Natuurgeluiden in een app

Mindfulness met de app Wildfulness 2 (review)

We zijn allemaal steeds drukker, moeten meer keuzes maken dan ooit en staan blootgesteld aan een onwerkelijke hoeveelheid prikkels. Vrijwel iedereen heeft behoefte aan meer rust. Yoga, meditatie en mindfulness zijn tools die daarbij kunnen helpen, maar dat is niet altijd even makkelijk. Een goede wandeling door de natuur wil ook wel helpen. Met typisch Nederlands weer is dat echter niet altijd voor iedereen weggelegd. Een alternatief is dan om de natuur, en de rust die daar bij hoort, naar binnen te halen. Bijvoorbeeld door het luisteren van mijn favoriete outdoor podcasts, of door een app zoals Wildfulness 2. Op aanvraag van de makers testte ik de nieuwste natuurgeluiden app.

De app Wildfulness 2 – Natuurgeluiden

De app is in feite een toegankelijke instap tot mindfulness. Door middel van heerlijke natuurgeluiden waan je je in het bos, inclusief vogelgeluiden en ritselende blaadjes. Met een timer kun je jezelf verplichten een paar minuten niets anders te doen dan te luisteren. De nieuwste versie, Wildfulness 2, biedt ook de mogelijkheid om een begeleidde ademhalingsoefening te doen. Allemaal kleine stapjes richting iets meer rust.

Wildfulness 2 app testen

Wildfulness 2 is gemaakt voor iOS en is gratis te downloaden in de app store. De gratis versie biedt 1 “landschap” en de begeleidde ademhalingsoefening. Voor €4,49 koop je echter het uitbreidingspakket en krijg je 11 extra landschappen. 

Eerste indruk

De app is eenvoudig te installeren, het uitbreidingspakket was vlot gedownload en een gebruiksaanwijzing is niet nodig. De interface is heel eenvoudig en de app is snel doorgrond. Het beperkt aantal functies werkt hier natuurlijk goed aan mee. Maar bovenal ziet de app er schitterend uit! 

 

Natuurgeluiden app wildfulness 2 illustraties

De illustraties van de maakster zijn gestileerd, uniek en stralen een enorme hoeveelheid rust uit. Bij elk landschap horen andere natuurgeluiden en daarmee ook een andere illustratie. Hierdoor is de app visueel aantrekkelijk en afwisselend, maar het blijft in één mooie stijl.

Ervaringen

Na de eerste indruk begint natuurlijk het testen. Het gebruik bleek inderdaad zo eenvoudig als gedacht. Met één klik selecteer je een thema, een landschap, en de natuurgeluiden beginnen direct met spelen. Nog een klik en je kunt een timer instellen. 

Ik had mij voorgenomen om na een grondige eerste test elke dag minimaal 5 minuten de tijd te nemen om even te ontspannen. De eerste week lukte dat prima en het resultaat was een heerlijke rust. Elke dag een ander landschap, met geluiden die paste bij mijn humeur of energie niveau. In een week tijd luisterde ik naar een roffelende specht, regen in het bos met lichte onweer en zingende vogels. Ik zette regelmatig de timer aan en bleef luisteren tot de teller op nul stond. Die verplichting maakte mij direct rustiger: het waren maar een paar minuten en ik kan volledig focussen op het luisteren.

Waar ik enthousiast begon, zakte het gebruik na de eerste week snel weg. Ik vergat in de drukte vaak even stil te zitten en de app aan te knallen. Nou is dat natuurlijk ook net waar de app voor is gemaakt, dus ik moest mezelf simpelweg af en toe herinneren even mijn oordopjes in te doen en de app te openen. Het effect was telkens direct merkbaar: rustiger, minder stress en meer overzicht. En vooral een blijere ik!

Rustiger worden door Wildfulness 2

Bij sommige landschappen werd ik als vogelaar wel wat afgeleid. Al snel ging ik goed naar de vogel geluiden luisteren: welke vogel is het, hoeveel zijn het er? En dan merkte ik de herhaling in de geluiden wat vaker op. Dat leidde mij af, maar voor gemiddelde gebruiker zal dit niet snel ter sprake zijn. Bovendien nam ik het als een aanknopingspunt om te gaan mediteren: de geluiden laten voor wat ze zijn en weer terug te gaan naar mijn ademhaling.

