6 tips om te doen bij hittegolf

Overleef de hittegolf en ga toch naar buiten!

Nederland wordt deze week geteisterd door ongekend tropische temperaturen en heel het land lijkt in paniek. Nergens voor nodig! Met deze 6 eenvoudige tips kom je de hittegolf prima door én kun je nog naar buiten ook. Ben je er klaar voor?

1. Ga vroeg op pad!

Hij ligt redelijk voor de hand, maar wordt vaak vergeten: pas je ritme aan tijdens de hittegolf. Als je werk het toelaat kun je bijvoorbeeld tussen 7:00 en 15:00 werken en zo het werken tijdens het heetste moment van de dag minimaliseren. Ben je helemaal vrij in je werktijden kun je natuurlijk ook tussen 12:00 en 15:00 een lange pauze inlassen en alleen ’s ochtends en ’s avonds werken. Is je baas of jouw werk minder flexibel? Drink veel, zoek de schaduw op en volg tip 2 en 3.

Overleef de hittegolf met je hoed

2. Draag je hoed met trots.

Hoeden zijn voor velen nog redelijk taboe, maar met deze temperaturen laten we het allemaal los. Hup, draag die hoed met trots! Het liefst een oude, enorme strooien versie die je voor én achterkant tot je heupen in schaduw verdrinkt. Dat is ineens een partij koel!

3. Vertraag je tot een tropisch tempo.

Met dit weer moet ik altijd aan mijn tijd in Aruba denken. Heerlijk, maar ondoenlijk om keihard te zwoegen in de middagzon. Verlaag dus je tempo tot tropisch acceptabele ritmes. Het is al erg genoeg dat je moet werken met deze temperaturen! Zeker tijdens de warmste middaguren is het niet meer dan redelijk om een stapje terug te doen. Doet je baas toch moeilijk? Geef mij de schuld en stuur maar door!

4. Haal het water naar je toe.

Als het dan tijd is om te genieten van je vrije tijd: zorg voor genoeg water. Niet alleen om te drinken, maar juist om te spelen! Van op de bank hangen word je toch alleen maar moedeloos en er zijn altijd genoeg (onverwachte) redenen om naar buiten te gaan. Duik die zee in, pak je opblaasflamingo of, als er geen water in de buurt is, haal het water naar je toe! Want wat is er nou lekkerder tijdens een hittegolf dan een heerlijk opblaas zwembadje op je balkon, in je tuin of gewoon in de woonkamer?! Bol heeft er al één voor 15 euro!

(Nee, dit is geen gesponsorde content, gewoon een lieve tip van mij)

5. IJsjes, ijsjes, ijsjes!

Tja, wat kan ik hier aan toe voegen. Maak gebruik van deze kans en eet ijsje na ijsje! Het koelt af, kost geen drol en is bovendien een heerlijk cadeautje voor het overwinnen van de hitte. Vreet je ze nu echt achter elkaar op, is het misschien wel verstandig om het vooral bij waterijsjes te houden 😉

6. Life’s better in boardshorts, en met een waterpistool.

In het kader van gebruik maken van de situatie: trek je boardshort, bikini of adamskostuum aan (uiteraard alleen waar toegestaan!) en grijp die waterpistolen uit de kast. Wil je het echt leuk maken? Zorg voor een paar extra waterpistolen, bel bij de buren aan, duw ze een pistool in de hand en schiet er op los. Bovendien een mooie opfrisser van het buurcontact! Gelijk een waterpistool aanschaffen? Je vindt ze hier!

Zo, nu overleef jij die hittegolf wel. Hoe kom jij de komende dagen door?

 

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Affodil
  — 5 jaar geleden

  Wat ik anders nooit doe sinds ik met pensioen ben: de wekker zetten, zodat ik – desnoods nog vóór het ontbijt – met de hond weg kan. Dan zijn we thuis vóór het tropisch wordt. En voor de rest: zo min mogelijk. Gisteren heb ik effectief een siësta’ke gedaan en dan bedoel ik echt een ferm “trokske” geslapen. Een voorschot op een nacht waarvan ik niet zeker was dat ik zou kunnen slapen. Viel al met al nog mee, maar vanaf vandaag sluipt de warmte toch binnen ondanks alle voorzorgen. Dus: slaap ze terwijl het kan! En dan laat ’s avonds buiten, om naar de sterren (en gisteravond naar ISS) te kijken.

  Beantwoorden
 • AnneMarie
  — 5 jaar geleden

  Richting zwembad of Zandvoort. Hangt ervan af hoe laat we weer bij kennis zijn morgen vroeg.

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.