12 feb Mijn doelen voor 2021 en de tools die me daarbij helpen
Begin dit jaar keek ik terug op mijn mooiste momenten van 2020 en realiseerde me dat ik die energie dit jaar vast wil houden. Goede voornemens heb ik meestal niet, maar de laatste jaren breng ik wel meer focus aan in mijn leven. Soms zijn dat algemene veranderingen, soms heel concrete doelen. Met de onzekerheid van deze tijd voelde het goed om voor 2021 een aantal heel concrete doelen op te stellen. Niet om mezelf tot dingen te verplichten, maar om ergens naar toe te werken.
Doel #1: Fitter worden
Bovenaan staat mijn doel om fitter te worden. Vorig jaar maakte ik een goede start door beter te gaan eten en vaker te sporten. Ik viel 8 kg af en voelde me al een stuk fitter. De komende maanden wil ik mijn conditie verder opbouwen en sterker worden. Ik heb een enorme passie gevonden in het boulderen en mijn oude liefde voor hardlopen komt langzaam terug. Om meer focus aan te brengen en motivatie te houden in de lockdown(s) heb ik voor dit jaar een aantal concrete doelen voor ogen.
Aan het eind van 2021:
- weeg ik tussen de 78 en 80 kg;
- kan ik 15 rustige, non-assisted pull-ups;
- ren ik een halve marathon;
- klim ik 6c boulders.
Tools die ik daarvoor gebruik:
Om deze doelen te halen zet ik steeds kleine tussendoelen. Via de app Strava houd ik bijvoorbeeld mijn kilometers bij, zowel voor hardlopen als fietsen. Binnenkort hoop ik bovendien een Fitbit Charge 4 aan te schaffen. Deze koppel ik aan Strava, zodat ik nog beter inzicht heb in mijn trainingen. Daarnaast heb ik vorig jaar de draadloze sport oordopjes JBL Under Armour Flash gekocht: een gamechanger! Geen kabels meer die in de weg hangen, prachtig geluid en net even die extra motivatie om door te gaan.
Doel #2: Bewuster met mijn tijd om gaan
Hoewel ik helemaal opleef als ik buiten ben, vind ik mezelf vaak op de bank vastgekleefd aan een scherm. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het is geen bewuste keus. De telefoon pak ik vaak uit automatisme op en die ene video worden er vaak tien. Dit jaar begon ik daarom bewust met minder schermtijd, oa. door 24 uur compleet offline door te brengen. De rust die me dat opleverde wil ik vast houden en een plekje geven in mijn routine.
Aan het eind van 2021:
- is mijn gemiddelde schermtijd per dag minder dan één uur;
- mediteer ik elke doordeweekse dag minimaal 10 minuten;
- neem ik de tijd om te koken = bestellen we maximaal 1 keer per maand eten;
- heb ik een afsluitingsritueel om de werkdag goed achter me te laten.
Tools die ik daarvoor gebruik:
Mijn iPhone houdt, heel confronterend, mijn schermtijd automatisch bij. Voor het mediteren gebruik ik de app Headspace. Misschien lukt het me op termijn te mediteren zonder begeleiding, maar voor nu vind ik de stem van Andy erg fijn! Daarnaast heb ik begin dit jaar mezelf de Sony WH-1000XM3 kado gedaan. Deze noise canceling headphones schijnen één van de beste op de markt te zijn en ik ben er helemaal weg van. Met een rustig muziekje kan ik me enorm goed focussen op werk en voor het mediteren werkt het fantastisch. Soms heb ik bovendien behoefte om even in mijn eigen wereld te verdwijnen. Koptelefoon op en weg is Dylan! Het is wel even investeren, maar ik vind het ’t dubbel en dwars waard.
Doel #3: Eerste stappen richting financiële onafhankelijkheid
Een aantal jaar terug las ik voor het eerst over financiële onafhankelijkheid. Er ging een wereld voor me open! Geld heeft altijd een (te) grote rol gespeeld in mijn leven en is vaak een bron van zorgen. Het idee van een leven zonder die zorg: dat is een grote droom. Maar het duurde even voor ik écht door had wat financiële onafhankelijkheid in houdt. In het kort ben je financieel onafhankelijk als je geen geld meer hoeft te verdienen om het leven dat je leidt te kunnen bekostigen. Voor mij betekent dat twee dingen: minder geld uitgeven en meer sparen. De grootste verandering dit jaar: huur inruilen voor het afbetalen (sparen!) van een koopwoning.
Aan het eind van 2021:
- hebben we een huis gekocht;
- heb ik mijn uitgaven met 10% verlaagd;
- is mijn passieve inkomen 100 euro per maand;
- beleg ik 300 euro per maand.
Tools die ik daarvoor gebruik:
Sinds een jaar of drie houd ik mijn maandelijks inkomsten en uitgaven bij in een simpele Excel tabel. Daarin heb ik ook opgeschreven hoeveel ik kan sparen en beleggen. Dit geld gaat elke maand trouw naar de juiste rekeningen en daar kom ik niet meer aan. Een aantal keren per jaar controleer ik of deze “begroting” nog klopt of bijgesteld moet worden. Beleggen doe ik met de app Peaks (gebruik de code JOHANH4TT voor 5 euro start-tegoed) en via BUX Zero. Dit zijn allebei erg overzichtelijke apps die beleggen makkelijk maken. Weet wel dat je met beleggen risico neemt en je een deel van je inleg kúnt verliezen.
Deze drie doelen zullen mijn rode lijn voor 2021 zijn. Uiteraard heb ik nog veel meer doelen in mijn hoofd, maar voor nu is dit een fijne start en focus. Heb jij doelen voor dit jaar? Of heb je misschien nog bruikbare tips voor mij om bovenstaande doelen te behalen? Laat het me weten in de reacties hieronder!
In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze links een product koopt, krijg ik daar een klein percentage van. Dat kost jou niets extra’s en het helpt mij om dylangaatnaarbuiten.nl te blijven onderhouden.
Een ex-pessimist, altijd druk en pas 32. Ik ben verslaafd aan het opdoen en delen van kennis. Ooit was ik surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Je leest hier meer over mij en mijn reis naar een leven in de buitenlucht.
No Comments