De laatste test zat dan ook in de begeleidde ademhalingsoefening en dat kan ik in 1 woord samenvatten: fantastisch! Op je scherm verschijnt een cirkel die langzaam groter en kleiner wordt. Het is de bedoeling dat je inademt bij het groter worden en uitademt als de cirkel kleiner wordt. De eerste paar keer staat dit er ook bij, later verdwijnt de tekst. Het simpele ritme neem je snel over en voor je het weet heb je een minuut puur op je ademhaling gefocust. En dat is zoveel ontspannender dan je je kan voorstellen!

Conclusie

Wellicht is het je al opgevallen, maar ik ben enthousiast. Wildfulness 2 is een fijne app om even een stapje terug te doen en tot rust te komen. Het is een zeer toegankelijke manier om iets (meer) met mindfulness te gaan doen. De begeleidde ademhalingsoefening is simpel, maar erg effectief. De mogelijkheid om daarnaast verschillende geluiden aan te zetten en een timer in te stellen zijn super fijn. Geen onnodige poespas, een schitterend ontwerp en bijzonder eenvoudig om te gebruiken. Al met al een dikke aanrader, en in mijn ogen de beperkte kosten van het uitbreidingspakket meer dan waard! Maar eerst lekker testen in zijn basis, dan kun je altijd later nog besluiten uit te breiden. Veel luisterplezier!

Meer info vind je op de website van Wildfulness en voor vragen kun je hieronder een comment achter laten!

Ik vind het belangrijk om volledig transparant te zijn naar jullie, de lezer. Om de app in z’n volledigheid te kunnen testen heb ik het uitbreidingspakket gratis mogen downloaden. Er staat geen financiële vergoeding tegenover mijn review of de links in de blog. Deze review is mijn oprechte mening en is op geen enkele manier beïnvloed door de makers.

14 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Skincarebynaomi
  — 5 jaar geleden

  Ik kende deze app al, maar ik vind het echt een super app. Ik gebruik hem vaak als ik gestrest ben en wil gaan slapen

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Leuk om te horen dat ‘ie goed bevalt! Klinkt inderdaad als een goede toepassing. Gebruik je ‘m vaak?

   Beantwoorden
 • Stefaan De Winter
  — 5 jaar geleden

  ik ga de app installeren en vanavond is proberen terwijl ik languit in bad lig. effe tot mezelf komen.

  Beantwoorden
 • Marleen
  — 5 jaar geleden

  Heel fijn om te doen, vooral in n wereld als deze!

  Beantwoorden
 • Lianne - geendierenindekeuken
  — 5 jaar geleden

  wat grappig dat je als vogelaar werd afgeleid :’) ik probeer wel eens zo’n app, maar stop er vaak alweer snel mee…

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Haha ja, iets teveel focus op de details dan.. Ik heb de neiging ook wel om er snel mee te stoppen, maar het is vaak wel heel fijn…

   Beantwoorden
 • Manon
  — 5 jaar geleden

  Ik zag ‘m staan in de appstore, maar zulke apps doen niet zoveel voor mij. Ik heb het een tijd geprobeerd ooit, maar het focussen op ademhaling werkt averechts helaas.

  Beantwoorden
 • Amy
  — 5 jaar geleden

  Ik houd het allermeest van gewoon zelf in de buitenlucht zijn, maar dit is een hele mooie manier om de natuur een beetje naar binnen te halen. Zal het eens gaan proberen, misschien is het ook wat voor mij..

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 5 jaar geleden

   Absoluut, buiten zijn is het allerfijnst! Maar als aanvulling wel een fijne toevoeging, ben benieuwd wat je er van vindt!

   Beantwoorden
 • Danielle
  — 5 jaar geleden

  Wat een goede tip ! Ik ga de app zeker eens testen of het ook wat voor mij is.

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.