Aflossen van studieschuld in anderhalf jaar

Snel je studieschuld aflossen: zo deed ik het binnen 1,5 jaar

Voor de meeste studenten is het niet meer te vermijden: een studieschuld. Sinds de afschaffing van de studiefinanciering is bijlenen voor vrijwel elke student een ‘must’ en dat levert vaak torenhoge schulden op. Door mijn omscholing van ontwerper naar ecoloog ontkwam ook ik niet aan een studieschuld, maar ik betaalde ‘m in anderhalf jaar helemaal af. Nu ‘ie verleden tijd is deel ik graag hoe het mij lukte mijn studieschuld versneld af te lossen.

Regelmatig hoor ik verhalen van studieschulden boven de 50.000 euro. Zo ver is het bij mij gelukkig nooit gekomen. Eerlijk is eerlijk: tijdens mijn bachelor heb ik dubbel geluk gehad. Mijn ouders hadden namelijk een klein spaarpotje en betaalde mijn collegegeld en zorgverzekering, terwijl ik ook nog net studiefinanciering kon krijgen. Toch was dit echt niet genoeg om in mijn levensbehoud te voorzien. Vanaf dag één heb ik daarom een (bij)baan gehad waarmee ik genoeg verdiende om niet te hoeven lenen.

Mijn master was een iets ander verhaal. Het potje van mijn ouders was op en ik had de antikraak woning vanwege de onzekerheid inmiddels ingeruild voor een “normaal” en dus duurder huurhuis. Op dat moment werkte ik naast mijn opleiding bijna fulltime in een seizoensrestaurant. In de zomer verdiende ik als (assistent) bedrijfsleider net genoeg om de gesloten wintermaanden door te komen en mijn collegegeld te betalen. Toen ik voor mijn afstudeeronderzoek de stad verliet ontkwam ik er echter niet aan bij te lenen. Het resultaat: ca. 15.500 euro studieschuld.

Studieschuld versneld aflossen

Geen monsterschuld, maar toch een flink bedrag dat ik graag snel af wilde lossen. Vaak kreeg ik de vraag: waarom zou je je studieschuld versneld aflossen? De rente staat op 0% en je gaat over de jaren heen (als het goed is) toch steeds meer geld verdienen. Hoewel dat waarschijnlijk wel waar is, geeft het idee van schuldvrij zijn mij heel veel rust en dus besloot ik wel versneld af te lossen. Met de volgende stappen lukte me dat in anderhalf jaar.

Niet meer lenen dan noodzakelijk

Laten we beginnen met de meest vanzelfsprekende tip: leen niet meer dan puur noodzakelijk. Het starten met lenen is vaak een flinke stap, maar als die eenmaal is gemaakt is het verleidelijk om steeds meer bij te lenen. Tijdens mijn bachelor leende menig medestudent al volledig bij. Zo hoefde ze niet te werken, maar konden ze wel elke week feesten en naar verschillende festivals. Hoewel werken tijdens de studie echt niet voor iedereen mogelijk is, is lenen om te kunnen zuipen natuurlijk gewoon een keuze.

Verlaag je uitgaven

Naast het niet onnodig lenen kun je ook goed opletten waar je je geld aan uitgeeft. Het verlagen van je uitgaven heeft direct effect op de hoogte van je benodigde lening. Natuurlijk is een feestje op zijn tijd fijn om de spanning van je studie los te laten, maar is het echt nodig om elk weekend liters bier achterover te gooien? Zo kun je ook eens goed kijken naar je telefoonabonnement, je dagelijkse boodschappen en luxe uitgaves. Kun je ze wel even missen? Mooi, dan scheelt weer in je lening.

Beleggen

Toen ik tijdens mijn master ging lenen zat ik in een voor mij nieuwe situatie: ik had geen werk. Sinds ik mij kan herinneren heb ik een (bij)baan gehad en had ik altijd wel een spaarpotje voor als het even minder zou gaan. Dat had ik nu niet en ik maakte me een beetje zorgen voor na de studie. Bijlenen kan dan niet meer en wat nou als ik geen baan vind? Daarom besloot ik tegen mijn eigen advies meer te lenen dan ik op dat moment nodig had. Alles wat er extra binnen kwam zette ik echter direct weg. Eerst op een spaarrekening, later (gedeeltelijk) in beleggingen. Dit heeft me in anderhalf jaar 1000 euro opgeleverd die ik extra heb kunnen aflossen!

Ook beginnen met beleggen? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn! Zo ben ik begonnen met mijn wisselgeld beleggen bij Peaks, een bijzonder eenvoudige manier om kennis te maken met beleggen. Je bepaalt zelf op welke termijn je belegt, welk risico je neemt en hoeveel je inlegt (beleggen kan al vanaf 1 euro). Als je nu een account maakt en de code JOHAN4TT gebruikt krijg je bovendien 5 euro cadeau!

Let wel: beleggen is niet zonder risico en ik had het belegde geld ook volledig kwijt kunnen zijn. Gelukkig liep het anders en kon ik extra aflossen.

Extra geld direct aflossen

De laatste en meest essentiële stap: al het extra geld dat binnen kwam gebruikte ik om mijn studieschuld sneller af te lossen. Na het afronden van mijn master had ik gelukkig snel een baan gevonden en kwam er meer geld binnen dan tijdens mijn opleiding. Nu is het makkelijk om dat extra geld lekker uit te gaan geven aan een nieuwe drone, lekker eten of een mooie reis, maar dat deed ik heel bewust niet. Ik hield zo veel mogelijk vast aan mijn uitgave patroon van tijdens het studeren.

Natuurlijk ga ik mezelf wel iets meer ruimte, want om nu nog weken op droog brood te leven was onzinnig. Maar het grootste gedeelte ging toch echt direct op zij. Wederom eerst op een spaarrekening, later in beleggingen en de laatste maanden rechtstreeks naar de DUO. Zo maakte ik minimaal 200 euro per maand over en elk extraatje zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkering of belastingteruggave loste ik extra af.

Dat betekende wel dat ik, anders dan de meeste van mijn vrienden, nog steeds erg op mijn geld moest letten. Maar met het snel aflossen van mijn studieschuld in mijn achterhoofd vond ik dat echt geen enkel probleem. Inmiddels is het mij dus gelukt mijn studieschuld volledig af te lossen en ben ik compleet schuldvrij.

Heb jij nog aanvullende tips om een studieschuld (snel) af te lossen of heb je juist vragen hoe je dat nu het beste kunt doen? Laat het me vooral weten in de reacties hieronder!

Dit artikel bevat affaliate links
1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Marie de Jonge
    — 4 jaar geleden

    Ik kan mij voorstellen dat het veel rust geeft wanneer je je schulden zo snel mogelijk aflost. Ook denk ik dat veel mensen er niet bij stilstaan dat meer geld lenen dan je nodig hebt, voor problemen kan zorgen later. Je inkomen en uitgaven in kaart brengen is een goede stap om een bedrag vast te stellen indien je wil lenen lijkt mij.

    Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.