om 12 uur begint, moeten we relatief vroeg van huis. Het lepel snijden lijkt nog vooral een ambacht die is aangeslagen richting het oosten van het land. Met het ophalen van mijn parter-in-workshop en een korte tussenstop zijn we toch al snel twee uur onderweg. Bij aankomst parkeren we naast een prachtige Ambachtshoeve en hebben we al een grote glimlach op ons gezicht. Wat een gave locatie!

Na een kort zoekrondje -welke deur moeten we nu precies hebben?- stappen we de hoeve binnen. We worden door Maurits gastvrij ontvangen met een kopje thee, hij is bezig met zijn laatste voorbereidingen. De ruimte staat, heel toepasselijk, vol met oude werktuigen. In het midden staan stoelen opgesteld rond een tafel vol gesneden lepels en allerlei gereedschap. Daaromheen staan een aantal hakblokken op poten uitnodigend op ons te wachten.

Maurits van Eeemlepel vertelt over lepels snijden

Zodra iedereen binnen is en rustig een plekje heeft gevonden gaan we van start. Maurits legt uit wat we gaan doen vandaag en met welk gereedschap gaan werken. Waar begin je, hoe zie je de lepel verscholen in het hout en hoe ga je veilig met de (super scherpe!) messen om. Het is een hoop informatie, maar gelukkig maakt de theoretische informatie snel plaats voor de praktijk. Terwijl hij uitleg geeft welke stappen we gaan doorlopen, laat hij alle stappen gelijk zien. Eerst met de hakbijl het hout vlak maken, de kern verwijderen en grove vorm uitsnijden. Daarna de lepel uithollen om vervolgens het geheel af te werken. Het stuk hout veranderd zienderogen in een ware lepel.

Van afgezaagde tak tot grove lepel

Na de uitleg gaan we zelf aan de slag. We kunnen kiezen uit verschillende houtsoorten, van zacht hout zoals wilg tot veel harder hout. Het verschil is duidelijk merkbaar. Waar de hakbijl heel makkelijk door de wilg glijdt, moet ik bij een stuk kersenhout toch een stuk meer moeite doen. Weken later merk ik het verschil pas echt als ik thuis aan een stuk honingboom begin. Zelfs na het vlijmscherp slijpen van mijn bijl kom ik er vrijwel niet doorheen! Gelukkig is het hout op de workshop een stuk beter te bewerken.

Het begin is wat onwennig. De hakbijlen zijn scherp en ik neem graag al mijn vingers mee naar huis. Toch begint het snel vertrouwt te voelen en voor ik het weet komen de contouren van een lepel tevoorschijn. De kromme lepel om het hout mee uit te hollen is nog de grootste uitdaging en vraagt nog steeds wat oefening. Met de fijne tips van Maurits is het echter goed te doen en kan ik al snel over na het afwerken van de vorm. Wat is dit gaaf zeg! Volgens mij heb ik al de hele middag een glimlach van oor tot oor.

Zelf lepels maken bij workshop Eemlepel

Met nog een half uurtje te gaan beginnen we aan een tweede lepel. De tijd vliegt echter voorbij en voor ik het weet moeten we alweer afronden. Het was een super gave workshop en ik ben blij dat ik het eindelijk heb gedaan! Het enthousiasme van Maurits spat er vanaf, de locatie is prachtig en de ambacht is minstens zo leuk als ik had bedacht. Dat het bijna de hele dag geregend heeft kan geen enkel moment de pret drukken en ik ga met heel veel nieuwe energie naar huis.

Het begin van een nieuwe verslaving

Voor we de auto instappen trek ik Maurits nog even aan zijn jas. We kunnen vandaag namelijk de messen die we gebruikt hebben voor een mooi prijsje kopen en dat kan ik niet laten. Ik was het niet per se van plan, want ik heb al genoeg hobby’s. Vandaag vond ik echter zo leuk dat ik wel verder moet. Naast de mesjes nemen we onze lepels-in-wording en een aantal stukken vers hout mee naar huis. Daar kunnen we mooi mee verder oefenen! Thuis bestel ik nog een hakbijl en dan is het feestje rond. De dagen die volgen snij ik heel wat af, de ene lepel steeds iets beter dan de vorige. Uiteindelijk lukt het zelfs om twee slalepels zo goed te snijden dat ik ze in de keuken kan gebruiken. Het is duidelijk het begin van een nieuwe verslaving!

Na workshop lepel snijden zelf aan de slag

Meer weten of mijn lepelsnijavontuur volgen? Check dan Athousandspoons op Instagram of volg zelf een workshop bij Eemlepel!

 

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.