Young Rewilders Community

Waarom ik droom van een wildere wereld

Het past misschien niet bij deze tijd van betegelde tuinen, strakke parken en gemaaide bermen, maar mijn ultieme droom is die van een wildere wereld. Een wereld waarin de natuur mag woekeren, rivieren mogen overstromen en wilde dieren vrij kunnen grazen. De afgelopen jaren heb ik daar regelmatig aan bij mogen dragen en sinds eind 2020 doe ik dat als ambassadeur van de Young Rewilders Community. Maar waar komt die droom en passie eigenlijk vandaan, en wat heeft het me tot nu toe gebracht?

Waar het allemaal begon

In mijn laatste jaar aan de kunstacademie maakte ik een uitstapje naar de universiteit. Ik wilde mijn kennis verbreden en schreef me in voor een minor programma aan het Institute of Environmental Sciences in Leiden, gericht op duurzame ontwikkeling. De jaren daarvoor had ik al een interesse ontwikkeld in duurzaamheid, dus ik verwachtte dat dit programma een mooie aanvulling zou zijn. Ik had echter geen idee hoe het mijn leven op z’n kop zou zetten.

How wolves change rivers: de film die voor mij alles veranderde

Tijdens één van de colleges werd de brug geslagen tussen duurzaamheid en natuur. Ik hoorde voor het eerst over ecosystemen en hoe wij als mensheid bijdragen aan uitdagingen zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Maar wat me nog het meest fascineerde was hoe alles in de natuur verbonden is en effect heeft op elkaar. Inmiddels gesneden koek, maar op dat moment was het voor mij compleet nieuwe informatie. We keken de film How wolves change rivers en toen wist ik: hier wil ik meer van weten!

Een passie voor rewilding

De jaren daarna stopte ik al mijn tijd en energie in mijn omscholing richting de natuur. Ik deed vrijwilligerswerk, las allerlei boeken (onderaan een aantal voorbeelden) en begon aan een master Environmental Science. Al snel realiseerde ik me dat ik graag iets voor de natuur dicht bij huis wilde betekenen. Waar het kon richtte ik mijn projecten in op de Nederlandse natuur en zo kwam ik voor het eerst in contact met Europese bizons en het concept rewilding.

Rewilding wordt op steeds meer manieren uitgelegd, maar ik zie het zo: rewilding is het creëren van ruimte voor de natuur en natuurlijke processen zodat ecosystemen zich kunnen herstellen. In feite geef je de natuur een klein duwtje in de rug, om vervolgens de touwtjes te laten vieren. Organisaties zoals ARK Natuurontwikkeling en Rewilding Europe doen dat bijvoorbeeld door rivieren meer natuurlijke ruimte te geven en verdwenen, cruciale diersoorten zoals top predatoren en grote grazers terug te brengen in het ecosysteem. Eén van die teruggebrachte diersoorten is de Europese bizon (of: wisent) en ik vanaf 2016 mocht ik zelfs met ze werken.

Benieuwd naar mijn werk met de wisenten? Ik schreef er oa. al deze verhalen over:

Over de jaren ontwikkelde ik een ware passie voor rewilding. Mijn betrokkenheid bij de wisenten groeide, ik deed onderzoek naar andere grazers en zag steeds meer vergelijkbare projecten tot stand komen. Ik zag hoe de natuur een betere balans vond, maar ook hoe mensen zich verwonderden en inspiratie vonden. Het feit dat ik daar aan bij mocht en kon dragen maakte me blij en trots. Ik had iets gevonden waar mijn hart van oversloeg en waar ik graag mijn energie in stopte!

Maar, aan alles komt een eind. Mijn werk als onderzoeker hield op en ik verlegde mijn focus naar ecologisch advies en het betrekken van mensen bij de natuur. Hoewel ik als vrijwilliger nog altijd verbonden blijf aan “mijn” projecten, is mijn bijdrage wel kleiner geworden. En dat vind ik jammer. Tegelijkertijd zie ik steeds meer jonge mensen die ook bij willen dragen en mijn passie voor een wildere wereld delen. Dat is mooi, want het laten vieren van de touwtjes vereist durf en nieuwe energie.

Young Rewilders Community

Ik vind het dan ook een eer om als ambassadeur verbonden te zijn aan de Young Rewilders Community (YRC). Deze community is een netwerk van jonge natuurbeschermers die staan voor een wilder Europa. Door kennis uit te wisselen, elkaar te inspireren en anderen te vertellen over onze passies hopen we bij te dragen aan een betere toekomst voor ons allemaal. Als community laten we zien dat er een nieuwe generatie natuurbeschermers op staat die ziet dat het anders kan. Die de kansen en uitdagingen van een wilder Europa omarmt en er mee aan de slag wil. 

De komende jaren hoop ik dan ook nog veel meer te leren, mijn kennis te delen en praktisch bij te dragen aan projecten over heel Europa. Als ambassadeur deel ik graag onze verhalen en hoop ik anderen te inspireren ook bij te dragen. Maar boven alles bouw ik vol energie door aan mijn droom: een wildere wereld.

Zelf meer leren

Wil je zelf ook meer leren over ecology, rewilding en natuur of ben je benieuwd hoe ik mij heb omgeschoold? Onderstaande boeken zijn voor mij van groot belang geweest en staan nog steeds in mijn boekenkast. Sommigen staan boordevol kennis en feiten, anderen lezen makkelijker weg en zijn enorm inspirerend. Uiteraard is de lijst niet compleet, maar het is wellicht een mooi begin.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Nicole
  — 3 jaar geleden

  Erg interessant om te lezen.
  Zelf volgde ik een aantal modules van de master Ecologisch Pedagogiek, ook een aanrader maar dan wel specifiek gericht op opvoeding. In de master leerde je om de opvoeding van een kind vanuit diverse perspectieven te bekijken, o.a. de natuur. Ik denk dat het heel erg belangrijk is om te beseffen dat alles met elkaar verbonden is.
  De term ‘rewilding’ is nieuw voor mij. Ik ga me er zeker verder in verdiepen!

  Beantwoorden
  • Dylan Haanappel
   — 3 jaar geleden

   Wat leuk! Mocht je specifieke dingen tegen komen waar je meer over wil weten, let me know. Schrijf er graag meer over.

   Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.