Publicatie wisentonderzoek in De Levende Natuur

Sinds de zomer van 2016 ben ik betrokken bij een bijzonder project: het wisentproject. Een groot deel van de tijd heb ik besteed aan een onderzoek dat heel recentelijk is gepubliceerd in een tijdschrift voor natuurbeheer en -behoud, De Levende Natuur.

Ecologisch onderzoek gepubliceerd tijdschrift natuurbeheer en natuurbehoud

Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling legt kort en bondig uit waar het over gaat:

“In de Maashorst en in het Kraansvlak is onderzoek gedaan naar de interacties tussen wisenten en recreanten. De uitkomsten van dit onderzoek zijn nu te lezen in de Levende Natuur.

De Europese bizon, of wisent, is een relatieve nieuwkomer in de Nederlandse natuur. Na een succesvolle introductie in het Kraansvlak bij Zandvoort in 2007 zijn er begin 2016 ook wisenten uitgezet in de Maashorst. Omdat veel natuurgebieden
in Nederland vrij toegankelijk zijn, leeft bij beheerders, bestuurders en bezoekers de vraag hoe wisenten samengaan met verschillende vormen van recreatie in de omrasterde natuurgebieden waar ze leven.

In de Maashorst en in het Kraansvlak is daarom onderzoek uitgevoerd naar de interacties tussen wisenten en recreanten: wandelaars, hardlopers, mountainbikers en wandelaars met aangelijnde hond. De resultaten zijn te lezen in de laatste uitgave van het tijdschrift De Levende Natuur.”

Inmiddels, augustus 2018, heeft ook Nature Today en zelfs NU.nl het onderzoek opgepakt. Het vervolgonderzoek is ook afgerond en de resultaten zijn erg interessant. Bovendien helpt het onderzoek mee aan de verantwoorde terugkeer van de grote grazers naar de Nederlandse natuur.

De komende tijd zit ik echter niet stil, dus je kunt binnenkort nog veel meer interessants van mijn hand lezen. Houd de site of facebook-pagina dus in de gaten!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.