Dylan Haanappel klimt in boom

Waarom ecologen in bomen klimmen

Wie mij al even volgt heeft het al een paar keer op facebook en twitter voorbij zien komen: Dylan in de bomen. Voor mijn werk als ecoloog ben ik regelmatig aan het klimmen in bomen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar waarom doen we dat nu eigenlijk?

Het werk van een ecoloog

Om dat te begrijpen is het handig om te weten wat een ecoloog doet. Volgens Van Dale:

eco·lo·gie (dev)

1 wetenschap die de betrekkingen tussen de organismen en hun omgeving bestudeert

2 die betrekkingen zelf

In normaal Nederlands: een ecoloog onderzoekt de interacties tussen planten, dieren en hun omgeving. Een ecologisch adviseur zet die kennis om in praktisch advies. Dat advies kan gericht zijn op het beheren van een natuurgebied of populatie grazers, maar ook hoe een projectontwikkelaar kan voldoen aan de Wet natuurbescherming. In deze wet is vastgelegd welke soorten flora en fauna (lees: plantjes en diertjes) beschermd zijn en welke handelingen je ten aanzien van deze soorten niet zomaar mag uitvoeren. Bij een geplande (ruimtelijke) ontwikkeling zal een ecoloog daarom het plangebied bekijken en onderzoeken of er mogelijk beschermde flora en fauna soorten aanwezig zijn voordat de ontwikkeling plaats mag vinden.
Maar wat heeft dat dan met het klimmen in bomen te maken?

Waarom in bomen klimmen?

Om advies te kunnen geven over de flora en fauna in een gebied moeten we eerst weten wat er precies leeft. Of beter, wat er mogelijk kan leven. We kunnen er immers niet vanuit gaan dat we, tijdens ons bezoek aan het gebied, alle soorten daadwerkelijk zien. Wel kunnen we achterhalen voor welke soorten er geschikt leefgebied aanwezig is. Aan de hand van die informatie kunnen we vervolgens bepalen welke maatregelen er nodig zijn om aan het werk te kunnen of om de natuurwaarden in het gebied te verbeteren.

Leestip: De drie B’s van natuurbescherming

Eén van de dingen waar we bij zo’n veldbezoek op letten is de aanwezigheid van nesten en/of holtes in aanwezige bomen. Holtes zijn een ideale plek voor bijvoorbeeld vogels om een verblijfplaats te maken, maar ook vleermuizen, eekhoorns en boommarters kunnen zo’n holte heerlijk eigen maken. Als een bij wet beschermde soort een boom gebruikt, kan werken in de directe omgeving verstoring opleveren. Bij het kappen van een boom zou de verblijfplaats zelfs verdwijnen. En dat mag niet zomaar.

Als ecoloog bomen klimmenUitzicht bij bomen klimmen

Maar niet elke holte hoeft te betekenen dat er daadwerkelijk iemand “woont”. Sommige holtes zijn ontstaan bij het snoeien van de boom. Hoewel de holte van de grond open lijkt is ‘ie van binnen mogelijk al dichtgegroeid. Ook is niet elke holte voor elke soort geschikt. Vleermuizen houden bijvoorbeeld van een holte die naar boven is doorgerot en voor boommarters moet de ingang wel groot genoeg zijn. Om uit te kunnen sluiten dat de holte gebruikt wordt klimmen wij in sommige gevallen met een endoscopische boomcamera of een wildcamera de boom in. Met de endoscoop kijken we hoe diep de holte is en of er sporen van leven te vinden zijn. Andere keren hangen we een wildcamera op, bijvoorbeeld wanneer de holte geschikt kan zijn voor een boommarter. Door de camera regelmatig te controleren weten we na verloop van tijd of de holte daadwerkelijk wordt gebruikt of dat de boom eigenlijk “buiten gebruik” is.

Klim je dan altijd in bomen?

Nee, zeker niet. Bomen klimmen doen we alleen wanneer andere manieren van onderzoek niet mogelijk zijn of wanneer klimmen voordeliger is. Hoewel klimmen erg leuk is, is het ook erg arbeidsintensief en niet altijd de meest praktische oplossing. Het is echter een fantastisch middel om achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld om onderzoek toch mogelijk te maken wanneer andere vormen van onderzoek niet mogelijk zijn. Bovendien levert het mooie plaatjes op!

Meer vragen over het beklimmen van bomen of het werk van een ecoloog? Laat het mij weten in de comments hieronder of stuur mij een mailtje!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Affodil
    — 5 jaar geleden

    Lijkt me een heerlijke baan. Al zou dat klimmen er voor mij nét teveel aan zijn.

    Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.