In Den Haag leren suppen

Suppen in Den Haag + de leukste plekken voor suples en -verhuur

Suppen, of Stand Up Paddle-en, is een heerlijke manier om op het water te ontspannen, een stad op een andere manier te ontdekken of juist om een goede work-out te doen. Ook in Den Haag kun je perfect suppen, zowel in zee als op de grachten. Maar waar moet je precies zijn om te suppen in Den Haag? Ik zocht uit waar in Den Haag je een SUP kan huren, bij wie je moet zijn voor suples én waar je allemaal het water op kunt.

Inhoudsopgave

Suppen in Den Haag, de mooiste plekjes

Den Haag heeft, als stad achter de duinen, veel te bieden voor suppers. Zo heeft de stad maar liefst 11 kilometer kust, tientallen kilometers stadsgracht en kun je via de Vliet zelfs naar steden als Delft en Leiden suppen. Maar wat zijn nou de mooiste plekjes om te gaan suppen in Den Haag? Hieronder vind je mijn drie favorieten.

1. Westbroekpark

Suppen in het Westbroekpark is een absolute aanrader. Of je nu uit Den Haag komt of een bezoekje brengt aan de stad, het Westbroekpark is de perfecte plek om een rondje te peddelen. Terwijl de binnenstad op nog geen 15 minuten fietsen ligt, waan je je door de groene omgeving compleet in het buitengebied. Op de grote waterpartij kun je bovendien heerlijk dobberen en als je goed kijkt, zie je wellicht een schildpad genieten van de zon.

Meer weten over suppen in het Westbroekpark, Den Haag? Lees mijn verslag van onze tocht.

Opstappen kan op meerdere plekken. Er zijn twee trappen naar het water: één aan het eind van de Haringkade, waar de gracht ter hoogte van zwembad De Blinkerd stopt, en één ter hoogte van de kruising Haringkade-Duinweg. Ook in het Westbroekpark zelf kun je opstappen. De kleine Waterpartij heeft bijna overal lage oevers. Niet ver naast de speeltuin is bovendien een opstapplaats voor de rondvaartboot, deze kun je ook prima gebruiken als start voor het suppen. Tenslotte kun je opstappen aan de grote Waterpartij, aan de kant van de Professor B.M. Teldersweg liggen twee handige steigers aan het water.

2. Rondje Den Haag centrum

Naast het groen van het Westbroekpark kun je ook de binnenstad van Den Haag vanaf het water ontdekken. Doordat je letterlijk een stuk lager bent tijdens het suppen kijk je met een heel ander perspectief naar de stad. De snelheid van de stad raast aan je voorbij, terwijl je zelf nieuwe plekjes ontdekt en haast automatisch vertraagt. De grachten in Den Haag vormen bovendien een aaneengesloten singel, waardoor je simpelweg een rondje kan suppen. In een rondje van ongeveer 6km kom je langs Den Haag CS, de gezellige cafeetjes aan de Hooigracht en de Veenkade, en natuurlijk de biercafe’s aan de Bierkade.

Opstappen kan eigenlijk overal, maar de grachten zijn niet overal laag genoeg om comfortabel je sup te water te laten. Wederom zijn de aanlegsteigers voor de rondvaartboten ideale plekken om te beginnen met suppen. Bij Den Haag CS vind je er één naast de Herenbrug en tegenover het Hilton bij de Zeestraat is niet lang geleden een nieuwe steiger aangelegd. Je kunt ook je tocht net buiten het centrum beginnen en opstappen bij De Verademing.

3. Scheveningen

Als je het hebt over suppen in Den Haag kan Scheveningen natuurlijk niet ontbreken. Den Haag kent eigenlijk twee grote badplaatsen: Kijkduin en Scheveningen. Over het algemeen is Kijkduin een stuk rustiger en daarom misschien wel de betere optie voor een rondje suppen. Toch ben ik zelf vaker op Scheveningen te vinden. Deels omdat het dichter bij mijn huis is, maar ook omdat de afstand tussen het havenhoofd en de Pier een ideale afstand (2km enkele weg) is om met rustig weer op het gemak te suppen. Daarnaast is het op Scheveningen ook makkelijker om een sup te huren!

