Mag muziek luisteren op fiets

Telefoon op de fiets verboden: mag muziek luisteren nog wel?

Per 1 juli 2019 is het officieel verboden met je telefoon in je hand te fietsen. Via Whatsapp even laten weten hoe lang het nog duurt voor je op het strand bent is er dus niet meer bij. Ook een nummer skippen op Spotify of even je navigatie aanzetten mag niet meer. Het verbod op appen op de fiets wordt zeker de eerste weken streng gehandhaaft en levert je een boete op van maar liefst 95 euro!

Maar hoe zit dat met andere dingen? Mag je nog muziek luisteren op de fiets of je boodschappen tas meenemen? Ik zocht het uit.

Verbod telefoon op de fiets

Het verbod op het gebruik van je telefoon op de fiets is per 1 juli 2019 in gegaan. Dat het om een serieus verbod gaat werd direct duidelijk: de eerste zes bekeuringen werden in de nacht van 30 juni op 1 juli uitgegeven! De handhaver van de wet heeft bovendien aangegeven de eerste weken het verbod extra te handhaven.

Maar nog niet voor iedereen is het verbod duidelijk en het wordt steeds iets anders gedefinieerd. De één heeft het over een app-verbod voor fietsers, de ander heeft het over een breder verbod op het gebruik van de telefoon op de fiets. Hoe zit het nu precies?

Mag ik naar muziek luisteren op de fiets?

De rijksoverheid licht het verbod op het gebruik van de telefoon op de fiets als volgt toe:

“Vanaf 1 juli 2019 mag u geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree van de telefoon gebruik maken is wel toegestaan. Uiteraard moet u op het verkeer blijven letten. U mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen.” — bron: Rijksoverheid

Mag muziek luisteren op fiets

Maar dat geeft nog geen antwoord op misschien wel de meeste gestelde vraag van de afgelopen weken: mogen we nog naar muziek luisteren op de fiets? De rijksoverheid geeft zelf het antwoord:

“Handsfree navigeren en muziek luisteren mogen wel. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten.  U mag wel de knopjes aan uw koptelefoon of aan het snoer van uw oordopjes gebruiken om uw telefoon of muziekspeler te bedienen.” — bron: Rijksoverheid

Appen op de fiets voor het stoplicht

Oké, dus luisteren mag wel, aan de telefoon zitten niet. Maar geldt dat dan altijd? Zeker niet. Het verbod is alleen van toepassing wanneer het vervoersmiddel in beweging is. Wanneer je dus even voor het stoplicht stilstaat is het wel toegestaan een ander nummer op te zetten of op je navigatie te kijken. Zolang je maar geen onveilige situaties in het verkeer veroorzaakt, want anders kun je alsnog een bekeuring krijgen — bron: Rijksoverheid

Dus: vanaf nu die telefoon in de zak houden en lekker genieten op de fiets. Kun je mooi kijken of je her en der wat vogels kunt herkennen, want ook in de stad zitten ze er genoeg. Vind je het fietsen niks meer aan, nu je niet meer mag appen op de fiets? Dan ga je toch lekker met mij op natuurexcursie of een rondje SUPpen?

Wat vind jij er van dat het gebruik van elektronische apparaten op de fiets verboden is en er flink voor beboet wordt? Hoog tijd of een beetje onnodig? Laat het mij weten in de comments hieronder!

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • claeys
  — 5 jaar geleden

  inderdaad zolang men het verkeer niet hindert zou het wel mogen. maar de vraag is nu wie doet het? bijna niemand want ach waarom niet even wat vriendjes een berichtje sturen

  Beantwoorden
 • sophia
  — 5 jaar geleden

  goed idee, het verkeer wordt niet alleen veiliger maar ook menselijker als al die zombies zich zouden loskoppelen van hun apparatuur..

  Beantwoorden
 • Henk 50
  — 5 jaar geleden

  Oftewel Mindful fietsen! Dat is het meest ontspannen. Zo beleef je pas echt het fietsen: geluiden, geuren, lichtinval///

  Beantwoorden
 • Kabelmaatje
  — 5 jaar geleden

  Bedankt voor het delen!

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.