Master of Science Environmental Sciences

Mijn diploma en wat dat voor mij betekent

Afgelopen vrijdag was ik even niet buiten. Mijn buitenkleding kon eindelijk in de was, want die had ik voor een dag ingewisseld voor m’n pak. In het prachtige academiegebouw van de Utrecht University ontving ik namelijk mijn masterdiploma!

Master of Science. Het is heel wat, en toch ook weer niet. Het is vooral een heel mooi papiertje dat bewijst dat ik wetenschappelijk onderzoek kan doen. Maar meer nog bevestigt het voor mij de uitspraak “waar een wil is, is een weg”. Toen ik namelijk tijdens mijn bachelor aan de Willem de Kooning Academy voor het eerst aanklopte bij de universiteit, toen nog de Universiteit Leiden, moet men gedacht hebben: “wat komt die gast hier doen?”. Want wie maakt er nou de stap van grafisch vormgeving naar de natuurwetenschap?

Nou, ik dus. Ik was op zoek, naar wat ik echt wilde, naar waar ik blij van werd. En al snel bleek dat de natuur te zijn. Maar een tweede bachelor, dat is niet te betalen! En dus koos ik voor de omweg: een master duurzaamheid / natuurwetenschappen. Een master waarin het mogelijk was om meer te leren van ecosystemen, ecologische processen en zelfs praktisch natuurbeheer. En daar wilde ik meer van weten!

Zo geschiedde. Ik deed als student onderzoek naar het eetgedrag van de wisenten in het Kraansvlak en ging daarna plots aan het werk als onderzoeksmedewerker bij diezelfde wisenten. Ondertussen volgde ik cursussen op het gebied van veldecologie, kettingzagen en natuurbeheer. Ik liep mee met boomverzorgers, boswachters en biologen, en wist steeds beter wat ik wilde. Eind 2017 kreeg ik de kans om me bij PWN 9 maanden onder te dompelen in de natuur in de duinen en het beheer van damherten. En de vruchten van al die ontwikkelingen, die plukte ik vrijdag met het ophalen van mijn diploma.

Dat diploma, dat voornamelijk staat voor wetenschappelijk onderzoek, maar voor mij nog meer staat voor een reis richting natuur, natuurbeheer en ecologie. Een reis die ik nooit had kunnen doorlopen zonder de creatieve handvatten van de kunstacademie en het doorzettingsvermogen en zelfreflectie dat ik daar heb meegekregen. Ik heb mijn passie gevonden en geheel op mijn manier.

Het het dan niet makkelijker gekund? Had ik niet gewoon bos en natuurbeheer kunnen studeren? Absoluut, had ik dit alles van te voren geweten. Maar dat deed ik niet en dus moest het anders. Omslachtig en met heel veel zijwegen, maar wel zo dat ik 100% zeker weet dat dit is waar ik blij van word. Ik had het echt niet anders gewild.

En dus ben ik trots. Niet zozeer omdat ik nu een “Master of Science” ben, maar omdat ik weet wat ik wil en wat ik écht belangrijk vind. Het is tijd om mijn handen vies te maken en mijn bijdrage te leveren aan de Nederlandse natuur. Of ik dat als boswachter, boomverzorger of ecoloog ga doen, dat zal de tijd leren. Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in!

Benieuwd naar wat ik de komende tijd allemaal mee maak of nieuwsgierig naar details van de afgelopen jaren? Aarzel niet en stuur me gewoon een berichtje. Dat kan het makkelijkst via contactformulier.

13 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Bertie
  — 6 jaar geleden

  Te laat, toch gefeliciteerd.
  Ik bewonder je doorzettingsvermogen.

  Beantwoorden
 • Marylou
  — 6 jaar geleden

  Dikke proficiat. met je diploma.Ik denk dat je met deze studie thuis gekomen bent.De natuur lonkt naar je.

  Beantwoorden
 • Yousra Yasmine
  — 6 jaar geleden

  Wauw wag super goed! Gefeliciteerd met je diploma! Super gaaf dat je van grafisch vormgever bent geswicht naar natuur wetenschap.
  Mooie woorden: waar een wil is, is een weg. Je verhaal is super inspirerend!
  Ik deed eerst mavo en iedereen vond het maar gek dat ik zei dat ik naar de universiteit wilde. Nu zit ik in 5 havo en heb ik me ingeschreven om na mijn examen vwo te gaan doen. ????

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 6 jaar geleden

   Dankjewel voor het mooie compliment! En jeetje, wat een doorzetter ben jij. Erg mooi om te lezen, je laat al die mensen maar mooi zien dat het wel kan! Heel veel succes en ik ga je weg volgen.

   Beantwoorden
 • Rosko
  — 6 jaar geleden

  Congratulations Dylan. Beautiful article!! Hopefully we shall find the time to spend more time together outside! and in the trees.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 6 jaar geleden

   Thanks so much dude, couldn’t have done it without your contagious enthusiasm! And yeah for more R&D-time outside!

   Beantwoorden
 • AnneMarie
  — 6 jaar geleden

  Vannharte gefeliciteerd met het behalen van je Masters diploma.
  Ik ben benieuwd wat de volgende stappen zullen zijn maar alleen binnen zitten zal lastif worden als ik het goed begrijp.
  Er komt vast een spannend vervolg.

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 6 jaar geleden

   Hartstikke bedankt! Op naar nog meer tijd buiten doorbrengen! Ik blijf updaten via de site, dus dat vervolg komt er sowieso.

   Beantwoorden
 • Berna
  — 6 jaar geleden

  Gefeliciteerd Dylan, een passende plaats voor zo’n prachtige bekroning. Ik bewonder je drive. Geniet er ook erg van. dank voor het delen <3

  Beantwoorden
 • Cecile
  — 6 jaar geleden

  van harte gefeliciteerd met je masters diploma. Ik hoop dat je met die opleiding toch noh buiten kan komen voor je werk en dat het geen beleidsbaan binnen wordt.
  m vr
  gr
  Cécile

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.