Leestip: Veilig zwemmen in zee – hoe herken je een mui

Suppen in Scheveningen is overigens wel anders dan suppen in het centrum van Den Haag of het Westbroekpark. Hoewel er genoeg dagen zijn dat de zee rustig is, is de zee altijd in beweging. Er zijn kleine golfjes, deiningen en bijvoorbeelde verradelijke muistromingen. Suppen op zee vraagt dan ook wat meer van je evenwicht en is een stukje uitdagender dan suppen op rustiger water. Ga je voor het eerst suppen in Scheveningen? Trek dan in ieder geval kleding aan die nat kan worden!

Op de SUP door de grachten

Sup huren in Den Haag

Niet iedereen heeft een eigen SUP en dat is ook nergens voor nodig. Als je maar af en toe het water op gaat of thuis niet de ruimte hebt om een sup op te slaan kun je er voor kiezen om een sup te huren. In Den Haag zijn er meerdere plekken waar je SUPs kunt huren. Hieronder een overzicht van mijn favoriete verhuurders:

1. Suples Den Haag

In het Westbroekpark zit geen vaste verhuurder van SUPs, maar geen zorgen! Job Keukens van Suples Den Haag verhuurt zijn boards op meerdere locaties, waaronder het Westbroekpark. In overleg kan hij de boards ook naar andere locaties brengen of je haalt ze zelf bij hem op bij De Uithof aan de Jaap Edenweg.

Kosten
1 dag: € 35
3 dagen: € 100
1 week: € 175
2 weken: € 250

Adres
Jaap Edenweg 10, Den Haag
In overleg ook op locatie

Meer info
SUP huren in het Westbroekpark, Den Haag

2. The Shore/ Surfles.nl

The Shore is zowel een surfschool als een soort huiskamer op het strand van Scheveningen. Duurzaamheid staat hoog op de prioriteitenlijst en daar word ik in ieder geval blij van. De surfschool, ook wel bekend als surfles.nl, verhuurt naast surfboards ook SUPs. Gelegen op een prachtig plekje aan het Noorderstrand is het dé plek om je SUP te huren, al is het voor een uurtje.

Kosten
1 uur: € 12
2 uur: € 18
3 uur: € 23
halve dag: € 25
hele dag: € 30

Adres
Strand Noord 2a, Den Haag

Meer info
SUP huren bij The Shore/ Surfles.nl

3. Hart Beach

Vrijwel naast The Shore vind je strandpaviljoen en surfschool Hart Beach. Ze bestaan al sinds 1984 en zijn over de jaren heen uitgegroeid tot een groot paviljoen met restaurant, surfshop, events en de surfschool. Mocht je na je Scheveningse SUP sessie nog uitgebreid willen eten, je nieuwe surfpak willen kopen en misschien wel een dansje wagen? Dan is Hart Beach de “place to be”.

Kosten
1e uur: € 10
15 min. extra: 2,50
4 uur: € 35
8 uur: € 65

Adres
Strand Noord 3b, Den Haag

Meer info
SUP huren bij Hart Beach

4. Kiteboardschool.nl

Wil je wel op zee suppen, maar heb je niet zo’n zin in de drukte van Scheveningen? Dan kun je uitwijken naar het strand van Kijkduin. Hier vind je Kiteboardschool.nl, opgericht door twee vrienden met een enorme passie voor de zee. Er hangt altijd een ontspannen sfeer en je kunt er voor bijna elke watersport wel terecht. Een SUP huren is dus geen probleem.

Kosten
1 uur: € 15 (kinderen € 10)
5-rittenkaart: € 70 (kinderen € 45)

Adres
Strand Zuid 17a, Den Haag

Meer info
SUP huren bij Kiteboardschool.nl

Instructie SUP Den Haag

Suples in Den Haag

Zou je wel eens willen suppen, maar heb je het nog nooit gedaan? Dan kan het fijn zijn om tijdens een suples de basis te leren: hoe houd je de peddel vast, hoe kom je op je board en hoe houd je balans op een SUP? Vanuit Dylan gaat naar buiten bied ik geen suplessen meer aan, maar er zijn in Den Haag en Scheveningen genoeg leuke plekken waar dat wel kan!

