Mijn mooiste momenten van 2020

Mijn 11 mooiste momenten van 2020

2020 is een jaar geworden dat we liever zo snel mogelijk weer vergeten. Toch was het niet alleen maar slecht en waren er ook hele mooie momenten te beleven. Zo hebben we massaal de Nederlandse natuur ontdekt, werd Trump niet herkozen en de otter is van de Rode Lijst van Nederlandse Zoogdieren. Ook voor mij zat 2020 vol mooie momenten, dus tijd om daar met een glimlach op terug te blikken!

Het is een uitgebreide lijst geworden, dus pak een kopje thee en neem je tijd. Of scroll er even snel doorheen. Sla in ieder geval de laatste alinea niet over, want ik wil je iets vragen!

 1. Afvallen en fitter worden

Al jaren kriebelt het idee om weer fitter te worden en een aantal halfbakken pogingen verder vond ik tijdens de eerste Corona lockdown de perfecte motivatie: onze reis naar Australië! Eén van mijn beste vrienden is eind 2019 met zijn vrouw en kinderen verhuisd naar Australië (zie ook: De andere kant van een avontuurlijk leven) en we waren van plan om direct een ticket te kopen wanneer zij waren gesetteld. Corona gooide natuurlijk roet in het eten, maar het gaf mij onverwachts tijd om een goed trainingsprogramma op te zetten en fit te worden voor we die kant op gaan.

Waarom dan fit zijn voor die reis? Degene die me al wat langer volgen zullen weten dat een graag surf en de gloednieuwe aussies misschien nog wel meer. Als ik de enorme reis die kant op maak, wil ik dan ook optimaal van mijn tijd in het water kunnen genieten en niet op moeten geven omdat mijn lichaam niet fit genoeg is. Het idee dat mijn fitheid geen limiterende factor hoeft te zijn als ik samen met deze mooie mensen de oneindige golven pak is zeer motiverend gebleken: ik viel maar liefst 8,4 kilo af en voel me al een stuk sterker. Ook mijn mentale gezondheid is er goed op vooruit gegaan, dus dit is met stipt het beste besluit van 2020!

 1. Expeditie Vrijbuiter

Ondanks dat ik me heb omgeschoold van grafisch vormgever tot ecoloog kriebelt het nog regelmatig om iets met die creatieve achtergrond te doen. Begin 2020 sprak ik nog tegen Marije uit hoe leuk het me leuk om nog een keer samen te werken met de ontwerpstudi0 (hetechtewerk.studio) waar ik ooit mijn stage liep, maar ik had nog geen idee hoe. En ja hoor: halverwege het jaar vroegen ze of het me leuk leek samen te werken aan een mooie campagne! Voor Vrijbuiter, een grote outdoorwinkel, wilden we iedereen laten zien dat, nu lange reizen niet mogelijk waren, in Nederland ook genoeg te ontdekken valt. Het resultaat: Expeditie Vrijbuiter.

Op expeditie in Nederland

De hele zomer en najaar mooie plekken ontdekt, nieuwe mensen ontmoet en mooie verhalen geschreven, die je hier na kunt lezen. Het is nog even afwachten of er voor mij een vervolg komt, maar achter de schermen wordt er in ieder geval hard door gewerkt. Houd ze dus vooral in de gaten en wellicht zie je mij dan ook weer voorbij komen!

 1. Duurzame Jonge 100

Geheel onverwachts mocht ik mezelf dit jaar ook ineens één van duurzaamste jonge koplopers van Nederland noemen! De Duurzame Jonge 100 geeft een overzicht van jonge mensen onder 32 jaar die aantonen dat een duurzame toekomst nu al mogelijk is. Uit honderden inzendingen kiest een 10 koppige jury de 100 meest inspirerende jonge koplopers en ik zat er bij! De jury oordeelde dat mijn inzet om zoveel mogelijk mensen te inspireren om beter met de natuur om te gaan én mijn werk voor IVN Natuureducatie genoeg was om mij te de Duurzame Jonge 100 te rekenen en daar ben ik bijzonder trots op.

