Met Jord op pad aan het strand

Op pad met Jord

Ken je dat gevoel dat je (bijna) alles hebt, maar je toch niet gelukkig bent of altijd maar iets nieuws moet doen van jezelf? Jord leerde dat gevoel maar al te goed kennen toen hij in zijn “paradijs” woonde en alles had wat zijn hartje al die jaren had begeerd. Toen hem daar een gevoel van “is dit het nou” bekroop, besloot hij een ander, rustiger pad in te slaan. Nu reist hij Europe door, deelt zijn ervaringen en kennis en straalt vooral een enorme rust uit. Ik ging een weekje met hem mee om dat proces te ervaren.

In de zomermaanden is Jord in Nederland en biedt hij verschillende (buiten-)activiteiten en individuele begeleiding aan. Zo kun je een dagje hutten gaan bouwen en krijg je de mogelijkheid om even op adem te komen. Maar ook voor een toegankelijke surfles zit je bij Jord aan het goede adres. In de wintermaanden stapt hij in z’n camper, een waar paleis op wielen, en kun je met ‘m mee voor een tripje langs de Europese —en een stukje Afrikaanse— westkust. Met Op pad met Jord biedt hij de ultieme trip aan: pick-up en drop-off bij het vliegtuig, samen rijden naar de kust en afhankelijk van jouw wensen stippel je samen een route uit. Geen zorgen over waar je slaapt, wat je eet of wat je gaat doen, je volgt zijn dagelijkse ritme.
Misschien wel het mooiste van dit alles is dat je de keus hebt tussen een simpele surftrip vol mooie golven, natuur en lekker weer óf juist wat meer diepgang, reflectie en bewuste rust. Met 10 jaar surfles ervaring brengt hij zowel ultieme beginner als gevorderde surfer tot een volgend level. Ervaar je veel stress en zou je graag willen ervaren hoe je met natuur, beweging en aandacht meer rust in je leven kunt krijgen? Dan kies je voor de Rijdende Retraite.

Surfend op pad met Jord

Ik herkende mij in zijn verhaal en besloot daarom voor de laatste te kiezen. Zonder een duidelijk doel, maar vooral met een verlangen naar rust stapte ik begin dit jaar bij ‘m in de camper. Zijn gastvrijheid en open instelling zorgen gelijk voor een vertrouwd gevoel en de camper straalt een waar thuis-gevoel uit. Vanaf het eerste moment heb ik het gevoel te kunnen en mogen zeggen wat ik wil of voel. Er zijn geen regels, maar we spreken wel af dat we eerlijk naar elkaar zijn en eventuele irritaties niet opkroppen. Dat dat niet makkelijk is lijkt me duidelijk, maar het brengt een enorme rust met zich mee. En dat is precies waar de hele week van in het teken staat.

Gedurende de week wisselen we meditatie en serieuze gesprekken af met heerlijke surfsessies, goed eten en flauwe grappen. Daardoor blijft de sfeer luchtig, maar mogen emoties en gevoelens er gewoon zijn. Er ontstaat bij mij weer een ruimte om echt te luisteren, zowel naar mijn eigen lijf als naar Jord, naar anderen. Eigen emoties keur ik niet gelijk af, maar leer ik te laten zijn. Het bijzondere is dat deze nieuwe ervaring doorstoomt in andere activiteiten. Ik neem je even mee naar een moment halverwege de week:

We liggen in het water voor de deur, de golven komen mooi binnen. Als de eerste golf op mij af komt lig ik perfect op de piek en ik peddel in. Langzaam zuigt de golf me omhoog en ik maak snelheid. Op dat moment twijfel ik en ik houd in. Terwijl ik terugpeddel draait m’n hoofd overuren: “Waarom ga je nou niet, je lag perfect?! Durf je niet? Toen je in Australië was heb je nog veel groter gesurft, dus eng vind je dit niet..” Al snel merk ik dat ik het gevoel van in mijn ogen misplaatste angst afkeur en daarom boos word op mezelf. Vervolgens raak ik gefrustreerd omdat het mijn surfen belemmerd en ik niet laat zien wat ik in huis heb. Als Jord me vraagt hoe m’n sessie is geef ik aan dat ik niet snap wat er gebeurt en waarom het niet lekker gaat. Terwijl we kletsen word ik me bewust van m’n eigen reacties, maar laat ik het ook een beetje los. Ik vergeet de golven en daarmee ook mijn frustratie. Als er op dat moment een golf binnenkomt draai ik me om, peddel in en surf ik heerlijk richting strand. De rest van de sessie is heerlijk.

Op pad met Jord met een glimlach

Deze ervaring is typerend voor de hele week. Er ontstaat steeds meer bewustzijn van de ingebouwde patronen en de constante drang gevoelens af te keuren of weg te drukken. Het is een mooi proces dat voor veel rust zorgt en daardoor ruimte creëert om weer echt te zijn. Het mooiste vind ik misschien wel dat je het proces samen met Jord doorloopt. Geen leerling-leraar verhouding, want ook hij zit in dit proces. Daardoor kun je ook je twijfels uitspreken, als je iets niet snapt of iets te zweverig vindt. Dat maakt een eerste aanraking met wat men dan mindfulness noemt enorm toegankelijk.
Al met al ben ik een geweldige ervaring rijker. Ik heb een week kunnen ontspannen op een prachtige locatie vol zon en mooie mensen, maar heb ook kennis gemaakt met een intens gevoel van rust. Of je nu op zoek bent naar een simpele surftrip zonder zorgen of naar reflectie en een stukje rust in je drukke leven, met Jord op pad is echte een aanrader.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marylou
  — 7 jaar geleden

  Het lijkt me echt heel fijn eens iets helemaal anders te proberen.Zal zeker een verrijking geweest zijn

  Beantwoorden
 • Marylou
  — 7 jaar geleden

  Het lijkt me echt heel fijn eens iets helemaal anders te proberen.Zal zeker een verrijking geweest zijn

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.