Review van de Purpuz planner buiten

Meer naar buiten met de Purpuz Planner (review)

Wonend in een natuurgebied was het de gewoonste zaak van de wereld om elke dag naar buiten te gaan. Toen we het wonen in de natuur weer inruilde voor een leven in de stad veranderde dat. Om toch met enige regelmaat de buitenlucht op te zoeken ging ik op zoek naar manieren om mij daarbij te helpen. Ik kwam al snel uit bij de Purpuz planner en de belofte dat “je na één jaar gebruik meer in balans, gelukkig en succesvol bent” trok mijn nieuwsgierigheid. Ik nam contact op met de maker en ontving een exemplaar voor een review.

Over de Purpuz planner

De Purpuz planner beweert dé planner te zijn om je doelen te behalen. Het is een idee van Clen Verkleij (1986, Utrecht), een organisatie socioloog die afstudeerde op geluk en na een snelle corporate carrière met een burn-out thuis zat. In 2016 bedacht hij een methode om met een betere balans zijn doelen te behalen: de Purpuz planner.

Eerste indruk

Clen zegt zelf dat de planner geen gewone agenda is. Bij het willekeurig openslaan van de planner trek ik dat gelijk in twijfel, want dit lijkt toch echt op een normale agenda. Ik zie weliswaar wat extra kopjes zoals een dagdoel, een overwinning van de dag en een creatieve ruimte, maar verder lijkt het vooral een gewone weekplanning. Als ik echter verder blader realiseer ik me dat ik me vergis.

De planner blijkt vooral een werkboek waarin je goed naar je droom kijkt en deze uitwerkt tot een concreet doel. In negen stappen zet je acht tools uit het werkboek in om van een droom naar een overzichtelijke planning te gaan. Door het boek heen deelt Clen tips en tricks om beter te plannen, is er ruimte voor creativiteit en komen er leuke, motiverende quotes voorbij. Ook reflecteer je regelmatig op wat goed ging en waarom je van bepaalde dingen blij wordt.

Vragen aan jezelf van de Purpuz planner Jezelf motiveren met quotes uit de Purpuz planner

In negen stappen van droom naar doel

Toch ben ik niet gelijk enthousiast. Ik ben op zoek ben naar een tool die me helpt rust te vinden om vaker naar buiten te gaan, maar de negen stappen lijken vooral veel werk. Voor het doorlopen van de stappen geeft het werkboek de tip twee uur te reserveren onder het kopje “investeren in jezelf”. Ik besluit dat te doen en het blijkt gelukkig mee te vallen. Hieronder vat ik de negen stappen uit de Purpuz planner kort samen.

Stap 1. Maak een Purpuz map

De eerste stap is het in kaart brengen van jouw dromen. In 10 minuten schrijf je op hoe je jouw leven over drie jaar graag zit. Dit vergt wat oefening, maar de tijdslimiet dwingt je op maar gewoon te gaan schrijven.

Stap 2. Vul de Purpuz Matrix in

Nu je dromen en verlangens duidelijk zijn is het tijd om prioriteiten te stellen: welke dromen wil je nu echt en hoeveel energie krijg je van het werken aan die droom? Zo verdeel je alle dromen in vier categorieën: (1) Doeners, (2) Testers, (3) Loslaters en (4) Uitbesteders.

Stap 3. Kies je eerste doel

In de Purpuz Matrix uit stap 2 zie je als het goed is in één oogopslag welke droom het graagst wil en waar je het meest energie van krijgt, dit is de Doener. Deze omcirkel je: je eerste doel is gekozen! Als extra motivatie schrijf je op wat het behalen van dit doel voor je betekent.

Stap 4. Maak een Purpuz Plan

Vervolgens breek je het doel op in kleine overzichtelijke stappen. In een mindmap schrijf je zoveel mogelijk subdoelen en concrete stappen om deze subdoelen te bereiken.

Stap 5. Maak een Purpuz Pad

De net beschreven stappen vul je aan met een geschatte tijd, hoe lang zal deze stap ongeveer nodig hebben? Daarna bepaal je de meest logische volgorde waarin je de stappen gaat nemen. Die schrijf je op in de Purpuz pad.

Stap 6. Bepaal je deadline

Nu bepaal je hoeveel uur je gemiddeld per week aan je doel gaat besteden. Dit gebruik je om een realistisch deadline te stellen en in je planner in te vullen.

Stap 7 t/m 9. Maak een maand-, week- en dagplanning.

Met de laatste drie stappen breek je de te behalen doelen steeds iets verder op. Aan het begin van de maand omschrijf je je maanddoelen. Aan het begin van de week check je deze maanddoelen en of die nog overeenkomen met je komende week. De weekdoelen kun je vervolgens per dag inplannen.

Plan je maandelijkse buitenlucht in met de Purpuz plannerDe purpuz planner om meer naar buiten te gaan

Meer naar buiten met de Purpuz planner

Nu weet je in grote lijnen hoe de Purpuz planner werkt, maar de grote vraag is natuurlijk: helpt het me meer naar buiten te gaan? Ja en nee. Ik begon het jaar enthousiast in de planner en kwam daardoor daadwerkelijk vaker buiten. Mijn doel was duidelijk en het hielp om de tijd voor mezelf (en dus de buitenlucht) in te plannen. Ook werd me veel duidelijker dat ik regelmatig mijn dagen vul met zaken waar ik weinig energie van krijg. Door die nu bewust uit m’n agenda te halen lukte het veel vaker om lekker naar buiten te gaan.

Toch is het me niet gelukt om consequent meer naar buiten te gaan. Waar ik enthousiast begon met het wekelijks invullen van de planner zakte dit na een aantal maanden weg. De grootste reden? De coronacrisis en de maatregelen van het RIVM. Elke zondag nam ik namelijk de tijd om onder het genot van een kopje thee in het café om de hoek de planner in te vullen. Met het sluiten van de horeca én de oproep niet onnodig naar buiten te gaan hield het al snel op.

Nu alles weer langzaam op gang komt ga ik ook zeker weer beginnen met de planner!

Purpuz planner bestellen

Ben je na het lezen van deze review enthousiast over de planner en wil je ‘m zelf uitproberen? Je kunt de Purpuz planner eenvoudig online bestellen. Heb je een ander product waarvan je denkt dat ik die ook eens moet proberen, laat het me vooral weten in de reacties hieronder!

Om deze review te kunnen schrijven heb ik bovenstaand product gratis ontvangen.
No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.