Benieuwd waarom ik precies op de lijst ben beland? Je lees het op de site van DJ100:
https://dj100.nl/dylan-haanappel/

 1. Live met BuitenBriefje

Net als fitter worden was dit zo’n idee dat er al jaren was, maar waar ik maar niet aan toe kwam. Tot vorig jaar! Ik ging live met BuitenBriefje, een nieuwsbrief over buiten zijn en buiten leven. Zes keer per jaar exclusieve, persoonlijke verhalen van onderweg en tips voor de meest bijzondere buitenplekjes in je mailbox! In 2020 kwamen er maar liefst bij 160 abonnees en de lijst blijft groeien. Ik vind het echt geweldig om zoveel mensen met mijn verhalen te mogen inspireren.

Wil je ook BuitenBriefje ontvangen? Inschrijven kan heel eenvoudig hieronder en je ontvangt ‘m zes keer per jaar in je mailbox.

 1. Studieschuld afgelost

Halverwege 2020 had ik nog een extra feestje te vieren: ik deed mijn laatste betaling aan DUO en loste daarmee mijn gehele studieschuld officieel af! Wat een opluchting! Ik weet dat voor velen een studieschuld geen enkel probleem is en ze het liefst zo langzaam mogelijk afbetalen, maar voor mij was het een continue zorg. Ik heb altijd geleerd om geen geld uit te geven dat ik niet heb en een studieschuld staat daar haaks op. Daarom ging elke extra euro die binnen kwam naar DUO en zo kon ik in slechts anderhalf jaar mijn schuld aflossen. Heerlijk!

Benieuwd wat mijn schuld was en hoe ik dat in zo’n korte tijd afloste? Ik schreef er een uitgebreide blog over, die lees je hier:

Snel je studieschuld aflossen: zo deed ik het binnen 1,5 jaar

 1. De Kampioen van de ANWB

Misschien is het wel het kortste telefonische interview dat ik ooit heb gegeven, maar mijn verschijning in de Kampioen was toch wel één van de hoogtepunten van 2020 voor dylangaatnaarbuiten.nl. In de juli editie van hun ledenblad heeft de ANWB mij uitgeroepen tot “Onze Kampioen”, een rubriek over mensen die zich inzetten voor een betere wereld. Nu doe ik wel vaker interviews, maar het bereik van de ANWB is bijzonder groot en zorgde voor een enorme groei van mijn site. Leuk extraatje: het maken van de foto voor bij het artikel duurde veel langer dan het interview zelf. In een uitgebreide fotosessie legde de fotograaf mij vast in het Haagse groen, alsof ik net uit de bosjes kruip. Ik zal het niet zo snel nog een keer doen, maar het was wel hilarisch!

Kampioen in de ANWB

 1. Mijn eerste podcast

Sinds ik in 2011 podcasts ontdekte leek het me al geweldig om een keer zelf aan te schuiven. Die wens werd de laatste jaren alleen maar groter. De interviews die ik steeds vaker deed vertelden slechts een deel van het verhaal en maakte het bovendien vaak veel rooskleuriger dan de werkelijkheid. En toen namen Ramon Roelofs (beter bekend als DJ Charly Lownoise) en Lotte van Santen ineens contact mij op! Of het me leuk leek om te gast te zijn bij de podcast Alles Op Tafel en in alle openheid te komen praten over mijn reis. Dat was echt geweldig om te doen en smaakte naar meer!

Achteraf realiseerde ik me wel dat ik bepaalde dingen alsnog niet heb uitgesproken en daar kan ik dan van balen. Hoe depressiviteit een grote rol heeft gespeeld in mijn reis en hoe het me gevormd heeft tot wie ik ben, bijvoorbeeld. Het is bizar hoe bepaalde antwoorden er zo zitten ingebakken en ik sommige onderwerpen zo heb afgeschermd dat ik ze, zelfs op momenten dat ze bespreekbaar zijn, over het hoofd zie. Een mooie ontdekking en wellicht volgt er ooit een kans om het alsnog bespreekbaar te maken.