1. Suples Den Haag

Job Keukens van Suples Den Haag geeft van mei t/m oktober introductielessen aan de rand van Den Haag, bij De Uithof. De les duurt 1 uur en je leert de basisprincipes, de veiligheidsregels en balans/bewegingstechnieken. Na een theoriegedeelte van ongeveer 10 minuten ga je onder begeleiding direct het water op om je eerste meters te maken!

Kosten
Introductieles 1 uur: € 30 p.p. (incl. materiaal en wetsuit)

Adres
Jaap Edenweg 10, Den Haag

Meer info
Suples bij Suples Den Haag

2. The Shore/ Surfles.nl

In de suplessen van The Shore werk je “stapje voor stapje aan je zelfstandige vaardigheid, waarbij dingen als veiligheidshandelingen, basishouding en peddeltechniek aan de orde komen”.

Kosten
Suples 1 uur: € 20
Priveles 1 uur: € 40

Adres
Strand Noord 2a, Den Haag

Meer info
Suples bij The Shore/ Surfles.nl

3. Hart Beach

Ook bij Hart Beach leer je tijdens een suples de basisprincipes, de veiligheidsregels en bewegingstechnieken. De lessen duren 1,5 uur en starten met ongeveer 15 minuten theorie. Ben je al wat verder in het suppen? Dan kan leren hoe je een board kan sturen met je peddel of hoe je een golfje pakt op een SUP.

Kosten
Suples 1,5 uur: € 32,50
Priveles 1,5 uur: € 75

Adres
Strand Noord 3b, Den Haag

Meer info
Suples bij Hart Beach

4. Kiteboardschool.nl

Bij Kiteboardschool.nl duren lessen 1,5 uur. Tijdens het eerste uur krijg je les en het laatste halfuur mag je zelf oefenen onder supervisie.

Kosten
Suples 1,5 uur: € 35 (kinderen € 25)

Adres
Strand Zuid 17a, Den Haag

Meer info
Suples bij Kiteboarschool.nl

In Den Haag leren suppen

Klaar met je SUP huren? Hier koop je er één:

Heb je het suppen al onder de knie en ben je klaar met het huren? Of wil je gewoon meer vrijheid en overal het water op kunnen? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een SUP te kopen. Op steeds meer plekken kun je SUPs kopen en het is soms moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Er zitten enorme kwaliteitsverschillen tussen verschillende SUPboards, maar duurder hoeft niet altijd beter te zijn. Als beginner is het belangrijk dat je voldoende drijfvermogen hebt en dat de SUP tegen een stootje kan.

Een mooi board dat al een tijdje op mijn verlanglijst staat is de opblaasbare Jobe Yarra. Het board is 10″6 lang en kan een maximaal gewicht van 140kg aan. Hij past in een handige rugzak en met een handige pomp blaas je het board binnen 10-15 minuutjes op. Het is een echt allround board en daardoor ideaal voor dagtripjes, vakanties en bijvoorbeeld een rondje door de grachten.

Zelf SUP ik al meerdere jaren op een opblaasbare SUP van de Decathlon. Deze SUPs zijn niet duur en kunnen absoluut tegen een stootje. Natuurlijk zijn het niet de beste boards op de markt, maar de prijs-kwaliteit verhouding is wat mij betreft erg goed. Op zee heb ik er zelfs een golfje mee gepakt, maar daar blinkt dit board niet in uit. Voor de recreatieve tochtjes op vlak water is dit board echter meer dan prima en ik ben er nog steeds blij mee.

Liever professioneel advies en een SUP van de hoogste kwaliteit? Dan ben je bij Janneke van Supboardshop aan het juiste adres. Janneke is geboren op het water en heeft een oog voor mooie, kwalitatief hoogwaardige producten. Ze geeft het liefst persoonlijk advies en je kunt altijd een board zien en eventueel testen.

Nu al vragen die je aan mij wilt stellen? Zet ze vooral in de reacties hieronder, ik denk graag met je mee!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • rebbeltje
  — 4 jaar geleden

  Toevallig stuurde dochter vanaf de vakantieplek Eiland van Maurik een foto van haar met de kinderen op een sup 🙂
  Heerlijk met dit weer op en om het water.
  Groetjes

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.