Verpakkingsvrije boodschappen bestellen bij Pieter Pot

Boodschappen doen is voor veel mensen wel het laatste waar ze aan willen denken op de vrije zaterdag. Toen de online supermarkt op de markt kwam liep dat dan ook snel storm. Begrijpelijk, maar erg duurzaam is het niet. Niet alleen komen vrijwel alle producten in plastic verpakt binnen, alles wordt ook nog eens in plastic tasjes bezorgd. Totdat twee jonge ondernemers Pieter Pot startten: de verpakkingsvrij online supermarkt.

Boodschappen laten bezorgen

Natuurlijk was Pieter Pot niet de eerste supermarkt waar je online boodschappen kunt bestellen en thuis kunt laten bezorgen. Menig bestaande supermarkt bood de optie al eventjes aan en nieuwe bezorgservices als PicNic lieten de reguliere winkel helemaal achterwege. Toen PicNic op de markt kwam was ik enthousiast en ik heb maanden op de wachtlijst gestaan. Na de eerste bezorging haakte ik echter gelijk weer af.

Op dat moment hadden wij namelijk net een jaar afvalvrij leven achter ons en dit was echt het compleet tegenovergestelde. Bij de bezorging kreeg ik minstens tien plastic tasjes in mijn handen gedrukt en bij het uitpakken sloeg ik steil achterover. We waren inmiddels zo gewend geraakt aan groente en fruit van de markt dat ik schrok van wat ik zag: 5 tomaten in een plastic bakje met een plastic verpakking eromheen, 6 bananen met plastic aan elkaar gebonden én in plastic verpakt, 3 paprika’s stuk voor stuk verpakt in plastic en ga zo maar door. Dit is zo niet meer van deze tijd.

Verpakkingsvrije boodschappen online bestellen

En dus ging ik op zoek naar een duurzamer alternatief. Toen ik op een investeringsplatform Pieter Pot tegenkwam was ik gelijk enthousiast. Dezelfde service als PicNic, maar compleet verpakkingsvrij. Het verhaal van Joeri Schoemaker, één van de oprichters en net als ik één van de Duurzame Jonge 100, maakte me direct enthousiast en ik besloot een kleine investering te doen. De crowdfunding bleek een groot succes en na een goede start in Rotterdam konden ze dit jaar verder uitbreiden het land in.

Toen ik eenmaal aan de beurt was had ik net goed ingekocht en had bestellen dus geen zin. Daar baalde ik wel van, want ik wilde mijn verpakkingsvrije boodschappen bestellen bij Pieter Pot! Vorige week was het eindelijk zo ver en werden mijn eerste boodschappen aan de deur gebracht door een vrolijke bezorger van PostNL Food.

Hoe werkt het?

Online bestellen

Het proces begint natuurlijk online. Op pieter-pot.nl kun je direct alle producten zien en in je winkelmand plaatsen. Op dit moment biedt Pieter Pot nog voornamelijk de niet-verse producten zoals pasta’s, noten, oliën en granen, maar ook pindakaas, koekjes, sauzen en siropen bestel je online. Het bestelproces is erg intuïtief en snel, en je kunt zelf een bezorgmoment kiezen. Ideaal! Overigens hoef je je niet bang te maken over de kosten. Pieter Pot hanteert dezelfde prijzen als de reguliere supermarkt. Nee, je moet geen Aldi prijzen verwachten, maar doordat ze geen dure winkels hebben en zelf de producten verpakken kunnen ze tegen erg redelijke prijzen verkopen.

Bezorging aan de deur

De producten worden in glazen potten verpakt en geleverd in juten tassen, hier betaal je statiegeld voor. Bij de volgende bestelling kun je de potten ongewassen in de juten zakken weer teruggeven aan de bezorger. Pieter Pot neemt het wassen voor z’n rekening en benadrukt dat zelf wassen niet nodig is: dit zou onnodig extra water kosten. Hoe fijn is dat!

Boodschappen bestellen bij Pieter Pot

Bezorgers van PostNL Food komen de boodschappen aan je deur brengen. Hier was ik eerst niet zo enthousiast over, mijn ervaringen met PostNL zijn de laatste jaren alles behalve fijn. Gelukkig blijkt de Food-afdeling een stuk betrouwbaarder en de bezorger kwam erg vriendelijk over. Voor de zekerheid vroeg hij zelfs nog of ik zeker wist dat ik geen potten terug wilde geven. Mooi, want dat ga ik sowieso vergeten.

