SUPpen met een bruinvis in Den Haag

Natuurmoment #3: Ontmoeting met een jonge bruinvis

Maandenlang heb ik moeten wachten. Op het lenteweer, op een kleine opwarming van het water en op de energie om eindelijk weer de zee in te duiken. Vorige week vrijdag was het eindelijk zo ver. Mijn agenda was leeg en de heerlijke voorjaarszon maakte het onmogelijk de zee nog langer te negeren.

De dag van de ontmoeting

‘S ochtends had ik moeite om de dag te starten. Ik had een stressvolle week achter de rug en was eigenlijk van plan om in mijn eentje mijn hoofd leeg te gaan klimmen in de boulderhal. Toen Koen mij appte om samen naar buiten te gaan was ik wat terughoudend, maar ik besefte me al snel dat een paar uurtjes in de zon mij veel meer goeds zou doen. Even de knop om en gaan!

En dan gaat het meestal snel. Van de bank af, surfpak aan, SUP uit de kast en hop, de fiets op. Of de auto in, in dit geval. Eenmaal op het strand van Scheveningen staat Koen al te wachten. Hoewel de zon nog schijnt, zien we een flink pak zeemist onze kant op komen. Gelukkig zijn we allebei eigenwijs genoeg om écht niet meer om te keren. We zijn er nu eenmaal en dan gaan we het water op ook. Na een flinke warming-up, de SUP’s moeten toch echt worden opgepompt, lopen we de haven in, het water op.

Leestip: Koen nam mij ook mee naar de Ardennen, op een heel bijzondere trip

In de haven is het water bijzonder vlak, maar bij de uitmonding komen de golfjes van alle kanten. Terwijl we ons oriënteren hebben we wat moeite om te blijven staan. De stroming is veel sterker dan gedacht en de zeemist maakt het moeilijk vooruit te kijken. Gelukkig gaat alles goed en vertrekken we richting 1e boei. De boeien vertellen schippers waar wel en niet te varen, en zijn voor ons een goed ijkpunt van waar we zijn. Aangekomen bij de boei nemen we even de tijd om te navigeren; welke kant willen we op.

Een jonge bruinvis in Scheveningen

We besluiten dit keer niet richting pier te gaan, ons gebruikelijke rondje, maar verder de zee op richting de volgende boei. En dan gebeurt het eigenlijk al. Koen denkt iets te zien bewegen aan het wateroppervlak, niet zo ver voor ons. Ik zoek de horizon af, maar de zon komt langzaam door en de reflectie maakt het moeilijk iets te onderscheiden. Als de zon even wegtrekt zie ik ook iets bewegen, zo’n 50 meter voor ons. Al snel trekken we de conclusie dat het een zeehond moet zijn, die zien we hier wel vaker. Maar dan komt ‘ie nog eens boven. En nog eens. En nog eens. En dan zien we het: een rugvin! Dat is geen zeehond, dat is een bruinvis!

Er gaat een schok van adrenaline door mijn lijf, maar snel slik ik mijn enthousiasme in. We nemen allebei diep adem en vertragen onze pas. Volledig in stilte houden we ons oog op het wateroppervlak. De afstand tussen ons en de bruinvis wordt steeds kleiner, hij komt onze kant op gezwommen. Heel even ben ik ‘m kwijt, maar dan duikt ‘ie als een nieuwsgierige aagje weer op. Vlak achter mijn plank, op nog geen 3 meter afstand! Het is nog een jong dier, waarschijnlijk op zoek naar eten. Nog nooit eerder heb ik een bruinvis van zo dichtbij in het wild gezien, laat staan vanaf een surfplank!

Een minuut later verdwijnt de bruinvis uit ons zicht en we proberen ons te herpakken. We zijn er allebei stil van en besluiten in volle rust door te pedellen. Twee boeien later nemen we de tijd om bij te komen en draaien dan om. Op de terugweg hebben we de stroming tegen en onze armen beginnen moe te raken. De sterke stroming maakt het onmogelijk terug het havenhoofd in te navigeren, dus we stappen op het strand af. Nog een beetje versuft kijken we of er achter ons in zee nog beweging is en ruimen dan onze spullen op. Wat een beleving, zomaar op een vrijdag. En dat terwijl ik eigenlijk binnen wilde blijven!

“Natuurmomenten” is een nieuwe serie op Dylan gaat naar buiten, te vinden onder Natuur. De afgelopen jaren heb ik regelmatig een mooi natuurmoment in de buitenlucht mee gemaakt, zoals tijdens mijn werk als wisentonderzoeker of op reis naar de Lofoten. Sommige momenten zijn zo speciaal dat ze het verdienen verteld te worden in een apart verhaal. Dat is “natuurmomenten”.

Wil je zelf ook zo’n mooie beleving mee maken? Ga met mij de zee op en we peddelen samen de natuur tegemoet. Meer verhalen lezen? Volg de Facebook of bekijk de blog.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.