
16 mrt Ontdekkingen Februari – 2018
Zeer regelmatig ontdek ik buiten nieuwe pareltjes. Vaak zijn dat (nieuwe) dier- of plantensoorten, maar soms ook verassende landschappen, verstopte meertjes of andere bijzondere plekjes in de buitenlucht. Elke maand deel ik een overzicht van de mooiste of meest bijzondere ontdekkingen op de blog.
Eind januari stapten Marije en ik het vliegtuig in, op weg naar Noorwegen. De eerste week van februari brachten we door in het prachtige noorden en kwamen daar heel veel moois tegen. Hoewel ik heel graag de papegaaiduikers had opgezocht, besloten we het redelijk rustig aan te doen en vooral de directere omgeving te verkennen. En dat was een prima besluit.
De chalet waarin we verbleven, een traditionele Rorbuer, was waanzinnig mooi en rustgevend. Bovendien hadden we het beste plekje van het eiland, met uitzicht op zee en de bergen. Een fotoverslag van de reis volgt heel binnenkort, maar het uitzicht vanuit “ons” huisje moet ik hier toch echt even delen.
Vanuit het huiskamerraam konden we 100-en meeuwen zien, die af kwamen op de vers gevangen vis in de haven. Hoewel ik meeuwen voorheen vooral irritant vond, is het sinds ik vogel-virus heb opgelopen wel heel interessant geworden om ze eens goed te bekijken. Meeuwensoorten vind ik nog wel het moeilijkst om uit elkaar te houden, maar het begint redelijk te komen. Zo zagen we hier in ieder geval zilvermeeuwen, grote mantelmeeuwen en drieteenmeeuwen. Een leuke verassing kwam eigenlijk pas na de reis, want de tussen de meeuwen rustende aalscholvers bleken, na het bestuderen van de foto’s, kuifaalscholvers! Totaal niet opgevallen, hoewel we ons wel afvroegen of ze nou echt zo klein waren of dat het gewoon kwam omdat ze redelijk ver weg zaten.
Ook andere “gewone” soorten zorgden voor leuke ontdekkinkjes. Zo zagen we de tweede dag een tiental huismusjes in de boom zitten die de veren flink uitzette, waarschijnlijk om de kou tegen te gaan. Een boom verder zat een groenlink en de lokale kraai bleek niet zwart zoals bij ons, maar bont. Voor velen reeds bekend, maar voor mij een leuke verassing.
Voor de waanzinnige landschappen, uit de hand gelopen wandelingen en noorderlicht-evaringen moet je ook nog even wachten op het fotoverslag, maar tijdens één excursie gingen we op zoek naar de zeearend. En of we die gezien hebben! Bij het varen richting één van de fjorden zat een zeearend al op ons te wachten. Zodra er verse vis vanaf de boot het water ingegooid werd sloten al snel twee anderen zeearenden aan. Man oh man, wat een indrukwekkende vogels!
Noorwegen zelf had ook nog een aantal mooie verrassingen in petto. Zo vertelde een van onze gidsen dat de meeste naaldbomen er van nature niet voor komen en allemaal zijn aangeplant. Maar ook de stand van de zon was nog verassend. Wist je bijvoorbeeld dat er in de winter weken zonder zonlicht zijn, en in de zomer weken zonder dat de zon verdwijnt? Hoewel we dit weldegelijk wisten voordat we op pad gingen, was het toch bijzonder om het mee te maken. Onderstaande foto is genomen tegen het middaguur, het moment dat de zon het hoogst staat. Je kunt het haast niet geloven als je ziet hoe lang de schaduwen zijn!
Meer foot’s zien van onze trip door de Lofoten, Noorwegen? Inmiddels staat het uitgebreide fotoverslag online, die vind je hier.
Eenmaal terug in Nederland vielen de ontdekkingen wat tegen. Toen een aalscholver in broedkleed de meeste bijzondere waarneming bleef, ben ik eens gaan focussen op nog zo’n “gewone” soort: eenden. Al snel kwam ik er achter dat er weinig gewoons aan is en er echt prachtige beestjes tussen zitten. Zo kwamen we bij het vogelmeer in Nationaal Park Zuid Kennemerland een wintertaling, een grote zaagbek en een aantal brilduikers tegen, en dat in één dag!
Inmiddels is de lente begonnen en keren heel wat soorten weer terug naar ons langzaam warmer wordende landje. De afgelopen twee weken heb ik al heel wat mooie ontdekkingen gedaan en ik vermoed dat maart nog veel meer in petto heeft, dus snel meer.
Nu ben ik wel benieuwd, hoe was jouw februari? Mooie ontdekkingen gedaan? Deel het hieronder in de comments!
Een ex-pessimist, altijd druk en pas 32. Ik ben verslaafd aan het opdoen en delen van kennis. Ooit was ik surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Je leest hier meer over mij en mijn reis naar een leven in de buitenlucht.
Matroos Beek
— 7 jaar geledenIk kijk uit naar het vervolg van Noorwegen. Het is mijn droom om eens naar Noorwegen te gaan… Dit is alvast veelbelovend wat ik hier lees en zie.
Wat ik ontdekte afgelopen maand?
Ik ging op excursie tijdens de ijskoude dagen in het nieuwe natuurgebied waar ik nu notabene in woon, maar dat nog steeds niet af is. De plassen waren bevroren en het was er echt mooi.
De grootste ontdekking deed ik thuis. Er schijnen hier een velduil en meerdere steenuilen in de buurt te zitten. Iedere avond hoor ik in een vast ritme een soort gekrijs, maar welke uil het is/was, daar kwam ik niet achter. Deze week heb ik het geluid dan maar opgenomen en doorgezonden naar een kenner.
Het is… het geblaf van een vos! Wist niet dat het zo klonk, maar nu zal ik het nooit meer vergeten.
De vos komt hier in onze tuinen omdat hier fazanten broeden. Die vliegen dan in paniek de bomen in… Onlangs lag een patrijs doodgebeten hier achter de tuin. Wel jammer…
Groeten uit Breskens
Dylan
— 7 jaar geledenWow, wat gaaf! Was dat waar je het laatst ook over had? Die vossen kunnen inderdaad een gek kabaal maken. Wat een bijzondere ontdekking!