Beste boek 2023: Hoe overleef ik van Francine Oomen

Terug in de tijd met “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?”

Als dertiger, met mijn leven vol verantwoordelijkheden en volwassenheid, had ik onlangs de gelegenheid om een stap terug te zetten in de tijd. Begin dit jaar had ik besloten weer meer te willen lezen. Toen ik afgelopen week door de Bruna liep viel mijn oog op het boek “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?” van Francine Oomen. De serie “Hoe overleef ik”, dat ik als tiener verslond, bracht herinneringen terug aan mijn jeugdige dagen vol uitdagingen, onzekerheden en geheimen. En nu is er een nieuw boek voor volwassenen!

Een terugblik op de “Hoe overleef ik…?” Serie

Francine Oomen’s “Hoe overleef ik…?” serie was een integraal onderdeel van mijn tienerjaren. Ik herinner me nog helemaal hoe ik me kon verliezen in de avonturen van hoofdpersoon Rosa, of Rooz natuurlijk, en haar vrienden. De boeken behandelden thema’s zoals vriendschap, verliefdheid, familie en alle uitdagingen van het puber zijn die ik zo goed herkende. Als nieuwe dertiger kan ik niet anders dan glimlachen om de herinnering aan die onstuimige jaren.

“Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?” – Terug naar Rosa’s wereld

Het boek “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?” plaatst Rosa in een situatie die veel eind twintigers, begin dertigers zullen herkennen: je bent ineens volwassen, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Waarom ziet het leven er nu zo anders uit dan wat je als puber had gedacht? En hoe ga je om met tegenslagen en grote veranderingen? Het is fascinerend om te lezen hoe Rosa nog steeds zo herkenbaar is.

Beste boek 2023: Hoe overleef ik van Francine Oomen

Wat misschien nog wel bijzonderder is, is dat ik het boek in één ruk uit las. Ik heb werkelijk 4 of 5 uur in de tuin gelegen en, op een enkele drinkpauze na, alleen maar gelezen. Francine Oomen weet iets voor elkaar te krijgen dat geen enkele schrijver meer is gelukt sinds ik puber was. Vanaf de eerste bladzijde is het verhaal van Rosa en haar leven enorm herkenbaar, ook al ziet haar leven er echt wel anders uit dan die van mij. Haar twijfels, onzekerheden, teleurstellingen, het zijn allemaal puzzelstukjes die net zo goed in mijn leven passen. Subtiele knipogen naar de huidige tijd, zoals een klimaatverandering en scroll-verslavingen maken het boek nog herkenbaarder.

Als dertiger besef ik dat ik sinds mijn tienerjaren aanzienlijk ben gegroeid. De onzekerheden van toen zijn vervangen door meer zelfvertrouwen en inzicht. Tegelijkertijd herken ik de kwetsbaarheden van Rosa en haar vrienden. Wat doe je met vrienden die je uit het oog bent verloren, maar waar je wel nog regelmatig aan denkt? Hoe ga je om met depressieve gevoelens, bij je zelf maar ook bij anderen? Wie vertel je de geheimen die je al jaren bij jezelf houdt? Maar ook: kan je de avonturen nog gewoon aan gaan waar je soms van droomt?

Een boek dat met je meegroeit

De kracht van boeken zoals deze is dat ze met je meegroeien. Als tiener heb ik me geïdentificeerd met Rosa’s verwarring en worstelingen. De “Hoe overleef ik…?” serie evolueert samen met de lezers. Dit nieuwe boek is een perfect voorbeeld van hoe een verhaal kan resoneren, zelfs wanneer we ons in een andere levensfase bevinden. Ik vind het geweldig hoe Francine Oomen me na zoveel jaren opnieuw weet te raken, misschien wel meer dan ooit. Tijdens het lezen heb ik hardop gelachen, maar ik heb ook tranen over mijn wangen voelen stromen. Wat een geweldig gevoel, om weer zo geraakt te worden door een boek!

Afsluitende gedachten

Het lezen van “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?” was een bijzondere ervaring die me niet alleen terugbracht naar mijn jeugd, maar me ook liet zien hoe ver we zijn gekomen. Francine Oomen heeft opnieuw een meesterwerk gecreëerd dat niet alleen herinneringen oproept, maar ook reflecteert op het pad dat we hebben afgelegd sinds onze tienerjaren. Dus, als je als tiener de “Hoe overleef ik…?” serie hebt verslonden, is dit nieuwe boek een kans om weer terug te keren naar Rosa’s wereld en te ontdekken hoe zij, en jij, zijn gegroeid. Ik beloof je, je krijgt er geen spijt van!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.