12 jun Waar blijven vlinders als het regent?
Elk voorjaar komen ze één voor één weer tevoorschijn: de dagvlinders! Meestal zijn vlinders zoals de dagpauwoog en de citroenvlinder de eerste die je ziet. Zij overwinteren namelijk als vlinder, terwijl de meeste andere soorten als rups of pop de winter doorkomen. Over de maanden heen komen er steeds meer vlinders voorbij fladderen, maar als de zon verdwijnt, verdwijnen ook de vlinders. Waar blijven vlinders als het regent?
Vlinders verstoppen zich als het regent
Eigenlijk kun je vlinders heel goed met de meeste mensen vergelijken: als het regent blijven de meeste mensen binnen. Nu hebben vlinders natuurlijk geen huizen, maar de regen vinden ze niet fijn. Het is voornamelijk de lagere temperatuur en het gebrek aan zon dat er voor zorgt dat de vlinders tijdelijk verdwijnen. De Vlinderstichting legt namelijk uit dat vlinders pas kunnen vliegen als hun lichaamstemperatuur minimaal 20 graden Celsius is. Om op te warmen gaan ze met een vleugels wijd in de zon zitten. Maar als de zon niet schijnt of wanneer het regent wordt dat lastig.
Om toch energie op te kunnen doen om op een later tijdstip weer te kunnen vliegen zoeken vlinders graag de beschutting op. Als de zon zich toch af en toe laat zien warmen ze in de luwte op om later weer verder te kunnen vliegen. Bij minder weer, zoals bij regen of wind, wachten ze daar tot het weer beter wordt. Eigenlijk zijn ze dus gewoon aan het schuilen!
Lekker weer, maar geen vlinders. Waar zijn de vlinders gebleven?
Toch is er nog een andere reden waarom je soms ineens minder vlinders ziet. Als je in juni op pad gaat kan het zomaar gebeuren dat je op grote afstanden weinig tot geen vlinders tegen komt, ook bij mooi weer. Bij vlinders is er namelijk sprake van een zogenaamde ‘junidip’.
Het even van een dagvlinder is niet erg lang. De vlinders die vroeg in het voorjaar te zien zijn – de voorjaarsvlinders – paren vroeg en leggen hun eitjes, voordat ze sterven. In juni leeft de nieuwe generatie als rups en doet zich tegoed aan het groen dat er op dat moment is. De verpopping laat tot eind juni, begin juli op zich wachten.
Tegelijkertijd zijn er andere vlinders die pas later in het jaar weer actief worden, dit zijn de zomervlinders. Vlinders als het bruin dikkopje laten zich vaak pas vanaf half juni, begin juli zien. Een aantal vlinders, de nazomervlinders, vliegen nog later, vooral in augustus.
In de maand juni is er dus als het ware een dip in het aantal vlinders. De ene soort is al uitgevlogen en heeft zicht voortgeplant, terwijl de andere soort nog even op zich laat wachten. Gelukkig is het dan een kwestie van wachten, want voor je het waait vliegen er overal weer mooie dagvlinders!
Ben je benieuwd welke vlinders je dan ziet, maar kun je ze nog niet (allemaal) herkennen? Met deze handige Veldgids Dagvlinders breng je, specialist of amateur, vlindersoorten makkelijk op naam. Bij mij is ‘ie onmisbaar in mijn rugzak!
Een ex-pessimist, altijd druk en pas 32. Ik ben verslaafd aan het opdoen en delen van kennis. Ooit was ik surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Je leest hier meer over mij en mijn reis naar een leven in de buitenlucht.
Chris
— 4 jaar geleden’s Morgens, zo net onder die 20*, is een ideaal moment om vlinders te fotograferen. Dan zitten ze zich op te laden op een zonnig plekje en zijn nog niet zo beweeglijk.
En als het regent, komen ze vaak in de tuinkamer schuilen.
Dylan Haanappel
— 4 jaar geledenOoh, maar dat is gezellig, in de tuinkamer!
AnneMarie
— 4 jaar geledenEen leuke les over vlinders. Eigenlijk had ik er nog nooit bij stil gestaan maar ze zijn iid een tijdje wat minder in beeld en onder de 20° hoef ik dus niet naar ze te zoeken.
Dylan Haanappel
— 4 jaar geledenRond de 20 zullen ze er nog wel zijn, maar als het echt wat kouder wordt is kans dat je ze dan tegen komt is in ieder geval een stuk kleiner.
rebbeltje
— 4 jaar geledenHet is genieten als ze vliegen door je tuin…
Zoals zoveel insekten die genieten van de bloemen die er staan…daar doen we het voor.
En natuurlijk ook zelf genieten van de bloemenpracht
Groetjes
Dylan Haanappel
— 4 jaar geledenAbsoluut!