Uitpakken en opruimen

Online duurzaam boodschappen doen

Doordat de boodschappen in potten zijn verpakt kun je ze zo in je keukenkasten schuiven. Zo staan mooi naast elkaar en de kleine potten zijn zelfs stapelbaar. De siroop komt in lange, smalle glazen flessen, dus die passen ook prima in de koelkastdeur. Bijkomend voordeel: glazen weckpotten staan ook mooi op je aanrecht of open planken in de keuken!

Tast toe!

En dan is het tijd om te proeven. Veel producten zijn van de gebruikelijke smaak: Heinz-ketchup, gezouten pinda’s en volkoren pasta. Maar er zitten ook verrassende producten tussen. Zo bestelde ik bijvoorbeeld de erg lekkere (en verslavende) chocolade zeezout koekjes!

Het was mijn eerste bestelling bij Pieter Pot en tot nu toe ben ik erg onder de indruk. Dit artikel is op geen enkele manier gesponsord, maar ik ben oprecht enthousiast. De komende maand zal ik mijn tweede bestelling doen en geef ik voor het eerst weer potten terug. Als dat net zo soepel gaat als het bestellen en bezorgen ben ik helemaal blij en kan ik het absoluut aanraden. Dus, ben je op zoek naar een plek om verpakkingsvrije boodschappen online te bestellen en thuis te laten bezorgen? Probeer Pieter Pot eens!

Heb jij al bij Pieter Pot besteld? Ik ben benieuwd of het jou ook zo goed is bevallen. Of heb je misschien interessante alternatieven ontdekt die ik ook eens moet proberen? Laat het me hieronder weten!

9 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ruby
  — 4 jaar geleden

  Een vriendin zei me laatst dat de supermarkten waar zij was geweest in Amsterdam niet persé een selectie producten in bulk verkochten. Dat verbaasde me omdat in mijn kleine bergstadje (Briançon) vrijwel alle supermarken een klein hoekje met een hoop basisproducten in bulk aanbieden (pasta, rijst, muesli etc). Klopt het dat die optie in Nederland vaak nog niet beschikbaar is? Het verbaasde me namelijk een beetje.

  En mocht er ooit een Pierre Pot in Frankrijk komen, ik word klant 🙂

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 4 jaar geleden

   Dat klopt helaas helemaal. Ik bulk kopen is in de meeste steden in Nederland nog amper een mogelijkheid. Her en der poppen wel wat verpakkingsvrije winkels op, maar die zijn vaak na een jaar failliet en weer weg. De grotere supermarkten verkopen vrijwel niets in bulk, alleen rijst zie ik in de echte grote supermarkten (AH XL) wel eens in zakken van +2kg. Hopelijk verandert dat snel!

   Beantwoorden
 • Andreas Naber
  — 4 jaar geleden

  Mooi nieuws Dylan

  Beantwoorden
 • rebbeltje
  — 4 jaar geleden

  Ken het niet en lijkt me een goede zaak
  Geen verpakkingszooi meer
  Want ja dat beslaat de helft van de papierbak, kliko en gooi je toch weg.
  Maar of ik nu om ben en daar zou bestellen, denk het niet.
  Groetjes

  Beantwoorden
 • Chris
  — 4 jaar geleden

  Ik ken het. Ik sta ook al maanden op de wachtlijst.

  Begin deze week kreeg ik bericht dat ik “al” opgeschoven was naar plaats 7.8xx . Ik probeer het hier intussen maar te redden met de fair-trade katoenen zakjes van Delhaize, plastieken (jawel, maar h erbruikbaar!) bewaardoosjes voor vleeswaren en co. en herbruikbare tassen en plooibakken van alle denkbare winkelketens in de buurt.

  Hopelijk vlieg ik na de eerste bestelling niet opnieuw naar plaats 15.873 of zoiets voor de tweede beurt…

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 4 jaar geleden

   Ik zat gelukkig bij de eerste investeerders dus toen ze hier gingen leveren stond ik bovenaan. Maar eenmaal besteld kun je blijven bestellen, dus nog even wachten…

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.