Bewust om gaan met tijd, slow living

Slow living: de start van een rustiger leven

Dat het een hectisch jaar is geweest hoef ik waarschijnlijk niemand te vertellen. We hebben allemaal op onze eigen manier een gekke tijd achter de rug, met een wereldwijde pandemie, lockdowns en veel thuiswerken. Van slow living was bij mij absoluut geen sprake. Voor mij was het vooral een confronterend jaar. Confronterend, omdat mijn eigen onrust compleet werd blootgelegd en ik die confrontatie wel aan moest gaan.

Eenvoudiger leven

Al jaren heb ik het gevoel rustiger te willen leven. Meer eenvoud in het leven, minder rennen en meer doen wat goed voelt. Maar door een enorm gebrek aan know-how (hoe begin je daar mee, waar stop je mee, wat pak je anders aan?) heb ik het steeds maar uitgesteld en gehoopt dat het vanzelf zou komen. Tot nu.

Eigenlijk komt het er op neer dat ik bewuster met mijn (vrije) tijd om wil gaan, iets wat me nu totaal niet lukt. Op werk voel ik me vaak gestrest, om daarna uitgeput op de bank te ploffen en YouTube of Netflix aan te zetten. Voor ik het weet is het alweer bedtijd en de volgende ochtend begint het allemaal weer opnieuw. Ik heb geen grip op mijn eigen tijd en ik word geleefd door de wereld om mij heen. Daardoor heb ik het gevoel nergens tijd voor te hebben. Herkenbaar? Met slow living hoop ik hier verandering in brengen.

Wat is slow living?

Dankzij Jennie en haar blog las ik voor het eerst over Slow Living. De term zei mij toen nog helemaal niets. Sterker nog, het klonk me vooral in de oren als een mooie marketingterm. Maar in deze tijd van haast, constante informatiestromen en bereikbaarheid biedt slow living een handvat tot een rustiger leven.

Hoewel slow living letterlijk vertaald naar “langzaam leven”, hoef je het leven echt niet op een slakkengang door te gaan. Ik zie slow living vooral als een bewuster leven. Dat kan door het bewust wat rustiger aan te doen, maar ook door tijd te nemen af en toe stil te staan. Door momenten van stilte in te plannen en bewuste keuzes te maken over de invulling van je dag en tijd.

Het snelle leven van deze tijd is eigenlijk heel bijzonder. Productiviteit is de norm en we proberen zoveel mogelijk in een dag te proppen. Zelf ervaar ik dat de momenten van rust en stilte heel zeldzaam zijn geworden. Er heerst een continu gevoel van haast en stress, en eigenlijk gaat het leven aan me voorbij. Door fijne routines op te bouwen en de dagelijkse dingen met meer aandacht te doen, ontstaat er ruimte. Er is komt niet ineens meer tijd in een dag, maar de tijd die er is beleven we wel bewuster.

Boek Melanie Barnes Slow living
Het boek Seeking Slow van Melanie Barnes vormt voor mij de basis richting een rustiger leven

Beginnen met slow living

Eigenlijk begon ik deze reis onbewust al toen ik met deze website startte: ik wilde weer meer naar buiten, zowel in mijn werk als privé. Buiten zijn doet me goed en ik vind er rust. Ik kan er stilstaan en uren de natuur observeren, dat gaat dan vanzelf. Maar hoe pak ik dat door naar de rest van m’n leven?

Het boek Seeking Slow: reclaim moments of calm in your day van Melanie Barnes biedt daar hele fijne, eerste handvatten voor. Hoe graag ik het ook zou willen, het lukt me niet ineens elke dag te mediteren en mijn telefoon helemaal weg te leggen. Barnes legt in haar boek fijn uit dat dat ook helemaal niet hoeft en dat elke stap al een verschil maakt. Een aantal tips van Barnes spreken me erg aan, dus daar ga ik mee beginnen. Een klein voorproefje:

 • Wijs een plek in huis aan waar je je telefoon opbergt (een la, een kast, etc.)
 • Begin en eindig de dag zonder telefoon
 • Minder multitasken, focus op één ding tegelijk
 • Focus op wat belangrijk is, niet op wat urgent voelt
 • Neem tijd om te koken en eet gezonder
 • Creëer een ritueel om de (werk)dag af te sluiten

De komende maanden hoop ik kleine stapjes te zetten en richting een rustiger, bewuster leven toe te werken. Het opschrijven van mijn ervaringen voelt altijd als een rustig moment om mijn gedachten te ordenen, dus dat blijf ik gewoon doen. Grote kans dat ik zo nu en dan deel hoe het mij af gaat, maar ik ben ook erg benieuwd naar jullie ervaringen. Ben jij bezig met Slow Living of wil je er aan gaan beginnen? Deel het hieronder in de reacties, dan delen we onze reis!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • rebbeltje
  — 3 jaar geleden

  Mijn werk(leven) laat ik achter me en heb plezier in lekker koken en vooral gezond.
  Sinds 1 1/2 jaar eten we koolhydraatarm en dat is me een partij lekker
  Zou niet anders meer willen.
  Zelfs op leeftijd ben je niet te oud om te leren
  Groetjes

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.