Ontdekkingen week 20 – 2017

Hoewel ik door menig persoon in mijn omgeving al als natuur-nerd wordt bestempeld kan ik nog maar weinig vogels, bomen en ander natuurlijk schoon onderscheiden. Elke week ontdek ik weer eens nieuws en dat schrijf ik meestal in een boekje. Dat boekje raak ik echter weleens kwijt of ik vergeet ‘m mee te nemen. Daarom houd ik het vanaf nu hier bij in een wekelijks ontdekking-dagboek.

Maandag t/m donderdag was ik hele dagen aan het werk, ter voorbereiding van een lang weekend weg. Ik ging namelijk vrijdagochtend richting de Ardennen en moest dus even orde op zaken stellen en zorgen dat de zaak ook zonder mij door zou draaien. Toch ontdekte ik in het mooie Westbroekpark een nieuwe meerkoeten familie! Dat levert overigens ook een spektakel op, want de meeuwen zien die kleintjes wel zitten..

Buizers in overvloed in de Ardennense bossen.

Eenmaal in de Belgische Ardennen gaat het snel. Nog voor aankomst vliegen er twee buizerds over en op de camping leer ik van goede vriend Rosko dat de Els -die daar naast de tenten staat- het enorm goed doet aan de waterkant. Dit exemplaar heeft het echter moeilijk. De boom is hol van binnen en lijkt ooit eens verkeerd te zijn gesnoeid.
Later in de middag horen we plots een hoop kabaal: een aantal kauwen zijn aan de haal met een voor ons onbekend vogeltje. Zelfs met een bioloog, professioneel boomverzorger en toekomst ecoloog in de groep is het vogeltje lang een raadsel. Na lang wikken en wegen, vogelboeken door spitsen en verrekijker na verrekijker is er een conclusie: het zijn Kramsvogels! Deze grote lijster blijkt een ware vechter en beschermt z’n nest fel. Een gratis buitenlucht film, helemaal voor niets.

De vuursalamander gevonden onder een boomstronk

Voor het kampvuur duiken we het bos in, op zoek naar dood hout. Wanneer de auto bijna vol ligt met beuken- en berkenhout loop ik nog een keer het bos in voor een laatste blok hout. Ik heb het stuk al in m’n hand als ik ineens iets geels zie. Heel voorzichtig haal ik blok op zij en verdomd, daar zit een vuursalamander! Later begrijp ik dat deze vrij zeldzaam is en dat we dus iets heel bijzonders tegen het lijf zijn gelopen.
Eenmaal terug op de camping is het even uitrusten en starten we het vuur op. ’s Avonds zien we plots beweging in het water: de Muskusrat is aan het werk. Het blijken er flink wat te zijn, zeker 3 tot 4 en ze zijn flink van formaat, bijna Bever grootte. Overal in de oever zitten gaten waar de dieren in en uit schieten, een prachtig gezicht.

Muskusrat in de Ardennen

De rest van het weekend kayakken, wandelen en chillen we op heel veel mooie plekjes. We zien en horen nog heel veel moois, dus voor de makkelijk alles wat voor mij nieuw was in een overzichtje:

– Kramsvogel
– Muskusrat
– Fitis
– Witte kwikstaart
– Huismus (hoewel zeker niet nieuw, kan ik eindelijk de zang herkennen)
– Winterkoning
– Vuursalamander

Daarnaast heb ik ook weer wat extra’s geleerd over boomsoorten en kan nu zowel de Els als de Beuk beter herkennen. Al met al een heerlijk weekje met een hoop nieuwe ontdekkingen. Op naar nog zo’n week!

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marylou
  — 7 jaar geleden

  Voor je het weet wordt je een natuurkenner.Ben ook altijd zo gelukkig als een kind als ik iets tegenkom dat ik niet ken of nog niet kon fotograferen en kan toevoegen aan mijn natuur foto’s.Deze week was dat de koniginnepagende kolibrievlinder en de muntvlinder.

  Beantwoorden
 • Anoniem
  — 7 jaar geleden

  Voor je het weet wordt je een natuurkenner.Ben ook altijd zo gelukkig als een kind als ik iets tegenkom dat ik niet ken of nog niet kon fotograferen en kan toevoegen aan mijn natuur foto’s.Deze week was dat de koniginnepagende kolibrievlinder en de muntvlinder.

  Beantwoorden
 • D
  — 7 jaar geleden

  Hoi Dylan, ik weet van een huisje met tuin bij mij in de buurt, centrum den haag, dat vrij staat, Het is in de Oude Boomgaardstraat. Wellicht iets voor jullie 😉 Ook komt er 1 particuliere huurwoning BG vrij weet ik toevallig, daar om de hoek, hiervoor zou ik navraag kunnen doen, zodat je bij vrijkomen ook kan aanmelden daarvoor.

  Beantwoorden
  • Dylan
   — 7 jaar geleden

   Dat klinkt heel goed, ik ga even op de oude boomgaardstraat google-en, of heb je daar al meer info van? Die particuliere huurwoning ook interessant, bedankt alvast!

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.