Suppen op de Bergse Achterplas bij Rotterdam, Zuid-Holland

De afgelopen jaren heb ik ontdekt dat er in onze eigen land veel mooie avonturen te beleven zijn. Ver reizen klonk altijd aantrekkelijk, maar het is ontzettend schadelijk voor de natuur en vaak zo onnodig. Steeds vaker ontdek ik mooie plekjes dicht bij huis, vaak totaal onverwachts. Vorige week was ik het binnen zitten zat en vroeg een vriend of hij ook zin had om iets te doen. Afgelopen weekend gingen we suppen bij Rotterdam, op de Bergse Achterplas.

Suppen in Rotterdam, Zuid-Holland

Tegenwoordig ben ik bijna jaarrond op mijn sup te vinden, alleen de echt koude maanden sla ik over. Onze “homespot” Scheveningen is een geweldige basis voor wanneer de zee rustig is en van een rondje suppen door het Westbroekpark word ik ook altijd blij. Toch trekken we er steeds vaker op uit. Waar kun je allemaal suppen in Zuid-Holland?

Gouda stad suppen
In 2020 ontdekte ik de binnenstad van Gouda vanaf de sup.

Eerder heb ik al suppend de grachten van Gouda ontdekt, hebben we de Kaag rond gepeddeld en ging ik met mijn zus suppen op de Zoetermeerse plas. Dit keer wilde we richting Rotterdam, maar dan komt de vraag: waar kan je suppen in Rotterdam? Nu zijn we niet heel kieskeurig, maar er zitten in mijn hoofd toch altijd een paar voorwaarden voor een leuke sup-route. Er moet iets te beleven zijn (dus geen grote, lege plas waar niets gebeurt), we hebben een opstapplek nodig en als het even kan kunnen we er de auto goed kwijt. Dit keer hadden we geen zin om door de binnenstad te gaan, dus eventuele grachten vielen sowieso af.

Gelukkig zijn er bij Rotterdam nog meer mogelijkheden om te suppen. Op de kaart zag ik dat je een leuke suptour kan maken op de Rotte, maar ook de natuur langs de Rottemeren en de eilandjes op de Bergse Achterplas lijken leuk. Wij kozen voor de laatste.

De Bergse Achterplas

Na een kort ritje van nog geen half uur komen we aan bij de Bergse Achterplas. We staan eerst bij een haventje, maar die blijkt afgesloten te zijn. Gelukkig zien we aan de overkant een grasveldje aan het water, daar kunnen we prima opstappen. Tijd om de sup op te pompen, warme kleding aan en het water op.

Behalve de opstapplek hebben we totaal geen plan of suproute in ons hoofd. We peddelen van de kade af en zien wel waar we terecht komen. Dat is toch wel het voordeel van dit soort watertjes, suppen zonder plan levert in ieder geval geen problemen op. Onderweg passeren we heel wat kleine eilandjes met (prijzige!) recreatiewoningen. Wat heerlijk om hier je weekenden en vakanties door te kunnen brengen! Een plekje waar je alleen per boot kunt komen, dat lijkt me nou heerlijk.

Bergse Achterplas suproute

Suppen op Bergse plas, Rotterdam
Suppen op de Bergse Achterplas, Rotterdam

Op het water komen we niemand tegen. Althans, geen mensen. Er zijn heel wat vogels en het is duidelijk dat het broedseizoen is begonnen. Er wordt gebaltst, gevochten en gezongen. Een aantal keren komen we een overduidelijk hitsige en territoriale zwaan tegen die volle vaart achter een vrouwtje aan zit. Daar suppen we met een grote boog om heen, maar het is genieten! Waar het kan peddelen we kleine zijwatertjes in, maar die lopen dood of er ligt een grote boom in het water. We kunnen het niet laten om in de boom te klimmen, maar moeten dan toch omdraaien.

Suppen in Zuid-Holland, what’s next?

Na een uur of twee besluiten we weer om te draaien en richting auto te gaan. Op de terugweg komen we wel nog de doorgang tegen richting de Bergse Voorplas. Hoewel ik wel benieuwd ben, is het toch tijd om terug te gaan. Een goede reden om nog een keer terug te komen en misschien wel meer van Rotterdam op de sup te ontdekken!

Voor de volgende keer gaan we weer op zoek naar een nieuwe plek. Met google maps kom ik een heel eind, maar soms zijn het net de plekjes die je niemand anders kent die geweldig zijn. Weet jij nog mooie plekken om te suppen in Zuid-Holland die ik echt eens met proberen? Laat het me weten in de reacties, dan ga ik op ontdekkingsreis!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.