 1. Nieuwe liefde gevonden

2020 was ook het jaar dat ik een nieuwe liefde vond: boulderen. Boulderen is klimmen op lage muren en korte routes, zonder dat je er touwen voor nodig hebt. Toen ik als tiener werkte bij de Uithof in Den Haag had ik het wel eens geprobeerd, maar ik voelde me daar nooit echt thuis. Bovendien was de ons-kent-ons sfeer voor mij genoeg reden om me er niet verder in te verdiepen. Toen ik vorig jaar een bezoek bracht aan een nieuwe boulderhal in Den Haag, de Campus, sloeg de vlam over. Het puzzelen om de juiste route te vinden, de fysieke uitdaging en het merkbaar beter worden aan de muur geeft me zoveel energie en het voelt echt als een passie. Bovendien is het één van de weinige sporten die ik leuk vind om zowel alleen te doen als samen met vrienden. Met de kerst heb ik mezelf een jaarabonnement cadeau gedaan en ik kan niet wachten tot de boulderhallen weer open zijn.

 1. Alcoholvrij

Niet echt één specifiek moment, maar wel een enorme verandering: ik stopte met alcohol drinken. Tijdens de nieuwjaar wisseling van 2019-2020 was ik bij vrienden en terwijl iedereen aan het eind van de avond kacheltje lam was, was er één iemand nog helemaal nuchter. Hij was anderhalf jaar geleden gestopt met drinken en mistte er niets aan. Ik raakte geïnspireerd en bedacht me het een maandje uit te proberen. Voor ik het wist was het alweer december en had ik een jaar niet gedronken. Althans, op een enkel feestig biertje en een glaasje whisky na, maar meer dan 10 glazen zijn het niet geweest. Binnenkort schrijf ik er een blog over, dus mocht je willen weten hoe dat was, wat het met me deed en of ik het vol ga houden: houd de website in de gaten!

 1. Eerste inkomsten van de blog

Ook voor dylangaatnaarbuiten.nl was het een mooi jaar. Het aantal lezers verdubbelde ten opzichte van 2019 en leverde voor het eerst inkomsten op! Nu is geld verdienen helemaal niet het doel van deze site, ik schrijf graag en vind het geweldig om zoveel mensen te mogen inspireren. Maar, het kost me wel steeds meer tijd én het kost geld. Dit jaar zijn de tarieven van mijn hostingspakket bijna verdubbeld en ook het onderhoud aan de site kost een hoop tijd en geld. Het is dan ook geweldig dat er langzaam wat inkomsten zijn! Het gaat niet om grote bedragen, maar elke euro helpt en motiveert bovendien enorm.

Lees je mijn verhalen nou met veel plezier en zou je mij en op een hele makkelijke manier willen steunen? Surf dan via mijn site naar bol.com voor al je online bestellingen, boek een natuurhuisje via één van mijn blogs of deel simpelweg één van mijn verhalen met vrienden.

 1. Besloten naar de natuur te verhuizen

Als laatste een moment dat eigenlijk nog in de toekomst ligt, maar in 2020 hakten Marije en ik een knoop door: we gaan weer de stad uit! We hebben allebei behoefte aan meer rust en ruimte, en we willen heel graag een middenweg vinden tussen ons leven in de stad en de enorme rust van ons jaar in het boswachtershuisje in Bloemendaal. Het komende jaar staat dan ook helemaal in het teken van de woningjacht, maar het feit dat we dit besluit hebben genomen lucht al enorm op. Op naar een (nog) meer buiten zijn!

Op naar een nog mooier 2021

Dat waren ze: mijn 11 mooiste momenten van 2020. Toen ik begon met dit lijstje was ik bang dat ik niet verder zou komen dan één of twee moment, maar terwijl ik aan het schrijven was werd de lijst langer en langer. Uiteindelijk zijn niet eens alle momenten in de lijst terecht gekomen, wat mij eigenlijk zegt dat 2020 ondanks alles toch best een mooi jaar is geweest.

Voor komend jaar staan er ook alweer mooie plannen op de agenda, waaronder het kopen van een huis, mijn leven aanpassen aan het Slow Living-concept en heel misschien wel een trip naar Australië. Maar voor ik daar meer over vertel, ben ik benieuwd hoe jouw jaar is geweest en of je, als je er over na denkt, misschien ook wel meer mooie momenten hebt gehad dan je in eerste instantie denkt. Daarom aan iedereen de vraag:

Wat waren jouw drie mooiste momenten van 2020?

Laat je antwoord achter in een reactie hieronder en wellicht inspireren we elkaar om op een andere, mooie manier naar 2020 terug te kijken!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.