Wat naar buiten gaan en fitter worden met elkaar te maken hebben

Wat buiten zijn en fitter worden met elkaar te maken hebben

Wie mij op social media volgt zal het vast niet ontgaan zijn de laatste tijd: ik heb besloten fitter te worden. Ik vroeg mijn Instagram-volgers voor tips om gezonder te eten, houd mijn calorieën inname bij en ben begonnen met een nieuw trainingsprogramma. Maar wat heeft dat met Dylan gaat naar buiten te maken?

Fitter worden om meer naar buiten te kunnen

Het idee om fitter te worden spookt al jaren door m’n hoofd, eigenlijk al sinds ik stopte als sportinstructeur. Tijdens mijn laatste jaren als bedrijfsleider in de horeca leefde ik bovendien steeds ongezonder. 6-7 dagen per week werken, onregelmatige werktijden, weinig slaap, ongezond eten en veel alcohol drinken. Inmiddels werk ik op kantoor en hoewel mijn leven een stuk gezonder is geworden zit ik veel achter de computer. Met een reis naar Australië in het vooruitzicht besloot ik eindelijk het idee om te zetten in uitvoering en écht fitter te worden.

Maar dat zegt nog steeds niet wat fitter worden te maken heeft met naar buiten gaan of mijn reis naar Australië. Eigenlijk is het heel simpel: als ik fitter ben kan ik vaker en langer naar buiten. Fitter zijn betekent ook dat ik meer energie heb, langere wandelingen kan maken en vaker zin heb om iets te ondernemen. Toen een van mijn beste vrienden eind vorig jaar naar Australië verhuisde kreeg ik er een motivatie bij. We zijn allebei surfers en in Nederland heb ik mijn mooiste momenten in het water met hem gedeeld. Wanneer ik hem op zoek aan de andere kant van de wereld wil ik onze tijd in het water tot het uiterste benutten en mijn gebrek aan fitheid mag geen reden zijn om niet langer in het water te blijven. Inmiddels is wel gebleken dat dit een uitstekende stok achter de deur is om door te zetten!

Natuurmoment Kangoeroe in Australië

Naast een betere conditie en meer spierkracht zorgt het fitter worden ook voor een betere mentale gezondheid. Zo kan ik beter met stress om gaan, krijg ik de winterdepressies meer onder controle en geniet ik simpelweg meer van het leven. Dat geeft me weer rust en energie om vaker erop te trekken en de natuur op te zoeken. Wie wil dat nou niet?

Meer naar buiten helpt me fitter te worden

Andersom werkt het verhaal ook: door meer buiten te zijn word ik fitter. Voor mij staat buiten zijn namelijk vrijwel gelijk aan bewegen. Ik ga regelmatig op pad voor een mooie fietstocht, met het surfen peddel ik al snel een paar uur door het water en als ik vogels ga kijken, loop ik  heel wat kilometers af. Door al die beweging werk ik automatisch aan mijn conditie en verbrand ik heel wat calorieën.

Maar misschien nog wel belangrijker: buiten zijn maakt me blij. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 2 uur per week naar buiten gaan gelukkiger zijn. Zelf merk ik een groot verschil met weken dat ik minder buiten ben. Mijn hoofd loopt dan vol, stress stapelt zicht op en ik voel me vermoeid. In de natuur kan ik makkelijker dingen loslaten, stil staan en genieten. Maar ook de vitamine D die je aanmaakt in de zon zit draagt daar enorm aan bij.

Gelukkiger door fitter worden

Genoeg aanwijzingen dus dat ik me gelukkiger voel als ik fitter ben. Maar, het hele proces maakt me verrassend genoeg ook heel blij. Zoals eerder geschreven heb ik het idee om fitter te worden al jaren in mijn hoofd, maar een aantal halfbakken pogingen leverden (natuurlijk) niet veel op. Steeds had ik weer de droom, maar gooide al snel de handdoek in de ring. Met de reis naar Australië in mijn achterhoofd pak ik het dit keer veel beter aan.

Ik heb mijn eetpatroon helemaal omgegooid, ik eet maximaal 1900 kcal per dag en sport op vaste momenten in de week. Daarbij wissel ik kracht af met cardio, zodat ik niet alleen spiermassa opbouw maar ook vet verbrand. Snoepen doe ik vrijwel niet meer en eiwitshakes helpen mij bij spierherstel. Op moment van schrijven ben ik al +5 kg kwijt en pas ik broeken weer die al jaren in de kast liggen. Het feit dat het allemaal lukt, dat ik doelen aan het halen ben en dat ik me nu al fitter voel tovert elke dag een lach op mijn gezicht. En zo is fitter worden dus compleet verweven met Dylan gaat naar buiten.

Toch hoef je niet bang te zijn dat het hier één grote fitness blog wordt. Zo nu en dan deel ik op social media mijn blijdschap, maar ik ben en blijf meer een buitenmens dan een fitness junkie. Sterker nog, doordat ik steeds fitter ben hoop ik ook meer energie en zin te hebben om vaker te schrijven en inspirerende verhalen met jullie te delen.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • rebbeltje
  — 4 jaar geleden

  Goed bezig…zou bijna jaloers worden op je in het vooruitzicht die mooie reis.
  Tel nooit caloriën en toch blijf ik op gewicht
  s6 verder

  Beantwoorden

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.