Eigen natuurfoto op hout gedrukt

Natuur aan de muur met fotoophout.nl (review)

Over de jaren heen heb ik een waar archief aan natuurfoto’s bij elkaar geschoten. Na onze verhuizing naar de stad werd het tijd om in mijn verzameling te duiken en met een aantal grote afdrukken de natuur in huis te halen. De juiste foto’s selecteren is één, maar waar druk je ze dan op af? Ingelijste posters, canvas, aluminium, het kan allemaal. Ik was vooral nieuwsgierig naar het afdrukken van een foto op hout en testte dit product van FotoCadeau.

Het bestelproces

Het bestelproces was bijzonder eenvoudig. Bij de start van het bestellen selecteer je een foto van je computer. De foto laadt vrijwel gelijk in en verschijnt als preview op hout in beeld. De preview geeft duidelijk weer hoe dit er uit komt te zien.

Dan is het tijd om de afdruk voor te bereiden. Je kies een formaat en kunt de afbeelding eventueel bijsnijden. Daarnaast kies je het gewenste materiaal: planken voor binnen, planken voor buiten, steigerhout of houtplaat. Ik koos voor de 60×80 afdruk op planken voor binnen. Leuk om te weten: je kunt zelf bepalen of de planken horizontaal of verticaal worden geplaatst. Mocht je tekst aan de afdruk willen toevoegen kan dat ook, daar heb ik niet voor gekozen.

Nadat je de keus hebt gemaakt voor het juiste materiaal kun je nog enkele aanvullende opties kiezen. Ik koos voor het ophangsysteem en een whitewash behandeling. Dit laatste zorgt volgens de aanbieder voor fellere kleuren en voorkomt dat witte delen van de foto houtkleur worden. Je kunt ook nog kiezen voor een professionele fotocontrole en beperkte fotobewerkingen. Daarna is het een kwestie van doorklikken en afrekenen, en de afdruk is besteld.

Eerste indruk

Hoewel de afdruk snel was verstuurd, duurde het even voor ik de afdruk werkelijk aan de muur had hangen. Niet omdat de verzending er lang over deed, maar het pakket was bij de buren afgeleverd en wij waren steeds te laat thuis om het op te halen. Na iets meer dan een week na bestellen had ik de doos in huis. De afdruk was goed ingepakt. Geen overtollig materiaalgebruik, maar wel voldoende bescherming om het product voldoende te beschermen.

Om eerlijk te zijn had ik geen hoge verwachtingen van de afdruk. Als grafisch vormgever heb ik bij heel wat drukkers werk verpest zien worden door slechte druktechnieken en foutieve instellingen. En dan ging het meestal om het veel simpelere drukken op papier. Bovendien heb ik bewust gekozen voor een foto met veel detail en moeilijke kleuren. De foto van het noorderlicht heb ik genomen tijdens onze reis door Noorwegen. Het groene licht loopt geleidelijk over in de donkere, blauwe lucht. De witte bergen steken daar scherp bij af en de lucht is gevuld met honderden kleine sterren. Hoewel de foto ’s nachts is genomen was de hoeveelheid ruis minimaal. Met nabewerken was de ruis vrijwel compleet verdwenen en ik was benieuwd hoe dit op het resultaat zou uitkomen.

Natuurfoto aan de muur

Bij het uitpakken van de afdruk was ik direct onder de indruk. De kleuren ogen echt en komen goed overeen met het beeld op de computer. De foto is scherp en zelfs de kleine sterren zijn goed zichtbaar! Het wit van de bergen is inderdaad écht wit, zoals beloofd bij de whitewash-optie. Er is echter wel enige ruis te zien, meer dan in het origineel over is gebleven. Dit is echter niet zo gek, bij een foto van 60×80 en dat op een bijzonder materiaal. Bovendien hang ik zelf nog net niet met een loep boven de afdruk, de gemiddelde koper zal zich hier totaal niet aan storen.

Mijn grootste zorg van een foto op hout was eigenlijk het gebruik van “losse” planken, waardoor de afdruk als het ware bestaat uit 8 verticale delen. Die zorg is echter totaal ongegrond gebleken. De foto loopt netjes door en het stoort totaal niet dat het niet één houtplaat is. Daarbij vergroot het ook het hout-gevoel van de afdruk. Hoewel de whitewash de meeste houtnerven en oneffenheden verbergt, blijft wel een lichte houtstructuur zichtbaar. Mocht je liever een geheel gladde afdruk hebben kun je bijvoorbeeld kiezen voor een foto op forex.

Lange termijn

Over de lange termijn kan ik weinig zeggen, want de afdruk hangt pas net. Het ophangsysteem is erg simpel en het zou mij verbazen als dit stuk zou gaan. De afdruk hangt in de woonkamer boven de bank, waar elke ochtend wel wat direct zonlicht op staat. De tijd zal leren of de kleuren goed blijven of dat de zon de afdruk gaat vervagen. Het gaat immers om een foto op hout. Tot die tijd genieten wij in ieder geval van het extra beetje natuur aan de muur.

Houten afdruk aan de muur

Mocht je nu zelf ook een beetje natuur in huis willen halen, maar niet een archief aan natuurfoto’s hebben om af te laten drukken, dan raad ik je aan om hier een kijkje te nemen. Voor een klein bedrag heb je al een bijzondere natuurfoto die je kunt laten drukken zoals jij het wilt!

Ik vind het belangrijk om volledig transparant te zijn naar jullie, de lezer. Om dit product te kunnen testen heb ik de afdruk gratis ontvangen. Er staat geen financiële vergoeding tegenover mijn review of de links in de blog. Deze review is mijn oprechte mening en is op geen enkele manier beïnvloed door de makers.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.